Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Naučite se imeti radi sami sebe

29. jul 2013 13:00 Tamara Pevec
0

Strokovnjaki psihologi in psihoteraptevti trdijo, da so ljudje, ki imajo radi sami sebe, veliko bolj uspešni, počutijo se bolje, boljše živijo, dobijo boljše službe, imajo boljša razmerja in so na splošno bolj zadovoljni tako sami s seboj kot s svojim življenjem. Ljudje, ki se imajo radi, se sprejemajo in spoštujejo imajo tudi manj možnosti za razvoj depresije in drugih psihičnih težav in motenj.

Imeti rad samega sebe je za marsikoga težko, še posebej za tiste, ki to enačijo z narcisoidnostjo in/ali pa so zelo samokritični. Pot do ljubezni do samega sebe ni vedno lahka, kljub temu pa jo lahko vsakdo prehodi in tako zaživi bolj polno in srečno življenje.

Nehajte s samokritiko in sprejmite sami sebe

Louise L. Hay, avtorica motivacijskih knjig, trdi, da je samokritika nepotrebna in da ničesar ne spremeni. Sami sebe morate sprejemati točno take, kot ste – z vsemi negativnimi in pozitivnimi lastnostmi. Nihče ni popoln, vsi imamo napake in te napake je potrebno sprejeti, tudi (in še posebej), če jih želite odpraviti. Vsi se spreminjajo in če ves čas kritizirate sami sebe, bodo spremembe v vašem življenju negativne. Če pa sami sebe sprejemate, bodo pa tudi spremembe v vašem življenju pozitivne.


beliefnet.com

Odpustite sami sebi

Prav nič koristnega ne boste naredili zase, če se boste ves čas obremenjevali s preteklostjo ter z napakami in odločitvami iz preteklosti. Naučite se pustiti preteklost v preteklosti, ter se zavedajte, da ste dali vse od sebe in da ste naredili to, kar se vam je takrat zdelo prav. V napakah najdite pozitivne strani in se na njih učite, ter se trudite po svojih najboljših močeh, da jih ne boste ponavljali. Namesto v preteklost glejte v sedanjost in prihodnost.

Skrbite sami zase

Ljudje pogosto vidijo potrebe drugih in jim pomagajo po najboljših močeh, pri tem pa pogosto pozabijo na svoje potrebe in želje. Pomagati drugim je lepo in ni s tem nič narobe, če vas drugi ne izkoriščajo, kljub temu pa morate skrbeti tudi zase in izpolnjevati svoje želje ter potrebe. To lahko pomeni, da si, ko si lahko, kupite kakšno reč, ki si jo zelo želite, lahko pa pomeni samo to, da si vzamete čas samo zase in delate stvari, ki vas veselijo, na primer berete knjige, greste v kino ali gledališče, začnete obiskovati tečaj joge, ali pa greste tečt.

Postavite meje in se ne pustite izkoriščati

Marsikoga, ki se nima (dovolj) rad in se ne ceni (dovolj), okolica izkorišča. Se vam zdi, da delate drugim uslugo za uslugo, ko pa vi kaj potrebujete pa ni nikogar nikjer? Pomagati drugim ni nič slabega, je pa potrebno postaviti meje, da ne pride do izkoriščanja. Tisti, ki vas opazijo samo takrat, ko nekaj potrebujejo, niso najboljši prijatelji in takšnih ljudi ne potrebujete ob sebi. Postavite jim meje in si vzamite čas zase, namesto da vedno skrbite le za druge.

Bodite prijazni in pozitivni tudi do sebe

Če ste lahko prijazni in pozitivni v interakciji z drugimi, ste lahko takšni tudi do sebe. Louise L. Hay pravi, da so ljudje, ki dobro mislijo o sebi, bolj uspešni, ker so v podzavesti prepričani, da bodo zmogli opraviti naloge, ki so si jih zadali (ali pa so jim jih zadali drugi). Posledično so tudi bolj srečni in zadovoljni sami s sabo, ter prijazni in pozitivni do sebe – gre torej za krog odločite in dejanj.

Verjemite, da ste dovolj dobri

Marsikdo se ima pogosto za slabšega kot v resnici je. Če menite, da nečesa ne zmorete, vam tega verjetno res ne bo uspelo narediti, zato morate ubrati drug pristop – prepričajte se, da ste dovolj dobri in da zmorete. Človeški um je neverjeten in marsikaj boste lahko naredili, če boste le verjeli, da zmorete. Preden se lotite težke naloge se sprostite, zaprite oči, globoko dihajte in si ponavljajte (lahko potiho ali na glas, odvisno od situacije) da zmorete in da ste dovolj dobri. Če boste to prakticirali dovolj časa, vam bo postalo samoumevno, ker boste k različnim življenjskim situacijam in nalogam sami od sebe pristopali pozitivno.

Spodbujajte se

Spodbudne besede vsakomur koristijo, zato se navadite spodbujati sami sebe. Po opravljeni nalogi ali zadolžitvi se pohvalite in bodite zadovoljni sami s seboj, privoščite si lahko tudi kakšno nagrado za vzpodbudo. Pohvalite se tudi takrat, ko opravite kakšna manjša dela, na primer hišna opravila, obisk fitnesa, zalivanje rož in podobno.
Pohvalite pa se tudi kar tako – povejte si, kaj vam je všeč na sebi, tako vizualno kot osebnostno.


kendinedogru.com

Imeti rad samega sebe torej nikakor ni nekaj slabega. Ravno nasprotno – če se imate radi in se spoštujete ter cenite, boste v življenju dosegli več, pa tudi srečnejši in bolj zadovoljni boste. Poleg tega so samozavestni in pozitivni ljudje z dobro samopodobo tudi bolj priljubljeni, zato boste s spremenjenim odnosom do sebe zagotovo spoznali več ljudi, ki bodo radi v vaši bližini.

Vir naslovne fotografije: inspiredliving.tv

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Načeloma velja prepričanje, da se modrost s staranjem povečuje, vendar empirične raziskave kažejo, da ni čisto tako.