Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Gostovanje zunaj EU: Prenos podatkov je zunaj EU do 7150-krat dražji!

23. jun 2023 12:52
0

Bodite raje brez telefona

Stroški uporabe mobilnih storitev so povsem drugačni, ko gostujete v omrežjih držav zunaj EU. Tu še vedno veljajo posebnosti, ki smo se jih v zadnjih letih, odkar obstaja evrotarifa, morda nekoliko odvadili. Prenos podatkov je do 7150-krat dražji. Za eno samo minuto klica bodo potrošniki odšteli tudi več kot tri evre, za sporočilo SMS (do 70 znakov) pa celih 60 centov.

V tujini vedno plačujemo tako za odhodne klice kot tudi za dohodne. Prav tako nam bodo zaračunali vsako poslano kratko sporočilo (SMS), pri čemer bodo daljše sporočilo (več kot 160 znakov oziroma zgolj 70 znakov ob uporabi šumnikov in sičnikov) zaračunali kot več poslanih sporočil. In, seveda, plačali bomo tudi za vsak kilobajt prenesenih podatkov.

Čeprav smo na Zvezi Potrošnikov Slovenije pri tokratnem pregledu ugotovili, da so v izbranih državah pri nekaterih operaterjih cene vendarle nekoliko nižje, večinoma še vedno velja, da sproščena uporaba mobilnega telefona v državah zunaj Evropske unije skoraj ni mogoča. Celovit pregled stroškov po operaterjih v Bosni in Hercegovini, Egiptu, Srbiji, Severni Makedoniji, Maroku, Tuniziji, Združenem kraljestvu, ZDA, Turčiji in Švici najdete na povezavi (dostop za člane z ZPS-geslom), kjer so zbrani tudi stroški gostovanja v omenjenih državah po slovenskih operaterjih.

Z višino cen izstopa Telekom Slovenije (edina izjema so nizke cene gostovanja v Združenem kraljestvu), tudi A1 in novi operater re:do nista ravno zgled ugodnega gostovanja. Na drugi strani ima T-2 kar dolg seznam držav, v katerih vsaj pri nekaterih operaterjih ponuja precej bolj sprejemljive cene, tudi za prenos podatkov.

Na splošno boste nekaj »popusta« dobili pri izbranih operaterjih na Balkanu, zlasti v državah nekdanje Jugoslavije, in tudi v Turčiji. Že na severu Afrike, kaj šele nekoliko dlje od nas, pa popuščanja pri ceni ni, vsi operaterji so enako dragi. Ne spozabite se v Združenem kraljestvu, kjer po brexitu veljajo nova pravila, prav tako evrotarife ne poznajo v Švici, San Marinu, Andori in Gibraltarju (z izjemo Telekoma Slovenije).

Ko cena preseže 61 evrov (z vključenim DDV), morajo operaterji ob gostovanju potrošnikov zunaj držav EU izključiti prenos podatkov.

Tako je določila Evropska komisija, ki je želela s tem potrošnike zaščititi pred ekscesnimi stroški, ki bi lahko nastali ob prenosu večje količine podatkov. Za primer omenimo, da bi potrošnik v omrežju, v katerem za 1 MB plača 15 evrov, za prenos 1 GB podatkov odštel več kot 15.000 evrov.  

Cene za minuto klica v Slovenijo pogosto presegajo dva evra, iz bolj oddaljenih krajev pa boste lahko za vsako minuto pogovora plačali tudi več kot tri evre. Dohodni klici niso dosti cenejši, minuta pogovora bo račun okrepila za vsaj en evro, lahko tudi za več kot dva. Za poslano sporočilo boste največkrat plačali nekaj deset centov, za prenos podatkov pa vse tja do 15 evrov za en sam megabajt, kar je več kot 7000-krat več kot v Evropski uniji.

Kako se izogniti visokim cenam?

1. Gostovanje brez mobilnih omrežij

Najbolj preprosto je odpovedati se telefonu v tujini, ga izključiti iz mobilnega omrežja in ga uporabljati zgolj kot fotoaparat. Manj ekstremna možnost je, da telefon ostane priključen na mobilno omrežje, a z izključenim prenosom podatkov in/ali gostovanjem v tujih omrežjih (t. i. roaming).

2. Nakup lokalne kartice SIM

Predvsem za prenos podatkov je lahko smotrn nakup lokalne kartice SIM. Cene se med posameznimi državami in operaterji v njih precej razlikujejo, zato pred nakupom preverite različne možnosti, tudi pokritost omrežja izbranega operaterja. Nakup lahko opravite že na letališču ali pri drugih pogodbenih prodajalcih.

3. Nakup opcij pri slovenskem operaterju

Skoraj vsi slovenski operaterji ponujajo opcije za gostovanje v tujini. Pri izbiri bodite previdni, saj zakupljene količine največkrat veljajo zgolj v omrežju določenega operaterja.

»Ne stopite na ježka«: dve stroškovni pasti na počitnicah

Nehoten »preskok« na omrežje zunaj EU

Ko smo dovolj blizu meje (do 20 ali celo več kilometrov stran), se telefon lahko priključi na bazno postajo sosednje države, s čimer zapustimo prijazen prostor evrotarife in se znajdemo v svetu divjih cen mobilnih storitev zunaj EU. Pogosto se to zgodi brez vednosti uporabnika telefona, ki je lahko kar naenkrat obveščen, da je s prenosom podatkov v tujini presegel mejo 61 evrov.

Med najbolj kritičnimi so grški otoki blizu Turčije ali Albanije, Ciper, bližina Švice v Italiji, Avstriji, Nemčiji ali Liechtensteinu, Španija blizu Gibraltarja, Severna Irska in podobno.

Rešitev:

 • na mejnih območjih bodite vedno pozorni, v katero omrežje ste vključeni,
 • ročno izberite operaterja v državi EU,
 • mejo stroška za prenos podatkov zunaj EU postavite na ničlo.

Tehnična hiba v omrežjih 4G (LTE)

Kljub izključenemu prenosu podatkov in podatkovnemu gostovanju telefon in omrežje izmenjata majhne količine podatkov. Obračunska enota za prenos podatkov je vsaj 100 kB, zato lahko tudi le nekaj kilobajtov podatkov pomeni konkreten strošek, še zlasti, če se ta izmenjava zgodi večkrat.

Rešitev:

 • v nastavitvah telefona odkljukajte prednostno izbiro omrežij 3G ali celo samo 2G,
 • tudi tu pomaga postavitev meje stroška za prenos podatkov v omrežjih zunaj EU na ničlo.

Stara navada naj ne bo železna srajca. Vsak mesec preglejte račun!

V vsakem primeru bodite pozorni na morebitne stroške mobilnih storitev v tujini, za katere ne veste, od kod izhajajo. Ob vrnitvi preverite trenutno stanje računa. Če se na njem znajdejo neznane postavke (denimo prenos podatkov zunaj EU, čeprav ste bili vseskozi v EU), se pisno pritožite operaterju. Enako velja, če se na računu znajde postavka za prenos podatkov v tujini, čeprav ste ga pred odhodom izključili.

Po naših informacijah operaterji po utemeljeni pritožbi tovrstne stroške večinoma odpišejo.

Vir: ZPS

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  To so manikire, ki bodo po mnenju poznavalcev najbolj 'in' v letošnjem letu.