Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako prepoznati in ločiti med naravno in ekološko kozmetiko?

14. feb 2020 11:04
0

Oglasno sporočilo

A predpisov, ki bi enotno urejali področje označevanja naravne kozmetike, ni, zato tudi ni jasnih pogojev, ki bi določali, kakšna mora biti sestava kozmetičnih izdelkov, na kakšen način morajo biti izdelani in celo v kakšni embalaži morajo biti, da bi jih lahko proizvajalci označili kot `naravne´ ali `ekološke´. Potrošnikom, ki želijo izbirati naravno kozmetiko, so tako lahko v pomoč predvsem določeni certifikati.

A tudi izbira s pomočjo certifikatov, ni vedno preprosta, saj je samo na evropskem trgu približno 30 (bolj ali manj zanesljivih) certifikatov.

"Nekateri certifikati so zelo razširjeni, a ne najbolj `strogi´. Na primer certifikat lahko določa, da morajo biti uporabljene surovine iz ekološke pridelave (kontrolirane biološke pridelave) ali biološko kontroliranih divjih rastišč, proizvajalci morajo zagotavljati sledljivost, vendar ni določeno, kakšen delež teh surovin mora biti iz kontrolirane pridelave. Hkrati pa imamo tudi certifikate, ki imajo med zahtevamo navedeno, da mora biti 95 % sestavin iz ekološke pridelave s certifikatom, nad certificiranimi proizvajalci pa se izvajajo redne (letne) kontrole ipd.," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

"Kljub razlikam v zahtevah, pa je glavnini certifikatov skupno, da je uporaba sestavin kot so sintetični konzervansi, mineralna olja in silikoni, polietilen glikoli (PEG), sintetična barvila in dišave ter gensko spremenjeni organizmi prepovedana."

Kdaj kozmetični izdelek zagotovo ni naraven?

Najpogostejši triki proizvajalcev

Proizvajalci poskušajo potrošnike na različne načine prepričati, da posežejo po njihovih izdelkih. Ker na področju naravne in ekološke kozmetike ni jasnih pravil, je prostora za različne 'kreativne' rešitve veliko:

 • 'Bio' v imenu izdelka: navedba 'bio' ni prepovedana, čeprav izdelek nima katerega izmed certifikatov, ki označujejo ekološko kozmetiko.
 • Z zeleno barvo embalaže, slikami cvetov in listov blagodejnih rastlin ali sadja ter z izrazi 'herbal' ali 'natur' v imenu proizvajalci namigujejo, da so v izdelku sestavine naravnega izvora.
 • Veliki napisi 'brez': če je izdelek na primer 'brez silikonskih olj' ali 'brez parabenov', še ne pomeni, da je naraven;
 • 'Naravna voda': več vode, bolj naravno? Po standardu ISO lahko proizvajalci dodano vodo, ki jo vsebuje večina kozmetičnih izdelkov (najdete jo na seznamu INCI kot Aqua in je največkrat kar na prvem mestu), označijo kot naravno sestavino. Tako smo na izdelku, ki je vseboval 63 % vode, prebrali trditev posebej domiselnega proizvajalca, da je "97 odstotkov sestavin naravnega izvora". 

Članek je objavljen v reviji ZPStest 2/2020, v aplikaciji ZPStest in na www.zps.si.

PREBERITE TUDI: Potrošniki še vedno ne ločijo med naravno in ekološko kozmetiko

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vprašanje, ki si ga je tekom življenja verjetno zastavila večina, ki se redno ali občasno rekreira.