Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj je fascija in zakaj bi nas to moralo zanimati

31. jul 2018 10:50
0

Oglasno sporočilo

Redna fizična aktivnost je obvezna, saj poleg vseh dobrih, pozitivnih učinkov na telo, tako ohranjamo zdrave in močnejše tudi mišice in sklepe. Pozabljamo pa na pomembno stvar, ki ima dokazano veliko večji pomen, kot mislimo. To je vezivno tkivo, mrena, ki ovija naše mišice. 

PREBERITE TUDI: 7 razlogov, zakaj je potrebno piti dovolj vode

Fascija ima pomembno vlogo

A mišična ovojnica je veliko več kot to, kar mislimo. Vezivno tkivo - fascija, nima le vloge mišične ovojnice, temveč obdaja in nosi skelet, mišice, sklepe, kosti, notranje organe in živčna vlakna. Fascije se nahajajo pod kožo, stabilizirajo mišice in notranje organe. Ločimo tri vrste fascije: površinsko, globoko in visceralno. Ločijo se glede na debelino.

Naloge fascije

Vezivno tkivo – ovojnice imajo zaradi svoje elastičnosti pomembno vlogo pri zaščiti posameznih drugih tkiv, deluje pa tudi kot prenašalec informacij. Vezivno tkivo povezuje vse dele telesa skozi več prepletajočih se plasti. Fascija je prožna, saj je sestavljena iz kolagenskih vlaken valovitih vzorcev, zato jo lahko preoblikujemo, sposobna pa je prenesti velike pritiske. Vsebuje receptorje in živčne celice, možgani pa prav preko njih prejemajo informacije, zato mreža vezivnega tkiva lahko velja kot čutilo.

Težave

Če sistem vezivnega tkiva oz. fascij zaradi različnih vzrokov ne deluje optimalno, lahko nastanejo težave. Fascije se lahko ‘zlepijo’ in ne opravljajo dobro svoje funkcije, kar lahko vpliva na poškodbe, predvsem pri športu. Nepravilna drža ali ponavljajoči se gibi (značilni za enolično delo, glasbenike, športnike) lahko povzročijo, da so fascije na eni strani telesa daljše kot na drugi.

Simptomi

Ko imate težave s fascijo, to lahko občutijo  tudi krvni obtok, živčni impulzi, pojavi se nefleksibilnost. Tudi celulit je lahko posledica toge fascije. Ko je fascija premalo prožna, lahko povzroči vdolbinice na koži. Zdrava fascija vpliva na lepšo kožo. Pravzaprav nove raziskave kažejo, da celulit ni posledica nabiranja maščobe temveč nabiranja fascije. 

Dejavniki zlepljenja fascije

Na zlepljenje fascije in s tem nepravilno delovanje deluje veliko dejavnikov: 

 • premalo ali nič gibanja;
 • dehidracija;
 • stres;
 • premajhen vnos hranljivih snovi;
 • prevelik vnos škodljive hrane;
 • poškodbe. 

Ker so fascije medsebojno tako povezane, vplivajo ena na drugo, zato se pogosto zgodi, da nas nekaj boli, čeprav težava nastaja drugje. 

Kaj lahko storimo, da bo naša fascija zdrava

Masaže

Dandanes veliko sedimo in če se poleg tega nič dodatno ne gibamo, smo lahko togi in zakrčeni. Pravilni prijemi telesa, torej masaža mišic in kože lahko spodbudijo limfni sistem in delovanje fascij. Obstajajo posebne terapije, kjer strokovnjaki (tudi fizioterapevti) manipulirajo s fascijo ali pritiskajo na določene točke v mišicah, kar sprosti napetost. 

Masažni valj

Lahko si pomagate z uporabo masažnega valja, ki bo na kožo in mišice deloval podobno kot masaža. Kožo bo to zbudilo in osvežilo.

PREBERITE TUDI: Masažni valj bi morali uporabljati vsi (tudi če niste športniki)

Pravilna prehrana

Če boste telesu zagotovili pravilno gorivo, bo tudi fascija bolj zdrava. Vnašajte čim manj toksinov v telo, da bo vsak del vašega telesa zdrav in da bo lahko telo normalno delovalo, obenem pa se hranite hranilno, zdravo in uravnoteženo. 

Hidracija

Telo mora biti dobro hidrirano, da vsi procesi in organi v telesu lahko delujejo normalno in enako velja za vezivno tkivo. Voda bo odplaknila toksine, ki so se v fascijah morda nabrali in lažje se boste gibali, prej bodo izginile tudi mišične poškodbe. 

Telesna drža

Način, kako sedite, stojite ali hodite, je tudi ključ do zdrave fascije. Če imate slabo držo in šibek mišični sistem, odgovoren za stabilizacijo, je mogoče, da vezivno tkivo ne more delovati optimalno. 

Raztezanje in gibanje

Redno gibanje in raztezanje bo ohranjalo vaše vezivno tkivo zdravo, saj bo ustrezno prekrvavljeno, sprostile pa se bodo tudi mišične napetosti. 

Včasih moramo naše telo spodbuditi, da kar najbolj optimalno deluje oz. mu sami zagotoviti določene pogoje za to. Optimalno delovanje telesa zaviramo s premalo gibanja, slabo prehrano, premalo pitja tekočin in stresom. 

PREBERITE TUDI: Skrivnost zdravja je dober limfni sistem (+ 8 ayurvedskih nasvetov)
 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 18 h
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 20 h
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 23 h
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
   • lalalaand je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Na poletje se pripravljam tako, da poskušam čimbolj zdravo jesti, torej čim manj predelane hrane in čimveč zdrave in sveže hrane. Poleg tega se poskušam čimveč gibati.

    Moja poletna nega kože obvezno vsebuje kremo z spf, brez katere ne morem ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.