Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Je v tem skrivnost, zakaj nekaterim ne uspe shujšati?

1. jun 2018 11:11
0

Oglasno sporočilo

Poleg povečanega tveganja za presnovne in kardiovaskularne bolezni ter splošno slabšega fizičnega in psihičnega počutja, imajo ljudje, ki imajo preveliko telesno težo, še eno težavo. Na podlagi rezultatov raziskave, ki so jo izvedli raziskovalci Univerze Cornell, lahko debelost poslabša sposobnost okušanja okusov: slano, sladko, grenko, kislo in slano.

PREBERITE TUDI: 4 najpogostejši izgovori za izogibanje vadbi in kako se jim upreti

Nedavno opravljena raziskava je torej preučevala disfunkcijo okušanja na jeziku, ki se pojavi pri ljudeh s prekomerno telesno maso.  Ugotovili so, da je vzrok temu povečanje maščobnega tkiva. Rezultati kažejo, da debeli ljudje vedno jedo še več, da bi zadovoljili svoje hrepenenje. Zaradi poslabšanja zmožnosti zaznavanja okusa, dodajajo vedno več soli in sladkorja, kar zopet vodi do debelosti in znajdejo se v začaranem krogu."To je potencialni človeški mehanizem za pridobivanje maščobe," je dodal Robin Dando, profesor prehrambene znanosti na Univerzi Cornell in glavni avtor raziskave. Ugotovil je tudi, da bi rezultati lahko utrli pot za razvoj novih strategij za zdravljenje motenj okusa, opisanih v njihovi raziskavi.

Druge stvari, ki slabšajo možnost okušanja (in povzročajo, da dodajate preveč sladkorja in soli)

Poleg debelosti lahko tudi nekateri drugi dejavniki sabotirajo občutek okušanja:

 • Kajenje – strupene kemikalije v cigaretah škodljivo vplivajo na brbončice, zaradi česar se izgubijo oblike in postanejo ravne, pri čemer trpi občutek okusa. Poleg tega je študija z Univerze v Münsteru v Nemčiji ugotovila, da cigaretni dim ogroža tudi občutek za vonj.
 • Motnje, ki vplivajo na vonj – Parkinsonova bolezen in drugi pogoji, ki vplivajo na živčni sistem, lahko vplivajo tudi na občutek za vonj osebe. To pa vpliva na njegov občutek okusa, saj sta ti dve tesno povezani. To velja tudi za težave z nosom ali poškodbe glave.
   
 • Preveč sladkorja – redna poraba sladkih jedi in pijač lahko slabša delovanje brbončic, in to preprečuje, da bi identificirali polne okuse. 

PREBERITE TUDI: Zdrav napitek, ki zmanjšuje apetit in pospešuje hujšanje

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da se ne le več panično ne skrivam soncu, temveč celo namenoma sončim, verjetno ni več skrivnost.