Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kupujete skutne štruklje? Test je pokazal velike razlike v kakovosti

25. okt 2022 19:50
0

Zamrznjeni ali kuhani skutni štruklji so lahko odlična popestritev vašega tedenskega jedilnika. Če izberete že kuhane, jih lahko pogrejete v nekaj minutah, a tudi zamrznjeni so lahko gotovi v razmeroma kratkem času (15 minut), če se odločite za pripravo s kuhanjem.

Slovenskim potrošnikom so na voljo številne različice, z vlečenim ali vzhajanim testom, iz pšenične ali ajdove moke, z različnimi polnili. A glede na ponudbo so zagotovo najpogostejši skutni štruklji, ki zaradi svojega neizrazitega okusa omogočajo, da jih pripravite slane ali sladke.

MIPORjevi ocenjevalci so tokrat preverili sestavo in hranilno vrednost 14 skutnih štrukljev. 8 izdelkov je prejelo oceno dobro, 5 povprečno in 1 pomanjkljivo. Izdelki na dnu tabele so prejeli slabše ocene predvsem za prehranski profil in vsebnost aditivov.

Rezultati so v celoti prosto dostopni na www.potrosnikovZOOM.si, kjer lahko preverite tudi predlog, kako pripravite štruklje in kakšne so razlike med pšeničnimi in ajdovimi štruklji s skuto.

Skutne štruklje sestavljata testo in nadev. Glede na seznam sestavin, za pripravo prvega običajno uporabijo pšenično belo moko, jajca ali jajca v prahu, olje (sončnično, sojino ali repično) ali margarino, sol in vodo. Nadev je največkrat sestavljen iz skute, kisle smetane, jajc in pšeničnega zdroba, ter predstavlja od 40 do 70 odstotkov izdelka. Po osnovnih sestavinah so si skutni štruklji sicer podobni, a se po hranilnih vrednostih med seboj razlikujejo.

Vsebnost beljakovin je povezana predvsem z dodatkom skute in kisle smetane, na vsebnost beljakovin pa vpliva tudi dodatek mlečnih beljakovin v nekaterih izdelkih. Vsebnost beljakovin je pričakovano nižja v izdelkih z najmanj skute. Tudi vsebnost nasičene maščobe je povezana z dodatkom skute in smetane, saj večji delež mlečne maščobe predstavljajo ravno nasičene maščobe. Velika razlika med izdelki pa je tudi pri vsebnosti soli.

"Dva izdelka z najboljšim razmerjem med vsebnostjo beljakovin, nasičenimi maščobami in soljo sta za prehranski profil prejela oceno zelo dobro. Trije izdelki so bili ocenjeni z dobro, sedem izdelkov pa je dobilo oceno povprečno. Oceno pomanjkljivo sta dobila le dva izdelka, predvsem na račun višje vsebnosti nasičenih maščob in manjše vsebnosti beljakovin," je povzela rezultate Nika Kremić.

5 od 14 izdelkov z aditivi

Na MIPORju so preverili sestavo in hranilno vrednost 14 skutnih štrukljev: deset zamrznjenih izdelkov  in štirje že toplotno obdelani oziroma skuhani. Med zamrznjenimi štruklji so aditive našli v štirih izdelkih. Med njimi so povprečno oceno za aditive dobili trije izdelki s po enim aditivom. Izdelka Pečjak in Tuš sta vsebovala sredstvo za obdelavo moke, medtem ko so v izdelek Naše nam paše dodali sredstvo proti sprijemanju (aditiv v soli). »Devet izdelkov, šest zamrznjenih in trije kuhani, so dokaz, da se pri proizvodnji skutnih štrukljev dodatku aditivov lahko izognejo, predvsem to velja za »kozmetične« kot so barvila in arome. Zato so bili za vsebnost aditivov ocenjeni z zelo dobro,« je izpostavila Nika Kremić.

Nasveti:

 • Skutni štruklji z vsaj 9 odstotki beljakovin so lahko dobra zmenjava za mesni obrok, dodamo jim le mešano solato, sladkim pa kompot ali čežano (nesladkano ali z malo sladkorja).
 • Med pregledanimi skutnimi štruklji je veliko takšnih, ki ne vsebujejo aditivov, ti naj bodo prva izbira. 
 • Pri izbiri bodite pozorni tudi na vnos nasičene maščobe in soli. Izberite izdelke z manj kot 5 gramov nasičene maščobe in manj kot 1,5 grama soli v 100 gramih izdelka. 

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrosnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

PREBERITE TUDI: Recept: Domači skutini cmoki

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.