Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako pozelenite svojo kuhinjo

27. avg 2008 10:56
0

Oglasno sporočilo
­Electrolux­Eden najpomembnejših elementov pri “pozelenitvi“ vaše kuhinje je izbira aparatov, ki porabijo manj energije. Posredujemo vam 10 nasvetov, kako doseči, da bo vaša kuhinja okolju prijaznejša.

1. Izberite boljše aparate
Moderni aparati porabijo do 60 % manj energije in vode kot deset let star aparat, zato se pri prvem koraku odločite, ali je nakup novih aparatov cenejši od vzdrževanja starih aparatov. Z zamenjavo 10 let starega hladilnika za model energijskega razreda A++ boste za več kot 60 % zmanjšali porabo energije. To pomeni, da boste v povprečni življenjski dobi hladilnika prihranili približno 800 evrov!

2. Ne prezrite energijskega razreda aparatov
Prihranek energije pomeni prihranek denarja in manjšo emisijo CO2 v atmosfero. Tako zmanjšamo doprinos h globalnemu segrevanju in klimatskim spremembam. Energijski razred je običajno označen na aparatu in razvršča energijsko učinkovitost izdelka na lestvici od G do A, kjer A pomeni najnižjo porabo. Za hladilnike in zamrzovalnike je ocena učinka razširjena na razreda A+ in A++, ki predstavljata najvišjo stopnjo varčnosti tovrstnih aparatov.

3. Uporabljajte indukcijo
Indukcijski štedilniki so energijsko veliko bolj učinkoviti kot običajni, saj porabijo do 25 % manj energije, tudi če jih primerjamo z najbolj učinkovitimi alternativami (keramičnimi kuhalnimi ploščami).

4. Ne pomivajte posode na roke
Eden najboljših načinov prihranka energije v gospodinjstvu je nakup energijsko učinkovitega pomivalnega stroja. Današnji visoko učinkoviti pomivalni stroji porabijo le četrtino vode, ki jo porabite z ročnim pomivanjem – 15 litrov namesto 60 litrov za povprečno pomivanje 12 pogrinjkov. Poleg tega porabijo tudi manj pralnih sredstev.

5. Ne imejte hladilnika ali zamrzovalnika postavljenega poleg vira toplote
Pečice, štedilnika in radiatorja ne izpostavljajte sončni svetlobi. Nepotrebna toplota zmanjša učinkovitost kompresorja in kondenzatorja ter poveča porabo energije.

6. Izberite frost-free aparate
Raziskave kažejo, da 5 milimetrska plast ledu v zamrzovalniku poveča porabo energije za 30 %. Zato izberite zamrzovalnik z avtomatskim odtaljevanjem, saj s tem ne prihranite le energije in denarja, temveč tudi čas.

7. Škropite perilo
Pralni stroji so drugi največji porabniki energije in vode v domovih. Izberite pralni stroj s funkcijo Direct Spray, ki zmanjša porabo vode in energije od 35 do 50 % pri enem pranju. Funkcija nastavitve zamika vklopa vam omogoča, da se izognete pranju med največjimi električnimi obremenitvami. Vedno perite poln boben oblačil!

8. Sušite s toplotno črpalko
Izberite sušilni stroj s toplotno črpalko. Ta porabi 50 % manj energije kot starejši modeli (vključno z novimi aparati energijskega razreda C).

9. Uporabljajte eko-programe
Prihranili bodo energijo in vodo ter s tem zmanjšali emisije CO2.

10. Pijte vodo iz pipe
Ustekleničeno vodo mnogi vidijo kot varnejšo in bolj zdravo od vode iz pipe. Vendar v resnici voda iz pipe v velikih primerih izpolnjuje strožje standarde čistoče kot ustekleničena voda – okolju pa je tudi bolj prijazna. Če ne morete živeti brez mehurčkov, izberite posebno pipo ali hladilnik s posebno posodo, ki karbonizirata vodo iz pipe.

Electrolux ponuja linijo zelenih kuhinjskih in pralnih izdelkov (Green Range), kamor sodijo energijsko najučinkovitejši aparati vseh kategorij. Denimo pralni stroj, ki zmanjša porabo energije za polovico, prvi sušilni stroj razreda A, hladilnik razreda A++, ki prihrani 40 % energije v primerjavi s povprečnimi izdelki na trgu in sesalnik izdelan iz recikliranih materialov.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Strokovnjakinja za kraljevi slog je razkrila vzrok za nov poslovno-eleganten sartorialni videz valižanske princese.