Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Klopi: kako se zaščititi in preprečiti bolezni

19. apr 2017 12:05 Mateja B.
6

Oglasno sporočilo

Klopi so majhne živalice, ki prenašajo hude bolezni, zato se je ob sprehodih v naravo potrebno pred njimi zaščiti, prav tako pa je potrebno pred klopi zaščititi domače živali.

 

 
Strokovno ime za klope je Ixodoidea. Verjeto niste vedeli, da na svetu živi okoli 860 različnih vrst klopov, vsi klopi pa so zajedavci na vretenčarjih in ne samo na sesalcih. Zato se ne čudite, če boste videli ptico, na katero se je prisesal. Velikost klopa je odvisna od prehranjevanja. Klop, ki je napit s krvjo, je mnogo večji kot običajno, in ima lahko premer od 1 do 30 milimetrov. Njihovo življenje poteka preko različnih stopenj, in sicer od ličinke, nimfe do odraslega klopa. Ličinke morajo za razvoj nujno dobiti obrok krvi, saj se brez gostitelja ne morejo leviti in preobraziti v odraslo žival.
 
Večina klopov čaka svojo 'žrtev' nekje na izpostavljenem mestu, kot npr. na vrhovih travnih bilk ali konicah listov. Zaznajo jo s kemo in mehanoreceptorji in se je hitro oklenejo. Ko so enkrat na gostitelju se prisesajo tam kjer se tik pod kožo nahajajo žile.
 
Te majhne živalce so izjemno nevarne tako za človeka kot tudi hišne ljubljenčke, saj prenašajo mnogo nevarnih bolezni. Med najbolj znanima sta klopni meningoencefalitis (KME) in lymska borelioza. V slini pa se nahajajo tudi toksini in druge snovi, ki lahko povzročijo klopno paralizo, pogoste so tudi alergijske reakcije.
 
V Sloveniji se nahajajo povsod, na nadmorski višini nad 1000m so redki, nad 1500m jih več ni. Radi imajo toplo in vlažno okolje, zato jih, kadar je mraz, prav tako ni. Klopni meningoencefalitis (KME) velja pri nas za eno najpomembnejših infekcijskih bolezni, saj se Slovenija uvršča med države z najvišjo obolevnostjo v Evropi, v sam vrh pa spadamo tudi pri obolevnostji za lymsko boreliozo. 
 

Lymska borelioza

Kadar je klop okužen s povzročiteljem lymske borelioze, le-to s pikom preko krvi lahko prenese na človeka. Po vbodu okuženega klopa ni nujno, da vedno pride do okužbe gostitelja – lahko pa le ta poteka brez bolezenskih znamenj. Prvi simptomi Lymske borelioze so značilne spremembne na koži. Po nekaj tednih se lahko na mestu vboda pojavi značilna rdečina, ki je oblike obroča, v sredini bleda in se širi.
 

Značilna rdečina pri Lymski boreliozi vir: Wikipedia

 
Bolezen lahko vodi v prizadetost srca in živčevja, kasneje lahko prizadene tudi sklepe. V Sloveniji letno beležimo od 3000 do 7000 obolelih. Cepiva za Lymsko boreliozo ni, zato se je potrebno primerno zaščititi. 
 

Klopni meningoencefalitis (KME)

KME povzroča virus in poteka v dveh fazah. Znaki prve faze se pojavijo 7 do 14 dni po okužbi po vbodu klopa. Pojavijo se težave, ki so podobne gripi. Okužena oseba se počuti slabše, ima bolečine v mišicah, vročino, glavobol. Lahko se pojavi tudi bruhanje, bolečine v trebuhu in driska. Druga faza nastopi, kadar virus pride v možgane, znaki so lahko precej hudi. Od visoke telesne temperature do težav z mišljenjem, včasih so možne tudi hujše motnje zavesti. Bolezen lahko pusti trajne posledice, ki vplivajo na kakovost življenja. Največkrat imajo oboleli vrtoglavico, zmanjšano sposobnost koncentracije, depresijo, motnje v delovanju živčnega sistema, lahko postanejo delno ohromljeni ali pa se pojavi mišična atrofija.
 

Zaščita pred klopi

Najboljša zaščita pred klopi bi bila seveda, da na mesta kjer se nahajajo ne zahajamo, vendar bi to pomenilo, da bi prenehali s sprehodi v naravo, izogibali bi se parkom, travnikom in gibanju v naravi. Zato je potrebno, da se v naravo odpravimo premišljeno. Oblecite dolga oblačila, da je pokrito čimveč kože. Oblačila naj bodo svetla, zato da so klopi lažje opazni. Nanesite repelent, ki klope zaradi svojega vonja odganja – obstajajo že povsem naravni in koži neškodljivi repelenti. Ko se vrnete iz aktivnosti v naravi se takoj preoblecite, stuširajte in umijte lase. Nato se preglejte ali ste med aktivnostjo staknili kakšnega klopa. Pred KME se lahko tudi cepite. 
 

PREBERITE TUDI: Pripravimo učinkovit in neškodljiv sprej proti mrčesu sami

 

Previdno pri odstranjevanju klopov

Kadar opazite klopa, ki se je že zaril v kožo, ga čimprej in previdno odstranite. Bodite pazljivi, da delčki klopa ne ostanejo v telesu. NE uporabljajte olja, mazil ali katerih koli drugih vraž, ki veljajo, da učinkujejo pri odstranjevanju klopov.  Klopa primemo s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo.
 
 
6

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 20. apr 2017 20:16

    Po mojem bi moral biti učinkovit katerikoli sprej proti mrčesu, je pa v članku povezava tudi na naraven, neškodljiv, doma narejen sprej. Smile
    Pa ZELO pomembno je menda, da se res dobro obleče in pokrije vse (hlače v tesne nogavice) - samo poleti, ko je 30 stopinj in več, to ne pride ravno najbolj v poštev ...

   0
   • Ineya

   • 20. apr 2017 9:46

    Letos sem se 1. cepila oz. vsi smo se...veliko časa preživimo zunaj v naravi, tudi v gozdu. čeprav ne rabiš niti v gozd-dovolj domači travnik za hišo, pa ga dobiš.
    Tako, da letos zagotovo bolj mirne duše "pot pod noge" v naravo - na odklop.

   0
   • Bruneta

   • 19. apr 2017 21:29

    Ali kakšno sredstvo za zaščito (v spreju) priporočate kot učinkovito?

   0
   • lonca89

   • 19. apr 2017 21:24

    Sem cepljena tudi pošpricam se vedno ko grem v gozd.

   0
   • Tanja

   • 19. apr 2017 20:09

    Jaz nisem (in ne bom) cepljena proti ničemer, se pa, priznam, bojim te nadlege da je groza. Zato - in zaradi pajkov - se tudi gozda izogibam. Unhappy

   0
   • Bruneta

   • 19. apr 2017 19:02

    Ali ste cepljeni proti KME ali za sprehode v gozd uporabljate repelente?

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 7 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.