Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kakovostni odnosi so tisti, ki bogatijo naša življenja

3. sep 2014 14:33
0

Oglasno sporočilo


To zagotovo vsakdo ve iz lastnih izkušenj, dodatno pa so to potrdile še raziskave, ki so pokazale, da imajo posamezniki, ki jih obkrožajo ljudje, ki jih podpirajo in s katerimi so si v blizkih in zaupnih odnosih, boljše mentalno zdravje, se bolje počutijo in imajo nižjo stopnjo bolezni in umrljivosti.

Dve vrsti podpore

Raziskava, objavljena v Personality and Social Psychology Review je pokazala, da imata največji vpliv predvsem dve vrsti podpore, ki jo nudijo odnosi: in sicer njihovo sposobnost soočanja s stresom in njihovem trudu, da bi se učili, rasli, raziskovali, dosegali ciljem, odkrivali in razvijali nove talente in našli svoj smisel in mesto v življenju.

"Odnosi imajo pomembno funkcijo ne le pomagati ljudem, da se zavedajo svojega bistva, temveč tudi da jim pomagajo presegati sebe in postavljati in dosegati nove cilje, se na novo odkrivati. Temu rečemo podpora, ki je vir moči," je razložila ena od raziskovalk. Druga pomembna funkcija pa pomeni podporo pri rasti, razvoju, napredku in osebnih dosežkih. Dobri odnosi, ki nam nudijo oporo, pomagajo ljudem dosegati cilje in se lotevati novih podvigov, jim odkrivati pomen, smisel življenja ter doseči blagostanje.

Kaj pomeni uspeh, blagostanje?

Po besedah raziskovalcev ta vključuje pet komponent blagostanja:

 1. hedonistično blagostanje (sreča, zadovoljstvo z življenjem)
 2. eudaimonično blagostanje (imeti namen v življenju, cilj, napredovati napram pomembnim življenjskim ciljem)
 3. psihološko blagostanje (samospoštovanje, zavedanje sebe, odsotnost duševnih motenj in bolezni)
 4. družbeno blagostanje (globoki in kakovostni odnosi z drugimi, vera v druge in v človeštvo, pozitivna medsebojna pričakovanja)
 5. fizično blagostanje (zdrava telesna teža, gibanje, dobro zdravstveno stanje).

Lahko 'podpornik' naredi več škode kot koristi?

Raziskovalci poudarjajo, da obstajajo določene značilnosti podpornikov, ki še izboljšajo njihovo podporo. "Ne gre le za to, ali nekdo nudi podporo, temveč je pomembno tudi, kako to naredi. To ima velik vpliv na učinek podpore, ki mora biti podana z občutkom in odgovorno, da spodbuja napredek," so povedali raziskovalci. "Biti odziven pomeni zagotoviti tako vrsto in količino podpore, ki jo narekuje dotična situacija in potrebe osebe. Treba je biti senzibilen, kar pomeni vključiti potrebe posameznika na način, da jih prejemnik podpore razume, ceni in sprejme."

Podporniki lahko dejansko škodujejo, ko skušajo nuditi podporo na način, da se prejemnik počuti nesposoben, preveč pomoči potreben ali neustrezen, in ki mu vzbuja občutke krivde, dolžnosti, da je v breme, ki minimizira oz. omalovažuje njegovo težavo, dosežek ali cilj; ki ga krivi za neuspehe in prepreke; ali ki mu omejuje avtonomijo in odločenost. Podpornik je lahko tudi zanemarjajoč ali nezainteresiran, prekomerno vpleten, nadzorujoč ali kako drugače neusklajen s potrebami prejemnika. Odgovorna in odzivna podpora zahteva znanje o tem, kako podpirati druge in razumeti njihovo perspektivo, zmožnosti (mentalne, čustvene in fizične), da se lahko nudi učinkovito podporo.

Tudi prejemniki podpore imajo veliko vlogo

V procesu nudenja podpore pa imajo veliko vlogo tudi prejemniki podpore, ki podporniku ali omogočijo dajanje podpore ali jo zavrnejo. Prejemniki lahko dobijo učinkovito podporo tako, da dajo podpornikom vedeti, da jo potrebujejo; izražajo svoje potrebe na jasen in neposreden način; sprejemajo trud podpornikov, da bi jim nudili podporo; izrazili hvaležnost ob prejeti podpori; ne bili prezahtevni; sodelovali pri ustvarjanju zdrave odvisnosti oz. neodvisnosti; gradili mrežo kakovostnih odnosov in tudi sami nudili podporo drugim, ko jo potrebujejo.

Raziskovalci poudarjajo, da sprejemanje podpore, ko jo potrebujemo, in nudenje povratne podpore, ustvarja kakovostne, medsebojno skrbne odnose, ki ljudem pomagajo, da rastejo, napredujejo in se dobro počutijo na vseh ravneh svojega življenja. Ugotovitve pa so lahko dobro izhodišče in smernice za vse, ki nudijo in prejemajo podpore, da bi bili ob tem kar se da uspešni – za obe strani.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Dejstvo je, da so super ravni in super sijoči lasje že nekaj let velik trend.