Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Sladila

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2004 23:21
Povezava do prispevka
Ja, brez kcal. Precej draga in dobi se v ZDA
0
Nazaj na vrh
Ajda
Starost: n/aPridružen: 18. okt 2003Prispevkov: 599Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. feb 2004 22:19
Povezava do prispevka





To itak da so vsa umetna sladila škodljiva in kancerogena. To vem že nekaj let in od takrat uporabljam le še rjavi in beli sladkor in med. Čim manj kemije!!! Res je sicer, da rjavi sladkor v primerjavi z belim ni ravno boljši, meni pa je in zato največ uporabljam tega. Pa med. In se ne sekiram, ko dam 2 žličke sladkorja v čaj. Vsemu se pa tudi ne mislim odrekat. Bolje to kot natren, ki je ena sama kemija....

0
Nazaj na vrh
Taši
Starost: 41Pridružen: 21. feb 2004Prispevkov: 1031Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 25. feb 2004 22:59
Povezava do prispevka

Ojla


Kaj pa sadni sladkor oz. fruktoza?


Meni se zdi Ok? Pa še manj kalorij ima. Sicer bi bil pa lalh mal cenejši..


Pozdravčka


Taši

0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45018Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 25. feb 2004 23:47
Povezava do prispevka
Mislim, da nima manj kcal, samo počasneje prehaja v kri.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. feb 2004 23:56
Povezava do prispevka
Kcal ima isto, ima pa nizek GI, kar je koristno za diabetike, po drugi strani pa slabo vpliva na hujšanje. Pretvorjena v glikogen se shranjuje le v jetrih (cca. 50 g), preostanek gre v maščobo. Zato se na dietah naj ne bi pretiravalo s sadjem. Ampak spet je tukaj cel splet različnih faktorjev, kot je ostala zaužita hrana in kcal. Jaz je kot nadomestek za sladkor ne bi uporabljala, potem raje kar navaden sladkor.
0
Nazaj na vrh
tanjal
Starost: 69Pridružen: 21. okt 2003Prispevkov: 5870Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. feb 2004 7:05
Povezava do prispevka





jaz sem nekaj časa uporabljala natreen, potem sem pa nehala in sedaj uporabljam samo navaden sladkor. čaja ne morem piti grenkega in prepričana sem, da dve žlički v eni skodelici dopoldne ne škodita. za povrh se pa tudi bolje počutim, če uporabljam sladkor. ko sem uporabljala natreen, sem bila vsa živčna in nervozna. sladkor namreč dokazano dobrodejno vpliva na živčni sistem.  seveda pa tudi tukaj pretiravanje ni dobro. lp.

tanjal
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. feb 2004 11:17
Povezava do prispevka
Se strinjam, da nekaj žličk sladkorja dnevno nikakor ne škodi, saj je to tako majhna količina, da ne more imeti nekega strašnega vpliva - ne na hujšanje, ne na zdravje. Večji se mi zdi problem vsebnosti sladkorja v različnih piškotkih in drugih slaščicah, kjer pa so količine večje kot le nekaj žličk. Tukaj pa se potem že malo pozna, če pojemo veliko take hrane. Jaz se sladkorja izogibam tudi v majhnih količinah, ker mi enostavno sproži željo po še več sladkih stvareh, to pa ni vredu . Čeprav sem brala, da tudi umetna sladila vplivajo na večjo željo po OH.
0
Nazaj na vrh
tanjal
Starost: 69Pridružen: 21. okt 2003Prispevkov: 5870Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. feb 2004 11:23
Povezava do prispevka





Candy Bar 3 Chocolate Honey cookies Cake Ice Cream kar se tiče želje po več sladkega, je tako tudi pri meni. zaenkrat se obvladujem in ker s sladkorjem ne pretiravam, mi bo to tudi uspelo. včasih sem v pravo smer trmasta in tokrat je tako. nič manj si ne želim sladkih stvari, če uporabljam umetna sladila. tukaj pač ne gre za potrebo po sladkorju, ampak za potrebo po sladkem okusu, ki enim prija bolj, drugim manj. meni vedno in zelo. lp.







tanjal
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. feb 2004 11:28
Povezava do prispevka
Točno tako
0
Nazaj na vrh
Ic3PrIncZ
Starost: 39Pridružen: 9. okt 2004Prispevkov: 3133Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 17:24
Povezava do prispevka
Kaj si pa mislite glede tega članka?:
 
Umetna sladila

To so iz katrana ali ogljikovih kislin pridobljene snovi z veliko sladilno močjo.

Z uveljavitvijo predpisa o sladilih je bila poleg saharina, pridobljenega iz katrana, in derivata ogljikove kisline ciklamata dovoljena tudi uporaba sladil aspartama in acesulfama. Uporabljamo jih pri izdelovanju limonad (brezalkoholnih pijač), kisa, žvečilnega gumija, diabetičnih in dietetičnih izdelkov. Količina vsebovanega sladila ne sme prekoračiti določenih mejnih vrednosti.Umetna sladila, ki jih najbolj pogosto uporabljajo, so Saharin, Ciklamat in Aspartam. Saharin je sintetiziran 1879. 500-krat slajši je kot saharoza. Izloča se nespremenjen v urinu, in zato dolgotrajen vnos lahko izzove raka urinskih poti. Ciklamat je sintetiziran 1937. Ta je 30-krat bolj sladek kot saharoza. Odporen je na kisline in povišane temperature. V kombinaciji s saharinom ga najdemo v komercialnem izdelku NATREN. V črevesju ga bakterije metabolizirajo do cikloheksilamina, ki je kancerogen. Aspartam je sintetiziran 1969. leta. 200-krat je bolj sladek kot saharoza. Metabolizira se do asparaginske kisline in fenilalanina. V pripravi tega sladila prihaja onečiščenje diketopiperazin, ki izziva raka maternice in možganov

Umetna sladila so kemične snovi sladkega okusa in brez energijske vrednosti. Imajo od 35- do 2000-krat večjo moč slajenja kot saharoza, zato jih za enak občutek sladkobe potrebujemo veliko manj. Uživanje velikih količin umetnih sladil ali preobčutljivost zanje lahko povzročijo zdravstvene težave (npr. alergijske reakcije), zato je njihova dnevna poraba omejena (omejitev mora biti napisana na ovojnini). Če uživamo umetna sladila, jih uživajmo čim manj in raje več različnih kot enega samega. Upoštevati moramo tudi, da je večina "lahkih" živil in pijač pripravljena z umetnimi sladili.
 
Jaz že tako namerno sploh ne posegam po umetnih sladilih in tudi nikoli nisem. Ne vem če je res kaj na tem, ampak vedno bolj se mi zdi, da je bolje da jem kar navaden sladkor in pa med, kakor to kemijo. Poskusila se bom navadit na nesladkane čaje, ker je to tako ali tako bolje, kakor če kar koli sladkega not vsuvaš...
 
Nam je pa pri predavanjih profesor povedal, da je saharin resno škodljiv v prevelikih količinah.
Light travels faster than sound! This is why some people appear bright until you hear them speak.
0
Nazaj na vrh
Ic3PrIncZ
Starost: 39Pridružen: 9. okt 2004Prispevkov: 3133Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 17:26
Povezava do prispevka
No pa še tole sem našla:
 

Ali aspartam pomaga pri hujšanju?

Dandanes na policah trgovin najdemo mnoge t. i. dietne izdelke. že bližnji pogled pa odkrije, da nekateri izmed njih za sladilo vsebujejo aminokislino aspartam. Farmacevti ga poznajo pod imenom L-aspartyl-l-phenylanine methyl ester.
Ta zanimivi dipeptid pa je lahko uporaben še za kaj drugega, kot samo za slajenje prehranskih izdelkov in pijač "brez sladkorja" oz. "sugar free". Aspartam je namreč zelo močan blažilec bolečine, učinkovito znižuje povišano telesno temperaturo in kar je nam, povprečnim uporabnikom najbolj zanimivo - znatno zmanjšuje tek.
Vendar pa morate za doseganje tega učinka uživati aspartam v kapsulah. Tako so raziskave Britanskega inštituta za prehrano pokazale, da so osebe, ki so zaužile 400-miligramske kapsule aspartama 60 minut pred obrokom, pojedle za povprečno 18 odstotkov manj hrane kot sicer. Zaužitje iste količine aspartama 5 30 minut pred obrokom ni imelo nikakršnega učinka.
Tako ugotovljena potrebna dnevna količina aspartama znaša okoli 61 mg/kilogram telesne teže. Povprečna količina dnevno zaužitega aspartama je v Evropi 2,4 12 mg/kilogram telesne teže. Torej lahko aspartam pomaga pri shujševalnih programih. Ampak vse ni le rožnato!

 

 

IN KAKŠNE SO SLABE STRANI UPORABE UMETNIH SLADIL?

 

E951

aspartam

Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.

E952

ciklamat

Povzroča migrene, je potencialno rakotvoren, povzročil raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih.

E954

saharin

Potencialno rakotvoren. Povzročil raka pri poskusnih živalih.

 

Light travels faster than sound! This is why some people appear bright until you hear them speak.
0
Nazaj na vrh
Baby
Starost: n/aPridružen: 11. mar 2005Prispevkov: 2553Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 17:57
Povezava do prispevka
Ja najboljše se je izognit vsem sladkorjem. Sprva je malo težko se navadit na "brezcukran" okus, kasneje pa ni več problema. Tudi sama se izogibam sladkorju, ker mi preveč poviša apetit in bi lahk pojedla vse kaj vidim. Drugače pa uporabljam sladkor mascavo, ki ima tudi nalepko ECOCERT.Gre za surov, nerafiniran, rjav sladkor, pridobljen po tradicionalnem kolonialnem postopku, bogat z minerali in brez kemičnih dodatkov ali konzervansov.
Sestava:sladkorji 90,6g, maščobe 0,5g, beljakovine 0,4g, kalcij 51,0mg, fosfor 44,0mg, železo 4,2mg,natrij 30,0mg,kalij 344,0mg, magnezij 4,2mg.
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 18:00
Povezava do prispevka
Edini trenutno sporen je acesulfam K, ostala umetna sladila so večinoma odobrena s strani FDA, za saharin so povezavo s povečanim tveganjem za razvoj karcinoma mehurja pri čezmerni uporabi ovrgli (velja le za podganje samce druge generacije), mehanizem nastanka je, da se veže na določene beljakovine v urinu in tako tvori sidro za nastanek silikatnih kristalov (to se dogaja pri podganah, ne pri ljudeh). V urinu se nespremenjene izločajo še mnoge snovi, kar še zdaleč ne pomeni, da prispevajo k nastanku raka.
Aspartam povezujejo z vsem živim, mnogimi psihiatričnimi obolenji ipd., tudi tu so poročila sporadična in nepotrjena, dokazana je povezava z glavobolom kot neželenim učinkom. Aspartam se v organizmu razgradi na aspart. kislino, fenilalanin in metanol (vse troje v komaj zaznavnih količinah), upoštevati pa morajo to bolniki s fenilketonurijo. Pojavi se lahko tudi alergija nanj pri ljudeh, ki so alergični na sulfonamidne antibiotike (navzkrižna preobčutljivost), to se pokaže že v otroštvu - zaradi razširjenosti sladil.
Ciklamat trenutno (se mi zdi) s strani FDA še ni odobren (od prepovedi 1980), od takrat slabih 80 študij potrjuje njegovo varnost. Takrat so ga prepovedali zaradi domnevno pogostnejšega raka na mehurju pri podganah (dajali so jim ogromne količine saharina in ciklamata skupaj), tudi te domneve so kasneje ničkolikokrat ovrgli, odobren je s strani FAO in WHO.

Zdi se mi, da gre spet za senzacionalistične članke (vsaj prvi in zadnji sta sumljiva in polna neresnic). Umetna sladila so danes vobče navzoča (v zdravilih, žvečilnih, pijačah (ne le diet), pripravljeni hrani,...) in se jim, tudi če bi želeli, težko izognemo.
Nazadnje urejeno 21. jan 2006 18:15; skupaj popravljeno 1 krat
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Baby
Starost: n/aPridružen: 11. mar 2005Prispevkov: 2553Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 18:08
Povezava do prispevka
Ja primer aspartama je že v tabletah ferrum, ki ga dobivajo slabokrvni bolniki in nosečnice. Najbolj ironično je to, da so škodljive snovi prisotne ravno v zdravilih, ki bi nam naj pomagala pri zdravju. Pa vendar po drugi strani tvegamo za potencialno kakšno drugo bolezen. Jaz mislim,da so zraven umetnih sladil škodljiva še barvila, ki jih najdemo povsod. Res je vprašanje, če se temu lahko sploh izognemo? Lahko da proizvajalci sploh ne napišejo kaj nevarnega vsebuje določen izdelek. Mi pa seveda upamo, da nič škodljivega.
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 40Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 18:20
Povezava do prispevka
Jaz se vsem umetnim sladilom in raznim E-jem izogibam, kolikor se le lahko. Popolnoma pa se seveda ne morem. Kot za vsako stvar se tudi tu najdejo članki, ki potrjujejo obe strani, tako pozitivne kot negativne in resnično ne vem več, komu naj verjamem.
 
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Sladila
Stran 4 od 5
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.