Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako preživeti praznike, če vaša družina ni med 'popolnimi'?

21. dec 2018 10:12
0

Oglasno sporočilo

Družine si ne izberemo sami in le redke družine so zelo srečne. Večina ostalih se sooča s težavami, prerekanji in izzivi. Družba podaja izkrivljeno podobo srečne družine ob praznični mizi, kjer so vsi srečni in nasmejani. V resnici je premnogo družin sprtih, ločenih, živijo v težkih razmerah, ali pa jih je prizadela smrt družinskega člana. Če sobivanje z vašimi družinskimi člani ni najlažje, kako preživeti praznične trenutke?

PREBERITE TUDI: Vodič preživetja – osamljenost, depresija in december

Bodite pripravljeni

Če imate v družini posameznike, ki komaj čakajo, da zbadajo z opazkami, bodite na to pripravljeni. Preprosto jim povejte, da to ni primeren čas za take besede in spremenite temo. Bodite bolj zreli. 

Sprejmite, da so prazniki lahko stresni

Prazniki lahko iz ljudi izvabijo tako najboljše, kot najslabše. Ob vsem tem stresu in napetosti to ni nič čudnega. Med obdarovanjem, obveznim obiskovanjem sorodnikov in pripravljanjem jedi, lahko povzročijo veliko stresa in konflikti lahko še narastejo.

Držite se svojih navad

Čeprav se soočate z napetostjo, poskusite živeti kot običajno, kot kadar niso prazniki. Ne spuščajte svojih vsakodnevnih rutinskih navad ali športnih aktivnosti. Stvari, ki jih običajno počnete in ki jih imate radi, vas bodo pomagali prizemljiti in vas spomniti na ‘normalne’ čase.

Sprejmite, da se vaša družina sooča z določenimi težavami

Niso vse družine srečne. V družinah so posamezniki, ki imajo osebne težave in razhraljajo se lahko tudi medsebojni odnosi. Ne čakajte na boljše čase. Delajte največ, kar lahko, da se težave omilijo, a se hkrati preveč ne obremenjujte. Vaša slika popolne družine je izkrivljena. Ne pričakujte preveč, tako vam bo lažje. Če veste, da ste bolj zreli v odnosih kot vaši družinski člani, ne pričakujte od njih, da se bodo spremenili in lažje boste spali.

Najdite čas zase

Preberite knjigo, poslušajte glasbo, tecite; karkoli, le da ste sami s sabo in da uživate tudi v svojem miru. Tako boste ob družinskih srečanjih močnejši.

Ostanite zreli in nevtralni

Ne glede na to, kako vas nekdo zbada, kako vas nekaj boli in kako otročji so drugi, ne spustite se na njihov nivo. Spodbujajte nevtralne pogovore in zabavne aktivnosti. 

Dovolite si reči ne

Če ste zelo izčrpani, si dovolite, da kakšnemu od vabil, obiskov ali dogodkov rečete tudi ne ali si omejite čas, preživet z drugimi, če vas to izčrpava. 

Situacij ne jemljite osebno

Zapomnite si, da situacij ne jemljite osebno. Tudi drugi se soočajo s težavami, zato pa to znašajo na druge. Vseh besed zato ne jemljite osebno. 

Družinske težave in soočanje z njimi je mnogo bolj kompleksno, da bi to lahko rešili z branjem enega članka, ampak zgornji nasveti vas morda opomnijo na osnove. Osredotočite se na stvari, ki vas veselijo in imejte se radi. Ostanite močni. 

PREBERITE TUDI: 5 najbolj nadležnih vprašanj, na katera se dobro pripravite

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  • Katrin 8. jul 2019 19:46
   zelo nežen
  • Katrin 8. jul 2019 19:33
   neodločena
  • Katrin 7. jul 2019 23:20
   Lahka
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Danes, 16. julija, bo polna luna, ki se ji bo pridružil tudi mrk. Bo to prineslo kaj dobrega?