Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

12 živil, ki pomagajo koži, da se zaščiti pred sončnimi opeklinami

30. apr 2018 13:00 K. R.
0

Poletje je čas, ko se lahko naužijemo največ sonca in vitamina D, hkrati pa je to čas, ko najlažje dobimo sončne opekline. Ste vedeli, da tudi način vaše prehrane vpliva na to, kako močno lahko sonce škoduje vaši koži? Raziskave so pokazale, da nekatera živila lahko naravno dvignejo sposobnost kože, da se zaščiti sama.

PREBERITE TUDI: Pred soncem se lahko zaščitite tudi brez kemije

Izpostavljenost sončnim žarkom in vitamin D sta ključna za naše zdravje

Sonce oz. naša izpostavljenost soncu je ključnega pomena za naše zdravje, vsekakor pa moramo ob tem paziti, da ne dobimo hudih sončnih opeklin. Ko se izpostavljamo soncu, moramo to početi z mero zdrave pameti; 'zimske' bele kože brez podlage ne nastavljajte zelo močnemu soncu, nosite oblačila, ki kožo zaščitijo in uporabljajte neškodljive kreme za sončenje. Sonce in vitamin D sta torej ključnega pomena za dolgoročno zdravje, seveda pa se pretirani izpostavljenosti soncu izogibajmo, da ne dobimo hudih sončnih opeklin.

Premisliti pa je potrebno tudi o škodljivosti kemikalij, ki so v kremah in losjonih, namenjenih zaščiti za nego kože pred sončnimi opeklinami. Najdite naravne proizvode in druge načine za zaščito kože, kožo pa lahko zaščitite tudi od znotraj – s hrano, ki naravno pomaga koži za zaščito pred sončnimi opeklinami. Sposobnost svoje kože, da se sama zaščiti, lahko namreč sami povečate. Kožo lahko podprete tako, da užijete naslednjih 12 živil.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

1. Citrusi

Limone, limete, pomaranče in grenivke vsebujejo veliko vitamina C. Raziskave so pokazale, da vnos vitamina C skupaj z vitaminom E lahko zmanjša tveganje za sončne opekline. Citrusi vsebujejo tudi limonene, ki za kar 34% zmanjšajo tveganje za kožnega raka, vsebujejo pa tudi antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami. Je pa res, da je vnos vitamina C tudi preko hrane premajhen, saj je naša hrana dandanes osiromašena s hranili.

2. Korenje

Vemo, da je korenje zdravo, le redkokdo pa ve, da je korenje izjemno koristno tudi za zaščito kože. Vsebuje namreč betakaroten, ki pomaga zaščiti pred poškodbami celic. Še posebno je učinkovit ob hkratnem vnosu vitamina E.

3. Jagodičevje

Jagodičevje vsebuje veliko antioksidantov in vitamina C, kar pripomore k zaščiti kože, prav tako pa jagodičevje pomaga pri celjenju poškodovane kože. Jagode lahko uporabite tudi kot mazilo; ker vsebujejo tanin, pomagajo opečeni koži. Jagodičevje splaknite z vodo, zmiksajte jih in namažite na opeklino in po nekaj minutah sperite. 

4. Zeleni čaj

Ko pijete zeleni čaj, vaše telo dobiva katehine, ki imajo lastnosti, ki pripomorejo k preprečevanju bolezni in ščitijo pred vnetjem zaradi opeklin in pred poškodbami zaradi UV-žarkov. Zeleni čaj vsebuje tudi taninsko kislino, ki pomaga pomiriti opekline. Vsebuje tudi posebne antioksidante, ki pomagajo popravljati škodo, povzročeno zaradi UV žarkov.

5. Granatno jabolko

To okusno eksotično sadje vsebuje veliko antioksidantov ter posebno kislino, ki lahko pomaga zaščititi vašo kožo pred poškodbami celic, ki jih povzročajo sončni UVA in UVB žarki.

6. Mandlji

Mandlji so bogat vir vitamina E, ki ščiti kožo in ji pomaga, ko jo prizadanejo opekline. Vsebujejo tudi kvercetin, ki pomaga ščititi pred UV poškodbami in pomanjkanjem kolagena.

7. Rdeče grozdje

Grozdje je bogat vir fitonutrientov, ki pomagajo zavirati poškodbe kože in nastanek kožnega raka. Tudi grozdje vsebuje kvercetin. 

8. Zelenolistnata zelenjava

Solata ali špinača sta bogata vira antioksidantov, ki pomagajo koži in zavirajo poškodbe, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti UV žarkom. 

9. Paradižniki

Paradižnik vsebuje likopen, ki  je karotenoid in antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, proizvedene zaradi preveliki izpostavljenosti soncu in zmanjša vsak vnetni odziv na poškodbe UV žarkov.

10. Lubenica

Tudi lubenica vsebuje veliko likopenov, kar 40% več kot paradižniki.

11. Kurkuma

Ayurveda in tradicionalna kitajska medicina že od nekdaj uporabljata kurkumo, zaradi svojih močnih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti. To je "superzvezda" superhranil. Laboratorijske raziskave kažejo, da lahko kurkuma pomaga zaščititi epidermalne kožne celice pred škodo, ki jo povzroči ultravijolično B sevanje (UB sevanje).

12. Laneno seme

Omega-3 maščobne kisline v lanenih semenih lahko zaščitijo vašo kožo pred sončnimi opeklinami, zmanjšajo dodatno vnetje, če pride do opeklin in se borijo proti kožnemu raku. Po podatkih nacionalnega inštituta za zdravje lahko olje iz lanenega semena zaščiti vašo kožo pred UV žarki in ohranja kožo vlažno, tako da se ne izsuši, kot tudi boj proti kožnemu raku. 

Kot rečeno, je izpostavljenost soncu res postal en 'bav – bav', kar je povsem razumljivo, upoštevajoč dejstvo, da se nekateri pretirano sončijo in s tem tvegajo opekline. Dejstvo pa je, da se je soncu potrebno izpostavljati, a z mero zdrave pameti in razuma, potrebno pa je zares premisliti tudi o kemikalijah, ki jih vsebujejo kreme za zaščito proti soncu, ki so lahko bolj rakotvorne, kot pa sončni žarki sami.

PREBERITE TUDI: Kako ukrepati ob sončnih opeklinah?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če verjamete, da zmorete, zmorete. In ste prepričani, da ne, ne.