Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Suh in dražeč kašelj

lencica
Starost: 38Pridružen: 5. mar 2006Prispevkov: 1064Kraj: pri prvem semaforju na levoStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2009 14:18
Povezava do prispevka
Lep božični pozdrav,

Že več kot14 dni se mi vleče virusni prehlad, ki se ga kar ne morem znebiti. V prsih me draži, žgečklja, čeprav nimam sluzi. Nos imam zamašen zjutraj in zvečer, ampak pri tem si pomagam z Operilom. Tega kašlja bi se rada res čimprej znebila, že kar jutri, vendar je vsak dan isto, ne slabše ne boljše, jaz pa se res moram znebiti kašlja za vsako ceno ... Mogoče katera ve, s katerim zdravilom si lahko pomagam? Mogoče kakšen preizkušeni domači recept? Kakšen sprehod v tem vremenu kaj pomaga?

Hvala za pomoč!
0
Nazaj na vrh
Maemi
Starost: 45Pridružen: 21. jun 2008Prispevkov: 30Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2009 16:20
Povezava do prispevka
Predlagam inhalacije z vonjem evkalipta, smreke, brina, poprove mete kateri se lahko doda malo soli. Glede na to, da je v zimskem času ozračje v stanovanju suho zaradi gretja (centralna kurjava), je priporočljivo vlaženje oz. ohranjanje primerne vlažnosti v prostoru.
Za lajšanje dražečega kašlja in vnetja v grlu je dobro lizati kakšne dražeje z izvlečkom islandsega lišaja npr. IslaMint.
Prehodnost dihalnih poti pa lahko omogočiš s kapljico eteričnega olja japonske mete npr. Sinumed pod nosom. Blagodejno vpliva na sinuse, vendar je potrebno biti previden pri nanašanju in doziranju.
Pri nas doma imamo tudi aromaterapija sesalec, ki vlaži in čisti zrak prašnih delcev (le ti dodatno dažijo dihalne poti) in je v času prehlada in viroze res zlata vreden.

Čimprejšnje okrevanje želim
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2009 16:56
Povezava do prispevka
Razlogi za kašelj so lahko precej raznovrstni. Predlagam, da greš k zdravniku, če se ti zdi potrebno, prosi za napotnico za specialista (ORL). Lahko, da bo kašelj lepo minil ob uporabi "domačih" ukrepov - kar ti tudi želim - lahko pa se tudi izjemno vleče. Na žalost imam precej izkušenj ravno s trdovratnim kašljem, ki se mi je znal vleči tudi po en mesec (in to junija, ko nisem bila nič bolna) - in bi se še naprej vlekel, če ne bi na koncu dobila antibiotikov.
Meni je specialist dognal težavo, tako da me je poslal na več preiskav in s tem izključil vrsto problemov (npr. alergijo, bolezen pljuč, vnetje sinusov), v bistvu gre "le" za pretirano delovanje sluznice nosa. Ampak že iz stvari, ki sem jih naštela v oklepaju, lahko sklepaš, da razlogi niso vedno enaki, in ker sama praviš, da ni pri tebi nobene sluzi, je mogoče razlog čisto drugačen kot pri meni. Povrhu vsega sem sama morala k dvema specialistoma: prva (v zdravstvenem domu) me je odpravila brez kakšnih dodatnih preiskav in mi svetovala inhalacije, drugi (zasebni s koncesijo) pa se mi je podrobno posvetil in ravno inhalacije popolnoma odsvetoval, ker še bolj dražijo sluznico.
Ali kašljaš tudi ponoči? Mogoče bi to lahko vendarle kazalo tudi na pretirano delovanje sluznice. V vsakem primeru je kašelj zelo zoprna zadeva, ki tudi ni tako zelo nedolžna, saj draži grlo. Če stanuješ v naših koncih, ti lahko pošljem ime svojega specialista. Upam pa, da hitro mine in da ga niti ne boš potrebovala.
0
Nazaj na vrh
lencica
Starost: 38Pridružen: 5. mar 2006Prispevkov: 1064Kraj: pri prvem semaforju na levoStatus:Offline
Objavljeno: 28. dec 2009 16:23
Povezava do prispevka
Živjo! Se opravičujem za zamudni odgovor, poplave so nam prekinile povezavo na internet. Iree, najlepša hvala za pomoč, v tem času se mi je zelo izboljšalo, skoraj ne kašljam več, tako da ne bo potreben specialist, si bom pa vzela na znanje. Hvala tudi Maemi, teli super nasveti bodo prav gotovo prišli prav ob naslednjem prehladu! 
0
Nazaj na vrh
sarika
Starost: 35Pridružen: 29. jul 2009Prispevkov: 153Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. dec 2009 10:19
Povezava do prispevka
živjo....evo tudi jaz se javljam, ker kašljam še skoraj 2 meseca ....na začetku je bilo res hudo, zdaj me pa najbolj draži zjutraj in zvečer....amapak se prav bojim zakašljati ker me v pljučih kar nekako stisne in ko zakašljam sploh ne moram priti "nazaj po zrak" in se kar davit začnem ker ne moram k sebi priti....težko opišem...bila sem že 3 tedne nazaj pri zdravnici in sem dala kri in je rekla da imam en virus, samo če bi pa hotela ugotoviti za kateri virus točno gre bi pa mogla bris dati (ki pa bi ga mogla sama plačati - 150 eur) ..kot da že ne plačujemo dovolj zdravstva.....vmes sem jemala tudi Flumuktan (mislim da se tako nekako reče) amapak še zmeraj kašljam....ne tako intenzivno kot na začeetku, ampak ni pa v redu. tako da razmišljam, da bi šla kar nazaj k zdravnici malo pojamrat....ste imele tudi ve podobne težave?
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 29. dec 2009 10:29
Povezava do prispevka
Men je pri kašljanju full pomagal ”sirup” iz čebule in medu. Smile
Razrežeš čebulo na kolobarje in med vsako plastjo daš malo medu...vse skupaj kaki dve žlici. Pustiš nekje dve uri in potem po žličkah piješ.
Pa ne pozabi pokrit, ker smmmrdi Smile

Drugače sme pa jaz tudi kak mesec kašljala, zdej imam pa problem, ker me nekaj bolji na desni strani prsi...ampak pomoje ne pljuča, ampak rebra. Čakam, da mine.
0
Nazaj na vrh
sarika
Starost: 35Pridružen: 29. jul 2009Prispevkov: 153Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. dec 2009 10:53
Povezava do prispevka
aha, no hvala za recept ...bom kar danes probala ....pa potem to čebulo z medom položiš v kakšno skodelico in se to cedi ali kako? pa potem to na vsake toliko žličko spiješ ane? mislim ne vse naenkrat.
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 31. dec 2009 12:14
Povezava do prispevka
Ja kr v eno posodico (s pokrovom daš), počakaš kaki 2 urci, pa po žličkah oz. žlicah piješ Smile Je sladko...ima malo priokusa po čebuli.
0
Nazaj na vrh
madeira*
Starost: 41Pridružen: 16. apr 2007Prispevkov: 4877Kraj: Pri morjuStatus:Offline
Objavljeno: 1. jan 2010 14:40
Povezava do prispevka
Jaz kašljam že kakih deset dni. Pila sem žajbljov čaj, bršljanov sirup (Prospan se mi zdi), imela sem tudi tiste Isla Mint pastile, ampak to je vse blažev žegen. Se mi zdi, da proti kašlju zares ne pomaga prav nič - edino mogoče heroin (kot so bili prepričani konec 19. stoletja), ampak tega še nisem probala
 
Zdaj se sicer že umirja, me pa tako hrbet boli od kašlja, da se v postelji komaj obrnem
 
Če pa kašljate en mesec ali več, vam pa resno priporočam obisk pri zdravniku. Pa magari doplačati za pregled. Tile brisi baje niso ravno prijetni, ampak če se drugače ne da ugotoviti vzroka, raje malo potrpiš in se potem začneš ustrezno zdravit.
Vse, kar Kanibal napiše, + 1. :D
0
Nazaj na vrh
mimika
Starost: 41Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 6588Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 1. jan 2010 15:52
Povezava do prispevka
Meni proti kašlju pomaga beli rum Big smile
“Be daring, be different, be impractical, be anything that will assert integrity of purpose and imaginative vision against the play-it-safers, the creatures of the commonplace, the slaves of the ordinary.” - Cecil Beaton
0
Nazaj na vrh
madeira*
Starost: 41Pridružen: 16. apr 2007Prispevkov: 4877Kraj: Pri morjuStatus:Offline
Objavljeno: 1. jan 2010 16:09
Povezava do prispevka
Res?  Kakšna sreča, da imam glih eno flašo Havane doma  Bom poročala o učinkih (ko pridem k sebi ). A se lahko zgovarjam, da nisi podala natančnega režima jemanja? 3x  na dan po 2 deci? Mogoče po malem cel dan dokler ne izprazneš flaše?  
Vse, kar Kanibal napiše, + 1. :D
0
Nazaj na vrh
keya
Starost: 37Pridružen: 20. mar 2008Prispevkov: 782Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. jan 2010 15:40
Povezava do prispevka
Joooj, punce ne se hecat s kašljem! V primeru da je dolgotrajen in da domače recnije ne pomagajo in se vleče in kar ne poneha.. k zdravniku!!

Jaz sem v zadnjem letu imela 2x hud, dolgotrajen, suh in dražeč kašelj.. talent vsakič prvo mislila da to ni vse skupi nič, samo kakšen prehlad al pa kaj, mhm, ofkors
Prvič sem mislila da sem pač samo prehlajena in da bo že nehalo (vse kar se dobi brez recepta pa ni pomagalo) in ko res več nism mogla zdržat (napadi kašlja tako hudi, da nisem prišla do sape.. vlekli so se čez cel dan in še ponoči, seveda sem bila zaradi vsega tega tako izčrpana da groza) sem se le končno odpravila k dežurnemu zdravniku v Lj.. diagnoza: hud bronhitis in znaki pljučnice (atipične, ker edino kar je bilo je bil kašelj) - zdravnica me pa nadrla, da kaj mi je bilo da sem toliko časa čakala, če bi rada da mi pljuča voda zalije (ups). In to vse ratalo iz meni na videz (sprva) samo nedolžnega kašlja, nič mi ni bilo jasno. Dobila razne tablete in max. dozo Ventolina (HB!).
Drugič pa sem mislila da je ista štorija, bronhitis.. šla prvo do enega dežurnega in dobila ene tablete - niso pomagali. Teden kasneje šla še k drugemu dežurnemu zdravniku in dobila spet druge tablete - guess what.. niso pomagali. Še en teden kasneje končno dobila svojo zdravnico, ki me prvič prov fino nahrulila da kaj zaradi tega kašlja hodim do dežurnih zdravnikov.. ko me pa končno pregledala me pa takoj nujno poslala slikat pljuča! Diagnoza: neka infekcija al kaj že pljuč (zaradi razsajanja gripe ipd. pa sem dobila še "karanteno").

Torej, če se je kateri dejansko uspelo spravit čez tale esejćić... ups Nauk zgodbe: dolgotrajen in moteč kašelj ni vedno nedolžen, ni se za igrat - če ga same ne morete odpravit (recimo s Sinecodom, domačimi recnijami, ipd) se spravite k zdravniku!! In seveda tako kot vedno, če vas en zdravnik odpravi vi pa se nekako ne strinjate z njegovim mnenjem - poiščite drugo mnenje ali pa mu pejte še enkrat zatežit, ne obupat!

Same najbolje veste kadar kaj ne štima z vašim telesom!
0
Nazaj na vrh
Lenccy
Starost: 122Pridružen: 14. dec 2009Prispevkov: 1254Kraj: Maribor, KoperStatus:Offline
Objavljeno: 5. jan 2010 20:47
Povezava do prispevka
OMG, upam, da si zdaj OK. Ni se za hecat s kašljem, če ne mine.

Za navaden prehladni kašelj pa meni pomaga bršljanov sirup za izkašljevanje (Prospan ali galenski laboratorij), kake naravne pastile (Granobil, Isla Mint, zelišči bomboni ...) pa med in čaj v velikih količinah. Smile Najbolj zanič pastile pa so mi Tantum Verde - kar jezik mi po njih otrdi, olajšanja bolečega grla nekak ni velikega pa še polne aspartama so Dead

Če pa kašelj ne mine in je vedno hujši, če zaradi njega ne moremo spati in sirupčki ne pomagajo, pa morda gre za bronhitis, pljučnico ali kajjazvem, zato bo najbolje brž k zdravniku.
Mlade oči so svetle luči, ki dolge noči spreminjajo v jutra
0
Nazaj na vrh
cokolina
Starost: 38Pridružen: 11. dec 2006Prispevkov: 726Kraj: koperStatus:Offline
Objavljeno: 8. jan 2013 19:01
Povezava do prispevka

Jaz ne morem spat ne morem govorit ne morem prakticno nic od kašlja, sem upala da bom nasla kaksno hitro ucinkovito stvar da ga vsaj malo ublazi, ker sem neprespana. Ga pa imam sele dva dni ampak take napade da bruham od napenjanja smiley

0
Nazaj na vrh
JoLynn
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2010Prispevkov: 1285Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. jan 2013 19:26
Povezava do prispevka

Uf, to sem imela jaz lani 2x. Pomaga intenzivno vlaženje prostorov (daj kakšne mokre brisače na radiatorje, sploh ponoči) in pa inhaliranje sopare (meni je to še najbolj pomagalo). Razni sirupi, praški ipd. niso imeli pri meni učinka. 

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Suh in dražeč kašelj
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.