Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako odstranimo kavne madeže z oblačil?

10. sep 2020 9:29
0

Oglasno sporočilo

Če želite resnično odstraniti stare madeže od kave, boste morali oblačila najprej namočiti. Pri svežih madežih pa lahko oblačilo sperete s hladno vodo in morda ne boste potrebovali nadaljnjega čiščenja. Kot pri večini madežev od hrane, tudi kavnih madežev ne sušite v sušilcu, dokler madeža popolnoma ne odstranite. Toplota sušilca bo skoraj zagotovo madež še bolj zažrla v tkanino, zato ga bo zelo težko odstraniti. Ker se rahli madeži pogosto ponovijo, ko se oblačila posušijo, je najbolje, da oblačilo prvič posušite na zraku, potem ko odstranite madež, samo zaradi varnosti. Sušenje na zraku madeža ne bo dodatno utrdilo.

1. Sperite z vodo

Kavni madež najprej poskusite sprati s hladno vodo, pustite, da voda teče vsaj nekaj časa. Če se madež ne odstrani, potem sledite naslednjemu koraku.

2. Vtrite detergent

V madež kave vtrite tekoči detergent za pranje perila in malo hladne vode. Če nimate tekočega detergenta za pranje perila, lahko uporabite tekoče milo za posodo. Pustite, da sveži madeži sedijo tri do pet minut. Lahko pustite, da sedi dlje, vendar ne pustite, da se posuši.

Za stare madeže od kave morate oblačila namočiti v vodo, potem ko ste jih podrgnili s tekočim detergentom. Vsakih pet minut s palcem in prsti nežno podrgnite obarvano tkanino, da madež sprostite. Po 30 minutah namakanja v hladni vodi preverite madež. Če madež ostane, poskusite pet do 15 minut namakati v topli vodi, preden temeljito sperete.

3. Poskusite še s pralnim praškom

Če madež še vedno obstaja, poskusite zmešati nekaj pralnega praška z enakimi deli alkoholnega kisa in vode, da nastane pasta. Preizkusite ga na oblačilu in se prepričajte, da ne razbarva tkanine. Za odstranjevanje madeža uporabite staro zobno ščetko, nato pa tkanino temeljito sperite.

4. Odstranjevalec madežev

Uh, tale madež pa je trd oreh. Na madež za kavo nanesite pršilo ali gel za odstranjevanje madežev. Pustite stati pet minut, nato oblačilo operite kot običajno. Gel za odstranjevanje madežev prekrije obe strani madeža in prodre skozi vlakna oblačil.

5. Preglejte in posušite

Preverite, ali je madež kave popolnoma odstranjen. Če ostane, pred sušenjem ponovite postopke obdelave. Oblačila posušite na zraku (ne sušite v stroju) in jih ponovno preglejte, če na oblačilu ni ostalo sledov. Posušena oblačila pridržite ob luči, da boste dobro videli - včasih se delčki madežev skrijejo. 

PREBERITE TUDI: Kako odstraniti madeže rje?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Poziv k spoštovanju pooblastil v zvezi s potekom vzgojno izobraževalnega dela od 12. 4. 2021 dalje v povezavi s samotestiranjem otrok ter predvajanjem propagandnih sporočil.