Danes sem se igrala s peko piškotov
KOKOSOVI PIŠKOTI (60 piškotov)
200 g kokosove moke
300 g pirine ali polnozrnate moke
pol vrečke vinskega kamna
ščepec soli
naribana lupinica limone
200 g kokosovega masla
200 g sladila (med/agavin sirup/javorov sirup/ječmenov slad)
Zmešamo suhe sestavine, dodamo maslo in sladilo ter naredimo čvrsto testo. Oblikujemo kroglice (med peko se malo razlezejo) in pečemo 10-15 minut na 190 stopinj.
CIMETOVI PIŠKOTI (60 kosov)
200g pirine ali pšenične moke
100g drobnih ovsenih kosmičev
2 žlički cimeta
1žlička pecilnega praška/vinskega kamna
ščepec soli
150g sladila (med, sirup, trsni sladkor)
80g kokosovega masla
1 jajce (ali samo 3 žlice vode)
koščki orehov ali mandljev za okras
Če so kosmiči preveliki, jih prej zmeljemo, nato zmešamo z moko, pecilnim praškom, cimetom, soljo, dodamo maslo, sladilo in jajce ali tekočino. Testo naj pol ure počiva na hladnem. Iz testa naredimo 3 cm debele svaljke, ki jih z ostrim nožem narežemo na 4mm kolobarje. Okrasimo z oreščki in pečemo 12 min na 190 stopinj.
ČOKOLADNI PRSTI (30kosov)
125g mletih lešnikov
120g sladila
3 beljaki
1 vaniljev sladkor
20g naribane temne čokolade ali kakava
pol žlice kakava v prahu
PRELIV: 100g belega in 50g temnega čokoladnega preliva
Mlete lešnike rahlo prepražimo in pustimo, da se ohladijo. Iz beljakov stepemo trd sneg, dodamo sladilo, čokolado, kakav, lešnike. S pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo na pekač, obložen s papirjem za peko, približno 6 cm dolge črte. Pečemo v ogreti pečici na 170stopinj 15 minut.
Piškote potem lahko pomočimo v bel ali temen čokoladni preliv ali najprej do polovice v belega in nato do četrtine v temnega.list=