Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Je kozmetika brez konzervansov realnost bližnje prihodnosti?

20. okt 2016 13:36
2

Oglasno sporočilo
Z naraščanjem osveščenosti potrošnikov je pred leti postal tudi zelo aktualen trende 'nazaj k naravi', ki se odraža tudi v čim bolj naravnem načinu življenja. Ta pa vključuje tudi uporabo čim bolj naravne kozmetike, kar pa ne pomeni le, da so sestavine pridobljene iz narave, temveč da vsebuje tudi čim manj ali raje nič konzervansov. In ker kozmetična industrija seveda zadovoljiti potrebe čedalje bolj osveščenih in zahtevnih potrošnikov, seveda iščejo rešitve, ki ustrezajo njihovim željam in hkrati ne obremenjujejo okolja.
 
 
Da je kozmetika lahko uporabna vsaj nekaj mesecev, mora vsebovati določene konzervanse in naravna kozmetika najpogosteje vsebuje večje količine alkohola in eteričnih olj in njih komponent, ki pa niso ravno koži koristna. Voda, na kateri temelji večina izdelkov, je namreč idealno okolje za razvoj mikroorganizmov, zato je eden izmed načinov, kako to preprečiti, omejiti količino vode v njih.
 
Drugi način je uporaba naravnih alternativ konzervansov v kombinaciji z manjšimi količinami vode v izdelkih. A naravne sestavine, ki absorbirajo vodo, naredijo formulo bolj alkalno namesto kislo, to pa ni dobro za kožo, ki ima kisel pH (med 5,4 in 5,7).
 
Ena večjih ovir za formuliranje izdelkov brez konzervansov pa je tudi sama tekstura izdelka – treba bi bilo namreč žrtvovati prijetne, mehke, lepo vpojne in mazljive teksture, če bi želeli, da bi bili izdelki res naravni. A težke, mastne in slabo mazljive in vpojne teksture niso nekaj, kar bi večina potrošnikov želela uporabljati. Prijetnost uporabe je še vedno ena temeljnih zahtev potrošnikov.
 

Katere blagovne znamke so vodilne na tem področju?

 
Ena izmed njih je Lush, ki so naznanili, da je njihova celotna zimska kolekcija izdelkov brez sintetičnih konzervansov, saj je 'samo-konzervirajoča'. Zagotavljajo tudi, da je takšnih 70 % njihovih izdelkov. Sami tako uporabljajo sestavine kot so smukec, glina, kalamin, med in glicerin, imajo pa tudi izdelke, ki ne vsebujejo vode, kot so npr. trdi šamponi. Tudi sicer si prizadevajo, da bi bili njihovi izdelki kar se da sveži in učinkoviti, ne le, da bi ne uporabljali konzervansov. Seveda pa precej njihovih izdelkov še vedno vsebuje konzervanse, sicer bi morali žrtvovati prijetne teksture.
 
Druga znamka, ki se trudi ponuditi izdelke brez sintetičnih konzervansov, je JooMo. Po njihovem je namreč nastopil čas, ko morajo ustvariti naravne izdelke, ki aktivno sodelujejo z bakterijami, naravno prisotnimi v koži.

JooMo, prvo 100 % naravno čistilo za obraz, brez sintetičnih konzervansov
 
Gre za 'tretji val' kozmetične revolucije, ko se res naravni izdelki osredotočajo na poudarjanje dobrih bakterij v koži, da se tako ohranja naravno, zdravo kožo. Pred kratkim so tako lansirali sistem stabilnosti SaponinJ, za katerega trdijo, da omogoča lansiranje prvega 100 % naravnega čistila, brez sintetičnih konzervansov, na trg.
 

Vir: cosmeticsdesign.com

2

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • ana25

   • 21. okt 2016 8:31

    Khm, čeprav smo "samo" na internetu, bi se avtor članka lahko oz. moral podpisati in stati za svojimi trditvami. Sicer zadeva že v začetku izgubi na kredibilnosti. Kje je argument za trditev, da "prava" naravna kozmetika vsebuje veliko alkohola in eteričnih olj, ter da to (predvsem slednja) niso koristna za kožo? To je samo ena od pripomb, podobnih pavšalnih trditev je v tekstu še kar nekaj, a en bogi kometar ni pravi format za poglobljeno razpravo.
    Ali ne veste, da obstaja nekaj takšnega kot je prilagajanje pH koži, da obstajajo merilniki pH in sestavine, ki tega ustrezno uravnajo, da je koži prijazen? Ali ni splošno znano, da morajo biti izdelki, ki se legalno prodajajo na trgu, varni, mikrobiološko povsem neoporečni in ne-tvegani? Vsaj to; če se že v pozitivne prednosti naravne kozmetike ne spustim. In kdo je kdaj podprl in s čim trditev, da so manj prijetni za uporabo kot konvencionalni? Tisti, ki izbere naravno kozmetiko, točno ve zakaj jo je in danes še zdaleč ni treba več delati kompromisa med prijaznostjo koži, mehkobo, vpojnostjo in (ne)naravnostjo. Z vsem znanjem in možnostmi, ki jih imamo.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Z dekorativnimi elementi v svojem domu pričarajte prijetne poletne občutke.