Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako dolgo boste vztrajali?

Mogoče je čas, da zamenjate zaposlitev?

26. apr 2011 11:07 Moje Delo
0

Oglasno sporočilo

Je rutina na delovnem mestu postala vaša nočna mora? Je vaš vikend postal neskončna igra skrbi o novem delovnem tednu? Ste nenehno spregledani ali potisnjeni ob stran, ko gre za povišico ali napredovanje? Ste kdaj razmišljali, kdaj je pravi trenutek za zamenjavo zaposlitve? Premislite, če je pravi trenutek v kakšnem izmed naslednjih primerov.

koliko_casa_se 

Določena količina informacij, izzivov in ovir pri delu je spodbudna za motivacijo in aktivno delovno okolje. Povzroča predvsem navdušenje, zadovoljstvo in osebno izpopolnitev. Kdaj pa pridete do trenutka, ko je čas, da določite mejo, do kam lahko greste?


Zdravje je naše največje bogastvo

Gre tako za psihično kot tudi fizično zdravje. Oboje je lahko izrazito ogroženo s stresom na delovnem mestu, tako da mora zaposleni biti pozoren na vse zgodnje opozorilne znake in ne čakati, da se simptomi razvijejo in postanejo stalnica. Pogosti simptomi vključujejo kronično utrujenost, nespečnost, slabo koncentracijo, nesposobnost osredotočenosti in kronične glavobole, bolečine v hrbtenici in bolečine v želodcu.


Zahteve delovnega mesta niso realne

Velikokrat se zgodi, da zaposleni opravljajo delo, ki bi ga, glede na količino, lahko razdelili na dve osebi ali več. To se dogaja, ko nadrejeni izgubijo občutek za razporejanje dela, virov, ali pa je dodatna podpora za razbremenitev odpovedala.

Takšna stanja po navadi nastanejo zaradi nujnih opravkov ali nepredvidenih stanj, zmanjševanja stroškov na račun aktivnosti ali preprosto spregledane s strani vašega šefa; karkoli je že, zaposleni ne sme dovoliti, da se to pogostokrat dogaja. Šef se mora zavedati narave dela zaposlenega in bremena, ki ga prenaša, še predno le-ta omaga ali začne iskati bolj realne delovne priložnosti drugje.


Odnosi z nadrejenim so se poslabšali

So se vaši odnosi v službi poslabšali? Ste z vašim nadrejenim svoje odnose poslabšali z večletno slabo komunikacijo, lenostjo, neprofesionalnim odnosom, slabo presojo ali preprosto nepripravljenostjo na grajenje in vlaganje v vajin odnos. Lahko se zgodi, da vašega prejšnjega šefa zamenja drug, mlajši, s katerim preprosto ne morete shajati. Pa četudi se nenehno trudite in kljub vašim najboljšim namenom. Ali pa vam je pojasnil, da ne ustrezate njegovim načrtom v tem oddelku. Ni treba posebej pojasnjevati, da so vaši prihodnji obeti slabo zasnovani. Premislite, ali boste prej vi dostojno zapustili to službo, ali boste počakali, da vas drugi pripravijo na odhod.


Odnosi s sodelavci so nemogoči

Ste zadnje čase povsem nezainteresirani glede vaših sodelavcev in opažate, da ste odrinjeni iz projektov ekipe, razglabljanj v skupini ali celo iz bolj zabavnih aktivnosti? Ali zelo težko shajate z vašimi sodelavci in imate težave z zaključevanjem projektov in zamujate s končnimi roki? Ste v očeh sodelavcev izgubili spoštovanje zaradi slabega vodstva, slabega dela ali ste ugotovili, da ste bolj individualist? Mogoče bi se bilo dobro kaj naučiti iz te izkušnje, z novim začetkom drugje in preprečevanjem, da bi se vam kaj podobnega ponovilo.


Odnosi s ključnimi strankami podjetja so slabi

Postavljanje ovir med vas in vaše stranke ali pa kateregakoli drugega partnerja, s katerim sodelujete, je zelo nepriporočljivo in je lahko zelo tehten razlog za odhod. Če ste se obnašali neprofesionalno, neetično ali vseskozi slabo opravljate svoje delo s ključnimi strankami na račun dobrega imena podjetja, bi mogoče želeli prihraniti firmi nadaljnje osramočenje in oditi, preden to storijo njihove stranke?


Kadar se odloča o napredovanju ali povišici, ste vedno spregledani

Potreba po tem, da bi bili prepoznani in cenjeni s strani delodajalca je ključni motivacijski faktor vsakega zaposlenega. Nič ni bolj ponižujoče in vpliva na nezadovljstvo kot da ste nenehno spregledani kandidat za povišico ali napredovanje, še posebej, če so vaši sodelavci ali na nižjih položajih povzdignjeni in napredujejo mimo vas in mogoče celo prevzamejo del plače, ki bi jo morali vi dobiti, vi pa ostajate na statičnem mestu. Prepričajte se, da o tem spregovorite z vašim šefom, preden se odločite za kakšen (pre)hiter ukrep. Lahko da ima za vas velike načrte, ki jih še ne vidite, ali pa se odpirajo novi projekti. Če se vaš nadrejeni ne odziva in ne vidite več priložnosti za vašo strokovno rast na tem delovnem mestu ali morda na kakšnem drugem delovnem mestu v tem podjetju, je mogoče čas da začnete iskati priložnosti za kariero kje drugje.


Če je pritisk na delovnem mestu visok

Je postalo vaše delo psihološka obremenitev? Ali težko dihate, ko samo pomislite na oddano poročilo vašim nadrejenim in vikend preživite v blaženju psiholoških pritiskov skozi teden? Medtem ko ima vsako delovno mesto svoje vzpone in padce, ali bolj bleščeče in manj bleščeče trenutke, je nekaj povsem drugega, ko z delom izgubite vse navdušenje in veselje do dela in ste prepričani da postaja to kronično in ne le začasen fenomen.


Vaše podjetje in nadrejeni delajo neetično

Škandali in drugo neupravičeno delovanje podjetij v zadnjem času so lahko zelo resen poduk za vse nas. Če se znajdete v takšni organizaciji, kjer je neetično opravljanje dela stvar vsakodnevne prakse in če to zahtevajo tudi od vas, s tem pa se ne strinjate ali ni v skladu z vašimi vrednotami, standari in prepričanji, razmislite o menjavi zaposlitve.

Katerikoli razlog boste imeli izbrali za odhod, se zavedajte, da bo ta odločitev vplivala na celotno vaše življenje, zato dobro premislite tudi posledice, ki jih takšna odločitev prinaša. V nekaterih primerih, je lahko hitra odločitev nepotrebna in neproduktivna, če boste o njej le glasno razglabljali, storili pa ničesar. Analizirajte svoje delovno mesto objektivno, pogovorite se z vašim nadrejenim ali mentorjem in se prepričajte, da ne boste svoje kariere ogrozili s prehitrimi potezami.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozitiven PCR test vam torej ne prinaša nobenega relevantnega podatka. Ne pove vam, ali je človek sploh okužen korona virusom.