Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Izboljšanje presnove

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2004 23:49
Povezava do prispevka
Sem mislila, da s 3 pretiravam, pa vidim, da sploh ne
0
Nazaj na vrh
Petra
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 6817Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 0:06
Povezava do prispevka
A za zelen čaj tudi velja, da ratuje počasi  strupen, če je več kot 3 minute vrečka v njem?
0
Nazaj na vrh
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 0:10
Povezava do prispevka

Po šestih, sedmih minutah je smrtno nevaren...


PS: Resno: kateri pa postane strupen na tak nacin?

0
Nazaj na vrh
Petra
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 6817Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 0:12
Povezava do prispevka

Nisem našla pravega izrazaNi strupen, samo nekaj ni v redu z njim. Zanjič je to v čajnici nama razlagal natakar za pravi čaj. Takrat sva pile črnega in me zanima,če je tako tudi z zelenim.

0
Nazaj na vrh
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 1:38
Povezava do prispevka

To za crnega sem tudi jaz že slišala. Me prav zanima, ce je kaj na tem...

0
Nazaj na vrh
LeeLoo
Starost: n/aPridružen: 3. feb 2004Prispevkov: 85Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 2:35
Povezava do prispevka

Ehm, pojej dva krozniika fizolove zupe s cesnom. Ti povem, iz sebe bos spravla 2krat vec kot si pojedla.


Samo opozorilo: tisto noc se lahko utaboris s povstrom kar na skoljki


Sicer so pa zacimbe (najbolj cili in poper ) in zelisca stimulansi prebave, ter veliko gibanja da aktiviras telo.

0
Nazaj na vrh
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 2:39
Povezava do prispevka

LeeLoo je napisal/a Ehm, pojej dva krozniika fizolove zupe s cesnom. Ti povem, iz sebe bos spravla 2krat vec kot si pojedla.


A zraka? (se hecam)

0
Nazaj na vrh
anneta
Starost: -13Pridružen: 18. feb 2004Prispevkov: 2680Kraj: raj na zemljiStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 2:49
Povezava do prispevka
Vonjave zagotovljene!!! Domači parfum, gre kar v valovih za teboj...
0
Nazaj na vrh
Lejla@
Starost: n/aPridružen: 28. mar 2004Prispevkov: 1910Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 3:01
Povezava do prispevka

anneta je napisal/aVonjave zagotovljene!!! Domači parfum, gre kar v valovih za teboj...


Kakšna dobra ideja!! Punce, navalite na fižolovo župo, bomo FUUUL prišparale! 

0
Nazaj na vrh
darja.
Starost: 43Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 2705Kraj: V ekonomiji...Status:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 8:50
Povezava do prispevka
Ja za zeleni čaj sem slišala da ni dobro imeti vrečko več kot 3 minute, ker potem izgubi določene učinke. (ne vem katere) Pa tudi v ful vročo vodo ne smeš dati vrečko. Mora biti topla. Zato jaz vedno v lokalih naročim zelenei čaj (aroma breskev, ki je ful dobr) pa kozarec ledu. in seveda z medom.

želva, je ukinjena, je šla prepočasi ;)
0
Nazaj na vrh
smrketa
Starost: 45Pridružen: 26. mar 2004Prispevkov: 1959Kraj: Ljubljana-KranjStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 9:25
Povezava do prispevka

sem mal pobrskala kako je s tem čajem


Način priprave čaja







Zeleni čaj pripravimo kot poparek. Enako velja za črni čaj.

Glede na namen uporabe je čas ekstrakcije oz. izluževanja 2-10 minut:




  • za poživljajoč učinek naj stoji 2 minuti; pijemo nekaj skodelic dnevno



  • kot podporno zdravljenje pri driski naj poparek stoji 10 minut (po nekaterih podatkih 15-20 minut, da se sprosti čim več taninov, kar pa poveča trpek okus); pijemo skodelico 2-3 krat dnevno.


Kofein se v vroči vodi hitro raztopi, z daljšo ekstrakcijo pa prehaja v raztopino več taninov, s katerimi se povečuje antidiaroični učinek. Tudi za antioksidativno delovanje je pomemben čas ekstrakcije - testi so pokazali, da antioksidativna aktivnost postopno narašča prvih 7 minutah, nato pa pride do nasičenja in se ne spreminja več.


Učinki zelenega čaja

Najpomembnejše sestavine zelenega čaja so metilksantini (prevladuje kofein, manj je teobromina, teofilina) in polifenolne spojine oz. katehini.   
Med anorganskimi solmi je zanimiva je visoka vsebnost fluorida (130-160 mg/kg). Aromo čaja določa eterično olje, ki vsebuje več kot 300 spojin.




  • Metilksantini
    Pravi čaj je znan predvsem po vsebnosti kofeina. V preteklosti so uporabljali izraz tein, a so kasneje ugotovili, da gre za isto spojino kot v kavi. Kofein uvrščamo v skupino spojin z imenom metilksantini - te spojine vsebujejo tudi listi mateja, semena guarane, kolovca in kakava. Učinki napitkov iz teh rastlin so dobro poznani - blago spodbujajo delovanje centralnega živčnega sistema in tako zvečajo budnost ter psihično aktivnost. Kljub nepredvidljivemu vplivu metilksantinov na krvni tlak se osebe z nizkim krvnim tlakom običajno počutijo bolje po pitju jutranje kave ali čaja.
    Čeprav je vsebnost kofeina v kavnih zrnih manjša kot v listih čaja, vsebuje skodelica kave več kofeina kot skodelica čaja (Glej tabelo!). Vzrok je večja uporabljena količina kavnih zrn kot listov čaja in način priprave (kava - prevretek, čaj - poparek). Razlika pri pitju kave ali čaja je tudi v tem, da nastopi pri čaju poživljajoč učinek kofeina kasneje, je šibkejši in traja dlje časa kot pri kavi, saj je kofein v listih čajevca vezan na čreslovine in se v prebavilih iz njih počasi sprošča.


















    Rastlinski del Vsebnost kofeinaNačin pripraveVsebnost kofeina na 100 ml
    pražena kavna zrna1-2 % prevretek pb. 100 mg
    posušeni listi čajevca2-5% poparekpb. 30-50 mg



  • Polifenolne spojine
    Zeleni čaj vsebuje 10-25% polifenolnih spojin, ki so odgovorne za dve vrsti delovanja zelenega čaja:

    - Antidiaroični učinek
    Tanini, ki jih zaužijemo v obliki zelenega ali črnega čaja, pomagajo pri driski.

    - Preventivno delovanje pri raku in obolenjih srca in ožilja
    Različne epidemiološke študije so pokazale, da redno uživanje zelenega čaja močno zmanjša tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja in tudi rakavih bolezni. Osnova za te učinke je antioksidativno delovanje polifenolnih spojin, ki delujejo kot lovilci prostih radikalov. Za proste radikale je znano, da imajo pomembno vlogo v razvoju različnih obolenj (rak, ateroskleroza) in tudi pri procesu staranja.
    Na živalskih modelih in tudi pri ljudeh so dokazali, da polifenolne spojine poleg lastne aktivnosti verjetno spodbujajo tudi telesu lasten obrambni antioksidativni mehanizem, kar antioksidativne učinke še znatno poveča. Antioksidativne lastnosti zelenega čaja so verjetno odgovorne tudi za znižanje krvnih koncentracij škodljivega holesterola (LDL), zviša pa koristni holesterol (HDL).
    Pri rakavih obolenjih pa so poleg antioksidativnih učinkov v raziskavah ugotovili tudi druge mehanizme delovanja. Učinkovine zelenega čaja zavirajo različne encime, ki so udeleženi pri nastanku tumorja (npr. encimi, udeleženi pri novotvorbi krvnih žil in nastanku metastaz), vplivajo pa tudi na izražanje genov, ki so odgovorni za popravljanje napak oz. pomanjkljivosti v uravnavanju celičnih procesov.

    Izvedenih je bilo več epidemioloških in kliničnih študij:
    Na Japonskem so izvedli študijo na 8500 ljudeh, ki je trajala 11 let, dnevno pa so spili več kot 10 skodelic zelenega čaja (primerjalna skupina manj kot tri skodelice). Ugotovili so pomembno zmanjšanje tveganje raka - preprečevalni učinek je bil največji pri tumorjih pljuč, črevesja in jeter. Tudi nastop tumorjev je bil časovno premaknjen - pri moških za 3,2 leti, pri ženskah pa za 6,2 leti. Zmanjšano je tudi tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Rezultati so pokazali, da živijo osebe, ki redno uživajo večje količine zelenega čaja, 4,5 let dlje od ostalih oseb.
    Uživanje čaja ima pozitivne učinke tudi pri že obolelih osebah - pri Japonkah z rakom na prsih (stadij I-II) je pitje več kot 5 skodelic čaja dnevno zmanjšalo stopnjo ponovitev bolezni za 16,7% 7 let po diagnozi. Pri 24,3% bolnicah, ki so spile manj kot 5 skodelic čaja dnevno, pa so tumorji nastopili ponovno.

    Ob sprejemanju zaključkov izvedenih raziskav je potrebna previdnost, saj je redno pitje zelenega čaja pogosto povezano s hkratnim zdravim načinom življenja. Velik del študij je bil izveden v azijskih državah, kjer tudi specifične prehranjevalne navade lahko prispevajo k tem učinkom. Vendar pa ugotovitve teh študij podpirajo tudi številne raziskave na živalskih modelih in celičnih kulturah.
    Zaenkrat velja, da ob upoštevanju zdravega načina življenja redno pitje 7 skodelic zelenega čaja dnevno lahko zmanjša in časovno zakasni kronična degenerativna obolenja.
    http://www.gorenjske-lekarne.si/Html/nasveti/zdravilne-rastl ine/zeleni-caj.htm

0
Nazaj na vrh
anneta
Starost: -13Pridružen: 18. feb 2004Prispevkov: 2680Kraj: raj na zemljiStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 16:34
Povezava do prispevka
Uh pa spet nekaj več vem. Bravo, bravo!!!
0
Nazaj na vrh
Nana
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 1193Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2004 21:04
Povezava do prispevka

smrketa, ti si pravi detektiv


LP, Nana
0
Nazaj na vrh
Nikki
Starost: 47Pridružen: 24. feb 2004Prispevkov: 453Kraj: BrežiceStatus:Offline
Objavljeno: 12. apr 2004 1:20
Povezava do prispevka
Probaj spiti vsako jutro na tešče 1/2 litra toplega donata. Prebava se ti bo 100% uredila. Ampak res vztrajaj!!! Pa v jogurt si zmešaj otrobe. Se mi zdi, da bi tako moralo uspet!!!
0
Nazaj na vrh
smrketa
Starost: 45Pridružen: 26. mar 2004Prispevkov: 1959Kraj: Ljubljana-KranjStatus:Offline
Objavljeno: 12. apr 2004 17:11
Povezava do prispevka

Nikki je napisal/aProbaj spiti vsako jutro na tešče 1/2 litra toplega donata. Prebava se ti bo 100% uredila. Ampak res vztrajaj!!! Pa v jogurt si zmešaj otrobe. Se mi zdi, da bi tako moralo uspet!!!


Ko gremo na morje je pol prtljage  samo moj Donat , ki ga imam ponavadi kar na balkonu, da je res  za pit, ampak recimo da pomaga (poleg zgražanja vseh sodopustnikov...) Ko sem doma je z mojo prebavo še kar, ko pa grem kam za več dni... Letos bom verjetno vzela sabo ene tablete(ne vem imena, zadnč mi jih je v Matiku kazala), ki vsebujejo vlaknine, ki naj bi pomagale pri prebavi, so pa na naravni bazi, ker kemije se izogibam na daleč pri teh zadevah.

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Izboljšanje presnove
Stran 3 od 6
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Koža je naš največji organ in prvi obrambni zid pred zunanjimi vplivi.