Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mačje predenje je zdravilno, je ugotovila znanost

27. feb 2023 14:18
0

Znižanje stresnih hormonov je namreč zelo pomembno za zdravljenje; prav tako zniževanje krvnega tlaka, zato je crkljanje mačk izjemna pomoč ljudem pri obvladovanju bolezni. Dokazano je bilo, da je frekvenca mačjega predenja med 25 in 140 Hz.

Že dolgo se domneva, da so hišni ljubljenčki vsestransko izjemno koristni za človekovo zdravje. Kot dva pozitivna učinka lastništva hišnega ljubljenčka se pogosto navajata lajšanje stresa in spodbujanje zdravega življenjskega sloga, a znanstveni dokazi kažejo, da sta crkljanje mačk in njihovo predenje še posebej koristna, celo zdravilna za človeka.

Obstajajo številne zgodbe o lastnikih mačk, ki so bolni ali imajo bolečine in se zaradi mačjega predenja počutijo bolje – včasih celo ozdravijo. Morda se vam to sliši neverjetno, vendar so raziskave skrivnosti mačjega predenja potrdile te nenavadne zgodbe.

Verjetno se sedaj sprašujete, kako točno to deluje? Raziskave so pokazale, da frekvenca mačjega predenja dejansko deluje podobno kot intenzivna telesna vadba.

Dokazano zdravilno

Frekvenca mačjega predenja je natanko 26 hercev – ta frekvenca pa ustreza frekvenci, ki jo znanstveniki uporabljajo pri vibracijskih terapijah za spodbujanje regeneracije tkiv!

Kako natančno deluje vibracijska terapija? Ko je telo izpostavljeno visokointenzivni vadbi, kosti in mišice postanejo močnejše, saj se okrepijo. Vibracijska terapija ustvari enake učinke zdravljenja – torej lahko tudi mačje predenje pomaga pri zdravljenju.

Vendar ne gre le za zdravljenje kosti – zdravilna moč mačk deluje na številne čarobne načine:

 • zmanjševanje stresa – božanje mačke deluje pomirjajoče;
 • mačje predenje lahko zmanjša simptome dispneje (težave z dihanjem) tako pri mačkah kot pri ljudeh;
 • znižuje krvni tlak (božanje mačke in poslušanje predenja
 • zmanjšanje tveganja za bolezni srca (lastniki mačk imajo 40 % manjše tveganje za srčni infarkt).

Vibracije predenja pomagajo tudi pri zdravljenju okužb, oteklin, celjenju in rasti kosti, lajšanju bolečin, rasti in obnovi mišic, obnovi kit in gibljivosti sklepov

Zakaj mačke predejo?

Splošno prepričanje je, da mačke predejo zato, da pokažejo svojo srečo, vendar predejo tudi, ko so prestrašene, hudo poškodovane, ko rojevajo in celo ko umirajo.

Elizabeth von Muggenthaler z raziskovalnega inštituta Fauna Communications v Severni Karolini je podrobneje raziskala, zakaj mačka v svojih zadnjih trenutkih "zapravlja" energijo za predenje:

"Da je predenje obstajalo pri različnih vrstah mačk skozi čas, geografsko izolacijo itd., je moralo biti v njem verjetno nekaj zelo pomembnega – mehanizem preživetja. Prav tako bi moral obstajati zelo dober razlog za porabo energije za predenje, ko je žival fizično obremenjena ali bolna. Vibracija mačje prepone, ki skupaj z grlom ustvarja predenje, namreč zahteva energijo. Če je žival poškodovana, te energije ne bi porabljala, če to ne bi bilo to koristno za njeno preživetje."

Muggenthaler nadaljuje: "Predlagamo, da se predenje čim bolj spodbuja, sploh kadar so mačke bolne ali v stiski. Če je predenje zdravilni mehanizem, jim bo morda le pomagalo hitreje okrevati in jim morda celo rešilo življenje."

Vse torej kaže, da je mačje predenje zdravilno in naravnost čarobno in trditve lastnikov mačk, da so prišle mačke ležat na njihov oboleli del telesa, niso iz trete izvite. Poleg tega, da mačke pomirjajo in zdravijo sebe, dejansko zdravijo tudi ljudi. Resnično neverjetne živali in zanimiv zvok.

Bi radi poslušali mačje predenje? Kliknite TUKAJ.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.