Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj mačke tako veliko spijo?

24. sep 2021 8:16
0

Oglasno sporočilo

Žal pa se to za nas ljudi nikoli ne bo uresničilo. Če ste mačji starš, ste morda navajeni nekaj več vedenja mačk kot drugi, ki teh puhastih živali nimajo. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj mačke toliko spijo?

Mačke so genetsko programirane za spanje. Lahko spijo kar 16 ur na dan, starejše mačke pa lahko spijo več kot 18-20 ur na dan.

Mačke toliko spijo, ker jim spanje pomaga prihraniti energijo, vendar ne "spijo" toliko, kot si mislite. Spanje, dremež ali počitek oči - vse je to podobno. Približno 75 % mačjega spanca je v "lahkem spancu". Zlahka se prebudijo, ko je to potrebno. Tako kot v primerih, ko se morajo zaščititi ali izkoristiti obrok. Z lahkoto lahko ugotovite, kdaj mačka spi v rahlem ali globokem spancu. Njihova ušesa začnejo trzati in se odzvati na zvok, tudi ko imajo zaprte oči, to je takrat, ko so v rahlem spancu. Mačke so sposobne spati tudi, ko sedijo. Približno 25 % časa spanja preživijo v zelo globokem spancu. Starejše mačke spijo kar 40 % časa.

Mačke med spanjem pogosto smrčijo. Nekatere mačke si pokrijejo oči in v nekaj minutah začnejo smrčati v globokem spanju. Morda ste celo opazili, da mačke tečejo v spanju in uporabljajo glasove, ko sanjajo. Vsa ta vedenja v spanju so zelo normalna in nujno je, da se seznanite s tem vedenjem mačk. 

PREBERITE TUDI: Zakaj posvojiti mačko iz zavetišča?

0

Galerija



  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 22 h
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vsako leto se nahajamo na dveh ločenih koledarjih: gregorijanskem in astrološkem.