Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ne zavrzite ostankov hrane – raje uporabite katerega izmed možnih načinov shranjevanja

28. apr 2020 8:02
0

Oglasno sporočilo

...zelenjave, sadja in druge hrane, čeprav bi jo lahko shranili za kasneje. Živilski odpadki močno prispevajo k podnebnim spremembam na našem planetu. Gnitje hrane na deponijah povzroča nastanek toplogrednega plina metana, ki celo velja za bolj škodljivega od ogljikovega dioksida. Z majhnimi ukrepi znotraj svojih domov, lahko prispevamo k zmanjšanju podnebnih sprememb tudi tako, da ne zavržemo tolikšnih količin hrane. 

1. Zamrzovanje

Za tiste, ki iščejo preprost način shranjevanja, je zamrzovanje ena izmed lažjih možnosti. Zamrzovanje hrane je praktični način za shranjevanje juh, predjedi, zelenjave, sadja in sladkih dobrot. Potrebno je le paziti, kako se zamrzne in napisati datum. Večina hrane/živil zdrži vsaj 3 mesece.

2. Dehidriranje

Dehidriranje hrane je eden najstarejših načinov shranjevanja hrane in ga je mogoče izvesti z zelo malo orodij, če le imate toploto in sonce. Ena največjih prednosti dehidracije je kompaktnost hrane v razsutem stanju. Skoraj vsa hrana je lahko dehidrirana - pomislite na suho sadje in na soncu sušene paradižnike - zato je ta možnost idealna, kadar kupujete sezonske pridelke, ki jih lahko nato porabljate čez celo leto.

3. Vlaganje

Najpogosteje uporabljena metoda za konzerviranje hrane. Vložite lahko sadje in zelenjavo ter jim tako podaljšate življenjsko dobo.

4. Fermentiranje

Ta postopek shranjevanja sadja in zelenjave je ena izmed naprednejših metod. Stotine let ga uporabljajo kot način, da ne samo ohranijo hrano, ampak izkoristijo zdrave vitamine in minerale. S pomočjo lakto fermentacije dobre bakterije rastejo in ohranjajo sadje in zelenjavo svežo, hkrati pa telesu dajejo tudi odmerek zdravih bakterij. Študije kažejo, da so te bakterije čudovite za naše črevesje.


 

PREBERITE TUDI: Kdaj je hrana prenehala biti hrana?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozitiven PCR test vam torej ne prinaša nobenega relevantnega podatka. Ne pove vam, ali je človek sploh okužen korona virusom.