Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako posvetliti madeže na koži na naraven način?
Sponzoriran članek

9. okt 2013 8:00
1

 

Zanjo pogosto uporabljamo izraze, kot so pigmentni madeži, starostne pege, UV madeži, melasma in pege. Hiperpigmentacijo lahko povzročijo različni faktorji, kot so staranje, UV sevanje, hormonsko neravnovesje (nosečnost, menopavza), poškodbe kože (posledice od aken in mozoljev), prizadene pa lahko ljudi vseh starosti in ras, prav tako ženske kot tudi moške.

S pravilno nego in uporabo pravih izdelkov lahko danes hiperpigmentacijo uspešno zdravimo. Poleg redne (pri trdovratni hiperpigmentaciji pa že dobesedno religiozne) uporabe izdelkov s posvetlitvenimi učinkovinami, je za maksimalen obnovitveni učinek in pospešeno odpravljanje potemnjenih odmrlih kožnih celic, potrebno tudi redno luščenje kože.

Redno odstranjevanje odmrlih, potemnjenih kožnih celic povzroči pospešeno rast novih, zdravih. Ob rutinski uporabi izdelkov s posvetlitvenimi učinkovinami preventivno zaviramo oz. nadzorujemo proizvodnjo encima tirozinaza, posledično držimo proizvodnjo melanina pod kontrolo in tako uspešno preprečujemo ponovno lokalizirano potemnitev, tudi ko smo izpostavljeni dejavnikom, ki bi v normalnih okoliščinah zagotovo privedli do hiperpigmentacije.

Kako preprečiti in kako zdraviti pigmentne madeže?

Obstajata dva načina:  s pomočjo domačih, neinvazivnih tretmajev (uporaba posvetlitvenih izdelkov iz proste prodaje) ter s pomočjo strokovnih – medicinskih, invazivnih tretmajev (laser, kemični piling). Ne glede na način, ki ga boste izbrali, pa je prva in najpomembnejša preventiva, zato je primerna UV zaščita tudi prvi in najpomembnejši korak k izogibu nastanka hiperpigmentacije.

Drugi najbolj pogosti korak je redna domača uporaba izdelkov z vsebnostjo sestavin, ki zavirajo/nadzorujejo proizvodnjo encima tirozinaza, ki je eden glavnih krivcev za povišano proizvodnjo melanina, kar ima za posledico nastanek pigmentnih madežev.

Tretji zelo pomemben korak pa je skrb za redno obnavljanje s postopkom luščenja in odstranjevanja odmrlih kožnih celic.

Za izjemno trdovratno hiperpigmentacijo je v večini primerov potrebna kombinacija domačih in strokovnih posegov.

Katere sestavine je potrebno iskati v izdelkih?

Hydroquinone

Najbolj znana in razširjena sestavina, ki je dolgo veljala za zlati standard posvetlitvene terapije, katere učinkovitost je dokazana s številnimi kliničnimi študijami. Hidroquinone zavira delovanje encima tirozinaza in tako preprečuje proizvodnjo in nalaganje melanina, vendar pa ne vpliva na že obstoječe pigmentne madeže. Ti se s kože odstranijo s postopnim obnavljanjem in luščenjem odmrlih potemnjenih celic. Za opazen učinek je potrebno več tedensko zdravljenje, saj koža potrebuje čas, da obstoječi madeži migrirajo iz kože skozi proces obnove in luščenja.

Učinek hidroquinona se znatno poviša s sočasno uporabo alfa hidroksi kislin, vendar je v večini primerov sočasna kombinacija obeh sestavin preveč dražeča in se ne priporoča. Na žalost so študije glede varnosti uporabe preparatov s hidroquinonom pokazale, da zadeva le ni tako nedolžna, saj naj bi pri poskusih na živalih dokazali možnost nastanka raka ter modro črno obarvanje tkiva (še posebej pri temnopoltih ljudeh)

Hidroquinone je, odvisno od koncentracije, lahko tudi zelo dražeča sestavina. Rezultati, ki so jih pridobili s testi na živalih ne pomenijo nujno enakih posledic tudi na človeku, vendar je vseeno pametno, da se izognemo dolgoročni rabi preparatov z omenjeno sestavino oz. naj se dolgoročno zdravljenje s hidroquinonom izvaja le pod zdravniškim nadzorom, ki bi lahko morebitne negativne posledice odkril pravočasno. Zaradi navedenih stranskih učinkov je raba hidroquinona v določenih državah prepovedana.

Kojična kislina (Kojic Acid)

Kojična kislina se pridobiva iz določenih gliv in podobno kot hidroquinone, zavira nastanek pigmentnih madežev z inhibicijo encima tirozinaza. Tudi posvetlitveni učinek te kisline je primerljiv s hidroquinonom. Ker pa gre za izjemno nestabilno sestavino, občutljivo na zrak, in ki pri izpostavitvi UV žarkom reagira z drugimi kemikalijami, so razvili njen derivat. Za slednjega še ni jasno ali dosega enako dobre posvetlitvene učinke kot kojična kislina. Tudi za kojično kislino so poskusi na živalih dokazali rakotvorno delovanje. Ali bi enake posledice občutili tudi na človeški koži, ostaja nejasno.

Dejstvo pa je, da bi zaradi vprašanja (ne)stabilnosti, izdelki s kojično kislino morali biti v 'brezvodnih' preparatih, da bi lahko zagotovili njeno stabilnost in učinkovito delovanje. Če se ne želite odreči preparatom s kojično kislino, vendar ne želite tvegati z izdelki s slabo formulacijo, priporočamo, da pošičete izdelke z njenim derivatom (kojic acid dipalmitate).

Arbutin

Arbutin je naravni izvleček, ki ga lahko najdemo v posušenih listih nekaterih rastlinskih vrst, kot so vednozeleni gornik, brusnice in borovnice. Arbutin dokazano zavira nastajanje melanina in tako zagotavlja posvetlitveni učinek na koži. Česar pa mnogi ne vedo, je to, da je arbutin v bistvu hidroquinon pod krinko (glikoziliran hidroquinon). Hidroquinon iz arbutina se za razliko od njegove čiste oblike, v koži sprošča počasi in postopoma, kar je idealno za uporabnike z občutljivo kožo, saj ima veliko manj stranskih učinkov kot čisti hidroquinon.

Alfa-Arbutin je čista, v vodi topna biosintetska aktivna sestavina, ki je bolj koncentrirana in bolj stabilna kot Arbutin. Alfa-Arbutin je bil v kliničnem testiranju prikazan kot ena najbolj uspešnih in učinkovitih sestavin za varen pristop posvetlitvi kože, saj pomaga odpraviti pigmentne madeže in zmanjša stopnjo porjavitve po izpostavljanju UV sevanju.

Bela lilija (Lilium Candidum (Madonna Lily) Extract)

Tradicionalno se uporablja zaradi sposobnosti zdravljenja ran, modric in vnetih mišic. Danes se ponaša z vzdevkom "Bright Light", aktivne rastlinske celice te zimzelene rastline pa so se izkazale za izjemno učinkovite pri izboljševanju tonusa kože in svetljenju polti. Nedavne klinične raziskave kažejo, da bela lilija ovira proizvodnjo melanina ter pospešuje obnovo celic in tako pomaga pri njegovi odstranitvi iz kože (nežna oblika luščenja v kombinaciji z zaviranjem delovanja encima tirozinaze). Izjemna kombinacija dvojnega delovanja, ki za posledico nima občutljivostne reakcije in dražečega delovanja (kot npr. kombinacija hidroquinona in AHA). Koža je po redni uporabi posvetljena, zaradi njenih obnovitvenih učinkov pa tudi pomlajena.

Niacinamid

Niacinamide, kot oblika vitamina B3, pomaga obnavljati prožnost kože in izboljšati videz postarane, hiperpigmentirane in od UV sevanja poškodovane kože. Niacinamide posvetli in poživi utrujeno kožo, izenači ten in razbarvane predele na koži. Kljub temu, da je znanstveno raziskovanje te sestavine še na začetku, pa je nekaj obstoječih študij prineslo zelo obetavne rezultate. V eni od študij so znanstveniki dokazali, da niacinamide poveča produkcijo ceramidov (ki kožo naravno mehčajo in ščitijo) ter izboljša njeno vlažnost. Predvsem zanimiva je tudi raziskava, ki je trajala 12 tednov in je zajela 50 žensk. Raziskovali so učinke lokalnega nanašanja 5% niacinamida na različne znake kožnega staranja. Raziskovalci so poročali o znatnem izboljšanju videza drobnih linij in gub, hiperpigmentacije, teksture in kožnih lis.

Sladki koren (Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract)

Na Kitajskem in v Rimu so ta izvleček tradicionalno uporabljali zaradi njegovih protivnetnih, protivirusnih in antibakterijskih lastnosti. Sladki koren poleg tega tudi zavira tvorbo melanina. Spojina v sladkem korenu, ki povzroča posvetlitvene učinke, se imenuje Glabridin. Glabridin je izjemen zato, ker ne povzroča stranskih učinkov in je njegova raba precej varna. Do danes sicer še ni najbolje raziskano, kolikšna naj bi bila količina te učinkovine, da bi z njo lahko dosegali primerljive rezultate s prej omenjenimi, vendar je kakršnakoli količina, ki jo izdelek vsebuje, zelo dobrodošla in zagotovo ima nek vpliv na posvetlitev, četudi njen maksimalni potencial, zaradi pomanjkanja raziskav, še ni raziskan.

Vitamin C in njegovi derivati

Vitamin C je izjemen antioksidant. Raziskave so pokazale, da ob lokalni uporabi vitamin C ščiti kožo pred UV poškodbami ter zmanjšuje neenakomerno pigmentacijo, hrapavost in gube na že poškodovani koži. Vitamin C ščiti tudi v maščobah topne strukture kože pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, hkrati pa ima sposobnost reciklirati druge antioksidante, kot je vitamin E. Poleg tega ima vitamin C bistveno vlogo pri proizvodnji kolagena.

AHA kisline

Najbolj znana in najpogosteje uporabljena alfa hidroksi kislina je glikolna kislina, pridobljena iz sladkornega trsa. Ta pospešuje odstranjevanje odmrlih kožnih celic s površine kože, čisti pore in na ta način tudi preprečuje mašenje por in nastanek mozoljev. Zaradi nenehnega luščenja se koža hitreje obnavlja, pigmetni madeži in lise pa začnejo bledeti, ko se odmrle potemnjene kožne celice postopno odstranjujeo s površja. Glikolna kislina tudi vlaži kožo in vzpostavlja njeno naravno ravnovesje. Kombinacija sestavin s posvetlitvenim učinkom z AHA kislinami, je idealna nega hiperpigmentirane kože. Ker AHA kisline lahko dražijo kožo, jih kombinirajte s posvetlitvenimi učinkovinami, ki kože ne dražijo, ali pa jih uporabljajte izmenjujoče v razlličnih dnevih.

Vitamin A in retinoidi

Vitamin A je splošno znan kot 'vitamin za kožo'. Vitamin A ima namreč lastnost, da obnavlja celice, kar pospešuje eksfoliacijo kože – tako se pokažejo mlajše, zdrave celice. Proces celične obnove in eksfoliacije pomaga zmanjšati videz finih linij, gub in nepravilnosti.

Retinoid Tretinoin je derivat vitamina A in deluje po principu AHA kislin, saj sam po sebi ne zavira tvorbe melanina, temveč skrbi za hitro luščenje in obnovo že poškodovane kože. Poleg tega ima tretinoin težje stranske učinke, zato je njegova raba priporočljiva le v kolikor poleg pigmentnih madežev zdravite še ostale kožne nepravilnosti (gube, akne) in želite ubiti več muh na en mah. Za potrebe luščenja zaradi hiperpigmentacije, so dovolj AHA kisline v kombinaciji s posvetlitvenimi učinkovinami.

Zakaj so Derma E izdelki drugačni in kljub temu učinkoviti?

 1. Ne vsebujejo dražečega in večkrat prepovedanega hidrokinona
 2. Ne vsebujejo nestabilne kojične kisline

Kljub temu pa vsebujejo učinkovito kombinacijo:

 • Alfa Arbutina
 • Bele Lilije
 • Niacinamida
 • Sladkega korena
 • Vitamina C
 • Vitamina A
 • AHA kislin

Na trgu je izredno veliko izdelkov, ki vsebujejo kakšno od zgoraj navedenih sestavin. Problem se pojavi, ko marsikateri od njih ne vsebuje dovolj velikega deleža posvetlitvene sestavine, da bi le ta učinkovala, ali pa vsebuje sestavine, ki imajo preveč stranskih učinkov. Nega s slednjimi je neprijetna, dražeča, pušča posledice in jo je težko dolgoročno in varno izvajati v udobnosti lastnega doma brez nadzora strokovnjaka.

Derma E izdelki so formulirani tako, da vsebujejo optimalno ravnovesje zgoraj omenjenih aktivnih sestavin, ki ravno tako nudijo izjemne rezultate in skoraj nimajo stranskih učinkov na zdravi koži (občutljivostna reakcija je odvisna od dejanske občutljivosti kože, stopnje in vrste njene poškodbe ali različnih kombinacij poškodb na koži).

Na posvetlitev pigmentnih madežev, starostnih lis in madežev od mozoljev ter na izenačitev tena delujejo različne Derma E linije, med katerimi z aktivnimi učinkovinami za celostno posvetlitev kože in izenačitev tena izstopa linija EVENLY RADIANT.

Da bi bil posvetlitveni učinek kar najhitreje in najučinkoviteje dosežen, pa je potrebna kombinacija z izdelki za luščenje. Idealna nega mešane kože z madeži, ki so posledica mozoljev, UV poškodb, hormonske obarvanosti... so izdelki, ki vsebujejo glikolno kislino in vitamin A, vse iz linije REFINING.

Za specifične, temne pigmentne madeže, pa v kombinaciji s prej predlaganimi izdelki preizkusite terapevtski izdelek, kremo za posvetlitev kože in starostnih peg SKIN LIGHTEN. Za vse, ki imate kožo preobčutljivo na AHA kisline, vendar se ne želite odreči prednostim luščenja, priporočamo uporabo MIKRODERMOABRAZIJSKEGA PILINGA v kombinacijami z izdelki s posvetlitvenimi učinkovinami iz linije EVENLY RADIANT.

Kombinacija posvetlitvene linije EVENLY RADIANT in obnovitvene (luščilne) linije REFINING je zmagovalna kombinacija za prijeten, varen in učinkovit boj proti pigmentnim madežem. Stranski učinki uporabe obeh linij se kažejo tudi v zmanjšanju/preprečevanju gub in mozoljavosti.

Popust za člane Planeta Lepote!

Člani Planeta Lepote imate na vse nakupe v spletni trgovini www.bbnatura.si stalni 10% popust. Več o pridobitvi popusta TUKAJ.

1

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 15. okt 2013 14:05

    Hvala za super informativni članek, ki se ga spravljam pisati že vsaj ene 3 leta, pa mi čas ne dopušča ... Smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vsi, ki so svoje otroštvo preživeli v devetdesetih letih prejšnjega ...