Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako ravnati z ljudmi, ki neprestano jamrajo?

24. apr 2019 8:34
0

Oglasno sporočilo

Po napornem dnevu potarnamo čez službo, otroci nergajo glede šolskih obveznosti, prijateljica se pritožuje nad težavnim možem, … Zdi se, da je tarnanje v naši naravi. Določena mera tarnanja je seveda normalna; pritoževanje je pač opis neke  situacije ali počutja, in prav je da to izrazimo – večna pozitiva ne pripelje nikamor. Obstaja pa neka zdrava mera tarnanja.

PREBERITE TUDI: Ne dovolite, da vas utrudi negativna energija drugih ljudi

Eno je, če vsake toliko potožimo o tem in onem, nekaj povsem drugega pa je, če smo neprestano zadovoljni in kritiziramo vsepovprek vseskozi. Morda ste že naleteli na človeka, ki počne prav to: Ali tarna glede tega, kako se počuti, glede vremena, glede drugih ljudi, glede odnosov, glede stvari, ki se dogajajo po državi in svetu ... Neprestano tarnanje, jamranje in nerganje. 

Negativni ljudje. So kot človeške črne luknje, ki nenadoma pridejo od nikoder in samo sesajo življenje iz vas. Poskušate ostati pozitivni in ostati močni, vendar njihova negativnost vpliva na to, da ste na koncu popolnoma izčrpani in depresivni. 
Najhujši so ljudje, ki tarnajo in tarnajo, hkrati pa pri njih ni opaziti želje po tem, da bi nekaj spremenili. Stvari se namreč ne bodo nikoli spremenile, spremenimo pa lahko svoj odziv nanje. Družba takega človeka je predvsem zelo naporna, a včasih nimamo izbire, kadar je ta človek naš družinski član ali sodelavec, denimo. Zanimivo je to, da ti ljudje sploh ne dojemajo, da neprestano tarnajo; sebe ne vidijo v negativni luči; ves svet okoli sebe vidijo v negativni luči. 

Kako se pogovarjati s ‘kroničnim pritoževalcem’?

Reakcij nad govorjenjem večnih pritoževalcev je več:

 • njihove besede lahko preprosto ignorirate;
 • lahko jim poveste, da situacija, ki jo opisujejo, ni tako grozna;
 • poskusite jih razumeti.

Redko želijo ljudje, ki se pritožujejo nasvet – želijo le, da jih nekdo posluša in razume njihovo situacijo. Nikar jih ne obsojajte, dejstvo je, da je vsak človek tak, kakršen je in tak je nastal pod vplivom različnih stvari v življenju. Določene stvari mora pač človek spoznati sam, da mu stvari postanejo jasne. 


Poskusite razumeti, od kje prihaja toliko negative

Ali razumete, zakaj je ta oseba tako negativna? Je to zato, ker sovražijo svoje delo, se počutijo razočarane, se počutijo ujete v svojem življenju ali jim primanjkuje samozavesti? S tem, ko govorijo slabo o drugih, se sami počutijo boljše. Če lahko razumete, od kod to vedenje prihaja, jih je veliko lažje razumeti. Nekaterim je to tudi način, da dobijo pozornost:  če se bodo pritoževali, se bodo drugim zasmilili in dobili pozornost.

Samo nasmehnite se in se čustveno oddaljite

Ko se začne ‘negativni govor’, se ne vpletajte. Naj gre’ skozi eno uho notri in skozi drugo ven’. Ljudje dnevno prejemamo in sprocesiramo ogromno, enormno količino informacij, zato moramo prejete informacije filtrirati, sicer se nam bo zmešalo. Vaša glava potrebuje jasno osredotočenost na delo, sebe in življenje, zato hranite svoj prostor v glavi za pomembne informacije. Dnevno se tako ali tako soočate že s svojimi mislimi, zato negativnih misli drugih res ne potrebujete. Ostanite popolnoma distancirani od govora in se ne vpletajte v to. Zapustite sobo, če lahko. Nekateri negativni ljudje preprosto želijo dobiti odziv od vas. S tem se hranijo. Ne dovolite, da vas ujamejo v svojo mrežo negativnosti, ker takoj, ko to storite, začnejo izčrpavati vašo energijo.

Ne dovolite, da se v vas vzbudijo negativna čustva zaradi nerganje te osebe. Poskusite samo opazovati celotno sceno. Recite si, da njihova nesreča nima ničesar z vami. Med dogajanjem se morate ločiti od dogodka in ga le opazovati. 

Recite: ''Zdaj pa povej še kaj lepega''

Če je negativna oseba nekdo, ki ima samo negativne besede in nikoli ne (z)more videti ničesar pozitivnega, lahko po tem, ko konča svoje nerganje rečete: "Povej mi sedaj še kaj lepega" ali "Pripoveduj mi o nečem lepem, kar se ti je danes zgodilo." Nekateri ljudje nimajo pojma, kako negativni so. To je tisto, s čimer se obkrožajo, zato je za njih postalo način življenja. Ne znajo drugače. S tem, ko dobijo tak opomnik, se lahko dejansko začnejo zavedati, da biti negativna oseba ni oseba, kakršna želijo biti in da lahko začnejo delati na tem, da postanejo bolj pozitivni. Morda se bodo odločili, da bodo prenehali pripovedovati negativne zgodbe, prav zato, ker vedo, da jih boste nato prosili, naj povejo kaj pozitivnega. 

Predstavljajte si svetlo belo svetlobo, ki vas obdaja

Da, na prvi pogled se lahko sliši trapasto, a je vredno poskusiti. Počutili se boste, da vas njihova negativnost ne more dotakniti, ker imate zdaj polje sile, ki vas varuje.

Ne rešujte težav

Morda se boste počutili, da boste morali rešiti probleme tega negativneža. Niste odgovorni za življenje osebe, niti za njeno negativnost. Ni vam treba čutiti krivde, ker so nezadovoljni. Oni niti ne želijo vaše pomoči. Hočejo vašo energijo in zato morate biti močni in se jim ne prepustiti.

Osredotočite se na svojo energijo 

Potrebna je le ena oseba, da vnese negativno energijo v celo pisarno. Če čutite, da imate višjo energijo kot negativen človek, bodite sonce. Potreben je le en človek, da dvigne energijo v pisarni.  

PREBERITE TUDI: Prepoznajte čustvenega vampirja, preden bo prepozno!

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Po mnenju strokovnjakov je izjemno zdravilna, po navedbah pa naj bi celo zavirala staranje in tako vplivala na vitalnost.