Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Sladila

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 18:27
Povezava do prispevka
Pomojem je tudi vprašanje količine skonzumiranih sladil in ne že a priori škodljivo delovanje. Se da kje najt dejanske količine oz. vsaj približne meje, pri katerih začne prihajati do naštetih posledic?
 
Kaj pa Stevia? Toliko nasprotujočih mnenj ne najdeš kar tako ... v EU ni odobrena, v ZDA seveda je Smile
 
Pa še nekaj o rjavem sladkorju: najprej izraz (ne)rafiniran, ki pomeni (ne)obdelan, (ne)prečiščen, ki je zadnje čase zelo priljubljen izraz na embalažah živil. žal ne vem, kaj pomeni konkretno pri rjavem sladkorju - vsak surov sladkor namreč vsebuje veliko nečistoč in določenih bakterij, zaradi česar ga je treba nujno prečistiti > gre torej za prečiščen sladkor (rafiniran torej), kateremu naknadno dodajo melaso, ki mu daje značilen okus in vonj. Ponavadi je odstotek melase le 1%, torej 1 g/100 g sladkorja. Ni treba posebej poudarjati, da ta količina s svojimi minerali nima vpliva na naše zdravje. Kar se tiče glikemičnega indeksa sladkorja, je enak kot pri belem (tukaj ne gre za enako razmerje kot pri belem - rjavem rižu oz. belem in polnozrnatem kruhu). Btw. kar se melase tiče ... vsebuje (100 g) 68,5 g OH in cca. 242 mg Mg. Da bi zaužili teh 242 mg magnezija, bi morali zaužiti ... koliko sladkorja? Smile Prepričana sem, da gre pri promoviranju rjavega sladkorja za bolj ali manj marketinško potezo, kar se pa vpliva na zdravje tiče, ni posebne razlike. Pri sladkorju, ki ga je navedla Baby, pa je odstotek melase malenkost večji kot pri večini rjavih sladkorjev na naših policah. Ampak še vedno ne toliko, da bi se ga splačalo koristiti. Potem takem bolj priporočam čisto melaso Wink
 
Če pa govorimo o okusu ... vsi favorite piškoti preteklih praznikov so bili narejeni z rjavim (tem od Baby). Dober je res, ni kaj Wink
 
 
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 40Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 18:34
Povezava do prispevka
Za Stevio je bilo pred nekaj meseci opozorilo našega Ministrstva za zdravje (se mi zdi), da je škodljiva. Kaj natančnejšega pa se ne spomnim.
Jaz se držim sladkorja, raje v manjših količinah, kot pa da bi na lastnem zdravju preskušala razna sladila. Tistih par sekund sladkobnega okusa na jeziku tega enostavno ne odtehta.
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 18:36
Povezava do prispevka
Ja, itak, zmernost pri obojem je najboljša (najbolj ziher) Wink
0
Nazaj na vrh
vanilija
Starost: 46Pridružen: 8. dec 2005Prispevkov: 442Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2006 19:47
Povezava do prispevka
Jaz stvari sladim z javorjevim ali pa agavinim sirupom ali pa uporabim malo fruktoze.
Pogumni preskakujejo življenjske prepreke, drugi se plazijo pod njimi.
0
Nazaj na vrh
Kirka
Starost: 42Pridružen: 12. apr 2004Prispevkov: 3553Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 17. jun 2006 13:27
Povezava do prispevka
Jst bi pa rada delila mojo zgodbo z vami, ki je danes dosegla epilog.
že v sredo popoldne se je pri meni začelo nelagodje v trebuhu, začelo me je zvijati, napihovati. V četrtek se je vse skupaj stopnjevalo. Izgubila sem apetit in sploh nisem mogla niti pomisliti, da bi kaj zaužila, ker me je tako napenjalo in črvičilo v trebuhu, imela sem tudi vodeno diarejo. Včeraj se mi je začelo še spahovati, vendar se je vse skupaj začelo proti večeru umirjati. Danes sem že skoraj ok.
 Najprej sem zato krivila češnje, ker sem se jih čez vikend fino najedla, vendar mi je bilo čudno, da bi to trajalo toliko časa in da bi se to pojavilo šele v sredo. Čudno pa mi je bilo tudi to, da je imela podobne simptome tudi mami, ki pa ni jedla češenj. Drugega nisva jedli nič neobičajnega.
Potem pa se je danes mami spomnila, da je mogoče zato kriva borovničeva marmelada za diabetike, ki sem jo prvič kupila in  ki vsebuje namesto sladkorja, umetno sladilo sorbitol - 330 g marmelade, vsebuje namreč kar 162g sorbitola.
Potem sem šla pogledat na internet in najdem cel kup strani, ki opisujejo ravno moje znake v povezavi s sorbitolom. (ena od teh je recimo ta:  http://www.foodintol.com/food_intolerance/hot_ibs.htm )Opisujejo, da lahko že 10g sorbitola na dan povzroči sindrom razdražljivega črevesja (napenjanje, napihnjenje želodca, povečano peristaltiko črevesja, diareja..). Jst sem ga pojedla minimalno 15 g/dan, s tem da sem marmelado jedla zjutraj v sredo in četrtek. Ravno tako jo jedla tudi mami. Včeraj je nisem jedla in je danes že skoraj ok.
Tako, da vas opozarjam pred živili, ki vsebujejo veliko količino sorbitola.
Mi je pa po eni strani čudno, kako lahko vsebuje marmelada za diabetike (ki imajo že brez tega veliko težav) tako velike količine sorbitola.
Zdajle sem še enkrat prebrala nalepko na marmeladi in opazila, da piše na njej: Pri čezmernem uživanju lahko sorbitol deluje odvajalno . Jst sem pojedla te marmelade čisto normalno količino (2 kosa kruha z marmelado).
 
 
[color=orange:ddc61ba942]
0
Nazaj na vrh
lencica
Starost: 39Pridružen: 5. mar 2006Prispevkov: 1064Kraj: pri prvem semaforju na levoStatus:Offline
Objavljeno: 19. mar 2008 13:39
Povezava do prispevka
Škoda, ker imata HyPro in maxxWhey aspartam... Res ne vem, če bi sploh uporabljala to dvoje.. Čeprav mnoge ju pa uporabljate, kakor sem zasledila tukaj..
0
Nazaj na vrh
Maja85
Starost: n/aPridružen: 8. jun 2004Prispevkov: 1565Kraj: DolenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 19. mar 2008 20:34
Povezava do prispevka
Jaz sem pa naredila v zadnjem času kar križ čez vsa umetna sladila. Kapučino mi je bil najprej blazno čuden, preveč grenek, zdaj je ok. Vsa ta kemija mi je vedno bolj sumljiva.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Sladila
Stran 5 od 5
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.