Zeleni čaj je bolj občutljiv na vrelo vodo: čaj je premočan, aroma ni prava; črni čaj pa moramo pripraviti z vrelo vodo. Pravzaprav je tako, da so kitajski zeleni čaji manj občutljivi na vrelo vodo, vendar pa moraš v primeru takšne priprave odmeriti manjšo količino čaja in ga namakati krajši čas. Glede izločanja sestavin so na vrelo vodo najbolj občutljivi japonski zeleni čaji. Priporočam ti, da vodo zavreš, nato pa jo odstaviš in počakaš, da se nehajo dvigovati mehurčki in preliješ čaj.
Baby LIZA, s prevročo vodo marsikatero dobro sestavino tudi uničiš
Tudi v sadni čaj ljudje množično stiskajo limono še ko je čaj vrel, C vitamin pa se uniči pri temperaturah nad 40 stopinj C, podobno je z medom. Vsi pravi čaji imajo poživljajoč učinek, s tem da se iz zelenega prve 3 minute izloča predvsem kofein in zelo malo čreslovin, od 3 do 5 minute pa se izloča veliko čreslovin, ki zavirajo delovanje kofeina v tem smislu, da na telo bolj enakomerno deluje, vendar tudi dlje. Nikakor pa nima "antipoživljajočega" oziroma pomirjujočega učinka. O poživilnosti in čreslovinah imaš nekaj več napisanega tudi v tej temi, preberi si nekaj strani nazaj.