Kaj si pa mislite glede tega članka?:
Umetna sladila
To so iz katrana ali ogljikovih kislin pridobljene snovi z veliko sladilno močjo.
Z uveljavitvijo predpisa o sladilih je bila poleg saharina, pridobljenega iz katrana, in derivata ogljikove kisline ciklamata dovoljena tudi uporaba sladil aspartama in acesulfama. Uporabljamo jih pri izdelovanju limonad (brezalkoholnih pijač), kisa, žvečilnega gumija, diabetičnih in dietetičnih izdelkov. Količina vsebovanega sladila ne sme prekoračiti določenih mejnih vrednosti.Umetna sladila, ki jih najbolj pogosto uporabljajo, so Saharin, Ciklamat in Aspartam. Saharin je sintetiziran 1879. 500-krat slajši je kot saharoza. Izloča se nespremenjen v urinu, in zato dolgotrajen vnos lahko izzove raka urinskih poti. Ciklamat je sintetiziran 1937. Ta je 30-krat bolj sladek kot saharoza. Odporen je na kisline in povišane temperature. V kombinaciji s saharinom ga najdemo v komercialnem izdelku NATREN. V črevesju ga bakterije metabolizirajo do cikloheksilamina, ki je kancerogen. Aspartam je sintetiziran 1969. leta. 200-krat je bolj sladek kot saharoza. Metabolizira se do asparaginske kisline in fenilalanina. V pripravi tega sladila prihaja onečiščenje diketopiperazin, ki izziva raka maternice in možganov
Umetna sladila so kemične snovi sladkega okusa in brez energijske vrednosti. Imajo od 35- do 2000-krat večjo moč slajenja kot saharoza, zato jih za enak občutek sladkobe potrebujemo veliko manj. Uživanje velikih količin umetnih sladil ali preobčutljivost zanje lahko povzročijo zdravstvene težave (npr. alergijske reakcije), zato je njihova dnevna poraba omejena (omejitev mora biti napisana na ovojnini). Če uživamo umetna sladila, jih uživajmo čim manj in raje več različnih kot enega samega. Upoštevati moramo tudi, da je večina "lahkih" živil in pijač pripravljena z umetnimi sladili.
Jaz že tako namerno sploh ne posegam po umetnih sladilih in tudi nikoli nisem. Ne vem če je res kaj na tem, ampak vedno bolj se mi zdi, da je bolje da jem kar navaden sladkor in pa med, kakor to kemijo. Poskusila se bom navadit na nesladkane čaje, ker je to tako ali tako bolje, kakor če kar koli sladkega not vsuvaš...
Nam je pa pri predavanjih profesor povedal, da je saharin resno škodljiv v prevelikih količinah.