Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj je fascija in zakaj bi nas to moralo zanimati

31. jul 2018 10:50
0

Oglasno sporočilo

Redna fizična aktivnost je obvezna, saj poleg vseh dobrih, pozitivnih učinkov na telo, tako ohranjamo zdrave in močnejše tudi mišice in sklepe. Pozabljamo pa na pomembno stvar, ki ima dokazano veliko večji pomen, kot mislimo. To je vezivno tkivo, mrena, ki ovija naše mišice. 

PREBERITE TUDI: 7 razlogov, zakaj je potrebno piti dovolj vode

Fascija ima pomembno vlogo

A mišična ovojnica je veliko več kot to, kar mislimo. Vezivno tkivo - fascija, nima le vloge mišične ovojnice, temveč obdaja in nosi skelet, mišice, sklepe, kosti, notranje organe in živčna vlakna. Fascije se nahajajo pod kožo, stabilizirajo mišice in notranje organe. Ločimo tri vrste fascije: površinsko, globoko in visceralno. Ločijo se glede na debelino.

Naloge fascije

Vezivno tkivo – ovojnice imajo zaradi svoje elastičnosti pomembno vlogo pri zaščiti posameznih drugih tkiv, deluje pa tudi kot prenašalec informacij. Vezivno tkivo povezuje vse dele telesa skozi več prepletajočih se plasti. Fascija je prožna, saj je sestavljena iz kolagenskih vlaken valovitih vzorcev, zato jo lahko preoblikujemo, sposobna pa je prenesti velike pritiske. Vsebuje receptorje in živčne celice, možgani pa prav preko njih prejemajo informacije, zato mreža vezivnega tkiva lahko velja kot čutilo.

Težave

Če sistem vezivnega tkiva oz. fascij zaradi različnih vzrokov ne deluje optimalno, lahko nastanejo težave. Fascije se lahko ‘zlepijo’ in ne opravljajo dobro svoje funkcije, kar lahko vpliva na poškodbe, predvsem pri športu. Nepravilna drža ali ponavljajoči se gibi (značilni za enolično delo, glasbenike, športnike) lahko povzročijo, da so fascije na eni strani telesa daljše kot na drugi.

Simptomi

Ko imate težave s fascijo, to lahko občutijo  tudi krvni obtok, živčni impulzi, pojavi se nefleksibilnost. Tudi celulit je lahko posledica toge fascije. Ko je fascija premalo prožna, lahko povzroči vdolbinice na koži. Zdrava fascija vpliva na lepšo kožo. Pravzaprav nove raziskave kažejo, da celulit ni posledica nabiranja maščobe temveč nabiranja fascije. 

Dejavniki zlepljenja fascije

Na zlepljenje fascije in s tem nepravilno delovanje deluje veliko dejavnikov: 

 • premalo ali nič gibanja;
 • dehidracija;
 • stres;
 • premajhen vnos hranljivih snovi;
 • prevelik vnos škodljive hrane;
 • poškodbe. 

Ker so fascije medsebojno tako povezane, vplivajo ena na drugo, zato se pogosto zgodi, da nas nekaj boli, čeprav težava nastaja drugje. 

Kaj lahko storimo, da bo naša fascija zdrava

Masaže

Dandanes veliko sedimo in če se poleg tega nič dodatno ne gibamo, smo lahko togi in zakrčeni. Pravilni prijemi telesa, torej masaža mišic in kože lahko spodbudijo limfni sistem in delovanje fascij. Obstajajo posebne terapije, kjer strokovnjaki (tudi fizioterapevti) manipulirajo s fascijo ali pritiskajo na določene točke v mišicah, kar sprosti napetost. 

Masažni valj

Lahko si pomagate z uporabo masažnega valja, ki bo na kožo in mišice deloval podobno kot masaža. Kožo bo to zbudilo in osvežilo.

PREBERITE TUDI: Masažni valj bi morali uporabljati vsi (tudi če niste športniki)

Pravilna prehrana

Če boste telesu zagotovili pravilno gorivo, bo tudi fascija bolj zdrava. Vnašajte čim manj toksinov v telo, da bo vsak del vašega telesa zdrav in da bo lahko telo normalno delovalo, obenem pa se hranite hranilno, zdravo in uravnoteženo. 

Hidracija

Telo mora biti dobro hidrirano, da vsi procesi in organi v telesu lahko delujejo normalno in enako velja za vezivno tkivo. Voda bo odplaknila toksine, ki so se v fascijah morda nabrali in lažje se boste gibali, prej bodo izginile tudi mišične poškodbe. 

Telesna drža

Način, kako sedite, stojite ali hodite, je tudi ključ do zdrave fascije. Če imate slabo držo in šibek mišični sistem, odgovoren za stabilizacijo, je mogoče, da vezivno tkivo ne more delovati optimalno. 

Raztezanje in gibanje

Redno gibanje in raztezanje bo ohranjalo vaše vezivno tkivo zdravo, saj bo ustrezno prekrvavljeno, sprostile pa se bodo tudi mišične napetosti. 

Včasih moramo naše telo spodbuditi, da kar najbolj optimalno deluje oz. mu sami zagotoviti določene pogoje za to. Optimalno delovanje telesa zaviramo s premalo gibanja, slabo prehrano, premalo pitja tekočin in stresom. 

PREBERITE TUDI: Skrivnost zdravja je dober limfni sistem (+ 8 ayurvedskih nasvetov)
 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Nastopilo je poletje in kljub previdnosti je oz. bo marsikdo dobil sončne opekline, ki so vse prej kot nedolžna stvar.