Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Narcistični osebi se morate izogniti - kaj pa ko je ta oseba vaša MATI?

20. dec 2017 10:11
0

Oglasno sporočilo

... morete kar odkorakati proč, čeprav večina člankov, knjig in raziskav svetuje prav to - beg od ljudi, ki vam škodujejo. Ampak v kolikor se v tej situaciji znajdete z bližnjo osebo, to ni tako preprosto, kot se sliši. Kljub svoji naravi je mati vaša mati in najti boste morali načine, kako se spoprijeti z motnjo, ki jo ima (pa se tega morda niti ne zaveda).

PREBERITE TUDI: 5 fraz, s katerimi manipulirajo narcisi in sociopati

Je vaša mati res oseba z narcistično motnjo? Morate biti prepričani in ugotoviti, ali je vaša mati res narcis ali pa se sooča s čim drugim, kar jo obremenjuje do te mere, da slabo vpliva na vas. Tukaj je nekaj značilnosti, ki jih ima narcisist, in po katerih lahko presodite, ali je to tudi vaša mati.
 

1. Veliko kritizira

Rekli boste - vse matere veliko kritizirajo. Da, a so običajno njihove kritike konstruktivne in z dobrim namenom. Narcistična mati pa kritizira na način, da se boste počutili zelo slabo. Kritizira lahko tudi običajne, vsakodnevne navade. In to vsak dan znova. In ne odneha.
 

2. Sama slabo prenese kritiko

Lahko vas neprestano kritizira in muči, a v trenutku, ko boste enako naredili vi - podali kritiko njej, bo konec sveta. Vaša mati ne bo hotela slišati nič slabega o sebi ali svojih mnenjih in dejanjih. Seveda ima ona prav, vi pa narobe in temu ne smete oporekati.

3. Manipulacija

Ali vas mama pogosto zvabi v past, da počnete stvari, ki jih sovražite početi? Z lahkoto vas spravi v položaj, ko se počutite ranljive. Lahko vas zmanipulira tudi s tem, da imate pogovore, ki jih ne želite imeti, ker ve, da vam je neprijetno.  Lahko se počutite jezne in razočarane, a storiti ne morete ničesar.

Če vaša mati počne vse te stvari in v vas sproži občutek tesnobe, stresa in čustvenega zloma, potem ima vaša mati zagotovo narcistično motnjo. Ni vaša krivda, da je temu tako, vendar se morate naučiti najti najboljše načine za soočenje z njo, brez, da bi se odrekli duševnemu miru.

PREBERITE TUDI: Brutalna zveza med narcističnim in empatičnim človekom

Kako se spopasti z mamo, ki ima narcistično motnjo?

Človeku je odnos s tako mamo izjemno težek in izčrpavajoč. Čeprav je najboljša metoda, ki so jo predlagali strokovnjaki, odpraviti in prekiniti vse vezi z narcisoidno osebo, da bi se izognili njihovi kontrolni in prevladujoči naravi, pa v tem primeru ta metoda nikakor ni lahka ali izvedljiva. Ne morete namreč preprosto prekiniti vezi z materjo, če pa kot otrok naravno hrepenite po njeni ljubezni in ima pravzaprav vpliv na celo vaše življenje, od samega začetka.
 

Kaj lahko storite?

Prekinite pozornost, ki ji jo dajete

Oseba z narcistično motnjo potrebuje veliko pozornosti. Želi akcijo, dogajanje, nekaj s čimer bo pritegnila pozornost in občutek superiornosti. To pogosto doseže s tem, ko vas kritizira. Če se zgodi, da te pozornosti ne dobi, ko jo želi, zna biti hudo in s svojimi provokacijami bo šla še dlje. Ampak bodite močni in se ne pustite, ne dajajte pozornosti, ki jo želi, sčasoma bo popustila.

Ne skušajte je spreminjati

Narcisisti se ne morejo spremeniti, tudi če se celo sami poskušajo spremeniti. Narcizem ni bolezen, ampak je osebnostna motnja. Ne morete je zdraviti z zdravili, ampak jo je mogoče zmanjšati samo s pomočjo vedenjskega zdravljenja. Zavedajte se, da je to motnja, in ne skušajte krivde valiti nase.
 

Postavite meje

Morate postaviti svoje meje in ne dovolite, da ta stres vpliva na vas čustveno in fizično. Zapomnite si - ne bežite od vaše mame, temveč od njene težave. Narcizem ni vaš problem, ampak njen. Morda boste imeli občutek, da ne morete imeti ustreznega odnosa z njo, ali vezi, ki jih ima večina hčerk in mater, vendar morate sprejeti to dejstvo, da ima vaša mati motnjo, za katero ne smete dovoliti, da na vas vpliva.

PREBERITE TUDI: Prepoznajte čustvenega vampirja, preden bo prepozno!

 
0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* pred 5 dnevi
   dobra
  • Dow* pred 5 dnevi
   super
  • Dow* pred 5 dnevi
   v redu
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Najpogostejši stranski učinki so krvni strdki, ki vodijo v možgansko kap in smrt, ter miokarditis.