Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kariera - zamenjati ali ostati?

Nikoli se nikomur ne zamerite

22. maj 2008 16:05 Rok Huber
1

Oglasno sporočilo

Napačni koraki ob zamenjavi službe vam lahko pomenijo negativno podobo v očeh bivšega delodajalca. Bodite taktni in se nikomur ne zamerite. Nikoli ne veste, kdaj boste koga potrebovali.


Kariera - zamenjati ali ostati?


"Zapuščam podjetje" je fraza, za katero je potrebnega veliko poguma. Kadar je izrečena ob nepravem času ali na napačen način, lahko ima zelo negativen vpliv na vašo kariero. Tako se lahko zgodi, da dobite ponudbo za delo, kjer je plača višja, vendar pa niste prepričani, da vas to tako zelo veseli kot služba, v kateri ste trenutno. Kaj narediti? Zamenjati službo, v kateri se dobro počutite, za takšno, ki prinaša več denarja? Seveda, prepričani ste, da želite več denarja. Nadrejenega obvestite, da boste zapustili podjetje takoj, ko vam poteče odpovedni rok. Kaj pa, če si kasneje premislite? Navsezadnje to ni lahka odločitev. Prepričan sem, da nekaj dni ne bi prav dobro spali. Seveda, šef vam lahko odpusti in vas vzame nazaj. Ni pa zagotovljeno. Lahko ga močno razjezite …


Pot nazaj?

Strokovnjaki pravijo, da v primeru, da svoje nadrejene že obvestite, da jih zapuščate, poti nazaj pravzaprav ni več. V tem primeru se prestopi neka imaginarna črta, ki povsem spremeni odnose in okolje v podjetju. Najverjetneje boste v kratkem zares zamenjali službo. Takšni prehodi v novo službo pa so vse prej kot elegantni. Če dobite ponudbo, zahtevajte od potencialnega delodajalca čim več časa za odločitev. Mogoče v tem času dobite ponudbo za službo, ki jo resnično želite. Obvladovanje zamenjave službe je pomembna sposobnost, predvsem pri mlajših ljudeh, ki večinoma menjajo veliko služb. Ne gre le za profesionalizem, temveč polaganje temeljnih kamnov za nadaljnjo kariero. Po podatkih ameriškega Zavoda za zaposlovanje mladi med 18. in 34. letom v povprečju zamenjajo 9,2 službi. Druge raziskave kažejo na to, da je v lanskem letu v ZDA kar 75 % zaposlenih aktivno ali pasivno iskalo zaposlitev.


Izogibajte se "pametovanju"

Kadar menjavate službo, je iskanje pravega podjetja in okolja, v katerem boste delali, ponavadi le polovica naloge, ki je morate opraviti za modro upravljanje svoje kariere. Prav tako zelo pomembno je najti način, kako elegantno zapustiti prejšnjo službo. To svetuje tudi Joseph Grenny, direktor podjetja Vital Smarts iz mesta Provo, Utah, ZDA, ki vodilnim uslužbencem ponuja voditeljske treninge. Grenny je soavtor knjige "Crucial Conversations" oziroma Odločilni pogovori, ki predlaga načine za ohranjanje pristnih stikov s prejšnjimi šefi in sodelavci. Za Career Journal, revijo, ki jo izdaja Wall Street Journal, je povedal: "Vedno se izogibajte 'pametovanju' šefu o njegovih napakah. Če vam tega do sedaj ni uspelo, potem se tudi z vašim odhodom nič ne bo spremenilo." Z izjavami o šefovem delu ter službenem ozračju se znajo skuhati največje zamere. Granny še dodaja: "Enako velja za 'nasvete' sodelavcem."


Odkritost

Zamenjava službe ne sme biti izgovor za udrihanje po delovnem mestu, ki ga zapuščate. Ohranite mero profesionalnosti, ki vas je pripeljala do te točke v vaši karieri. To vam lahko pomaga do močnih referenc v prihodnosti. Pri pogovorih s potencialnimi delodajalci je potrebno biti umirjeno uravnotežen. Potrebno se je izogniti pogovorom o morebitnem napetem odnosu s sedanjim nadrejenim, saj nikoli ne smemo širiti slabih govoric o delodajalcih. Strokovnjaki svetujejo, da je potrebno biti na razgovoru odkrit o morebitnih razhajanjih v razmišljanju, nikoli pa se ne sme govoriti o preteklih dogodkih ali karakterju nadrejenega. Pred odhodom svetujejo tudi pogovor s kom iz kadrovskega oddelka, ki se mu razložijo razlogi za odhod. To je tudi odlična priložnost za oceno sposobnosti in opravljenega dela v podjetju. Vendar pa kritik nikoli ne jemljite preveč osebno. Najpomembnejše se je počutiti dobro zaradi menjave službe. Le tako je možen miren prehod na novo pozicijo.­

Pojdi na stran

1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • galyka

   • 22. maj 2008 21:05

    V krogu ljudi, ki ga poznam, nihče nima manj kot 3 mesece določenega odpovednega roka že v pogodbi o zaposlitvi (kar je zakonsko dovoljeno) in malo je delodajalcev, ki ta rok sporazumno skrajšajo. Navadno se zgodi celo to, da če si jim 'šel v nos', te nalašč zadržujejo do zadnjega dne.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.