Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kava ali kratek dremež? Pravijo, da je najbolje kar oboje.

30. okt 2017 8:15
0

Oglasno sporočilo

Navsezadnje pijemo kofein za budnost, ne pa za spanje. V tujini so temu, kjer počitek praktično sovpada s pitjem kave,  nadeli izraz ''Coffe nap'' oziroma kavni počitek. Takole to deluje.

PREBERITE TUDI: 3 presenetljiva dejstva o kavi

Hiter, recimo temu kavni počitek, je odličen način, za povečanje energije in umirjanje možganov sredi napetega dne. Verjetno se strinjate, da se vam pogosto zgodi, da spijete kavo, da bi dvignili energijo, čutite pa prav nasproten učinek; še bolj ste utrujeni in zaspani. To se zgodi zato, ker kofein prehaja v vaše tanko črevo in se absorbira v vaš krvni obtok. Nato kemija možganov začne delovati tako, da se sprožijo adenozini, kemične spojine v možganih, za katere je znano, da povzročajo zaspanost. Adenozin povzroča zaspanost, ker upočasni aktivnost živčnih celic možganov; šele, ko se kofein veže na vaše receptorje, se živčne celice pospešijo, kar nam daje tisto kofeinsko energijo in osredotočenost, ki jo želimo. To pa nekaj časa traja, zato energije ne čutimo takoj.
 

Kaj ima počitek s tem?

Naravnost odlična lastnost kavnega počitka je, da spanje naravno osvobodi adenozin iz možganov! Od trenutka, ko pijete kavo do trenutka presnove, je približno 20 minut, kar je ravno dovolj, da se adenozini umaknejo iz naših možganov. Pomembno je, da ne spite več kot 20 minut, da ne padete v globok spanec. Spanec bo torej razbremenil možgane in pripravil vse potrebno, da kava začne učinkovati. Znanstveniki so neposredno opazovali vedenjsko in kognitivno učinkovitost kavnega počitka in rekli, da je le-ta bolj učinkovit kot kava ali počitek posamično. Številne raziskave v tujini so to tudi potrdile.
 
Recept za kavni počitek je precej preprost. Skuhajte si kavo, jo spijte, nato pa poiščite miren kotiček in se rahlo naspite. Zbudili se boste kot prerojeni!
 

PREBERITE TUDI: Kdaj je čas za popoldanski počitek?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 18 h
   Všeč
  • CandyCane pred 4 dnevi
   Vau...res najboljši
  • CandyCane pred 4 dnevi
   Eden najljubših
  • Akasha 7. avg 2018 21:14
   Bogato
  • Akasha 7. avg 2018 20:46
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ko že mislimo, da so si pa res izmislili že vse in izčrpali vse ideje, se spomnijo česa novega.