Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Regeneracija ali obrok po treningu

Baina
Starost: 32Pridružen: 17. avg 2008Prispevkov: 1091Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. mar 2010 19:11
Povezava do prispevka
Pozdravček. Mene pa zanima, kako poskrbite za vašo regeneracijo po treningu? Oziroma kaj zaužijete po treningu? Slišala sem, da je zelo priporočljivo piti čokoladno mleko-ali ve katera/kateri kaj o tem in približno v roku koliko časa bi se naj spilo-takoj po treningu ali pa lahko po obroku?


0
Nazaj na vrh
pikica
Starost: 40Pridružen: 26. okt 2003Prispevkov: 10153Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 27. mar 2010 12:29
Povezava do prispevka
Po treningu telo za regeneracijo potrebuje beljakovine, v čokoladnem mleku so pa več ali manj samo OH. Pitja čok. mleka ne bi priporočala v nobenem primeru, sploh pa ne po treningu. Po treningu je pomembno, da zaužiješ hrano bogato z beljakovinami. Najboljši in učinkoviti so beljakovinski napitki iz sirotke (ker ta najhitreje pride v kri), saj tako veliko koncentracijo beljakovin naenkrat težko dobiš s kako drugo hrano. Več o beljakovinskih napitkih oz. proteinih lahko prebereš tukaj 

edit: baje, da je za regeneracijo najbolje spiti beljakovinski napitek čimprej oz. do eno uro po treningu saj kasneje ni več (tolikšnega) učinka. Če ima kdo kake druge informacije pa naj me prosim popravi
0
Nazaj na vrh
stewie
Starost: 43Pridružen: 30. nov 2009Prispevkov: 205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. mar 2010 14:09
Povezava do prispevka
Hm... z zgoraj napisanim se bi strinjal samo delno. Večji vnos beljakovin je res potreben po vadbi, ampak po vadbi za moč. Zato je vedno pomembno in potrebno najprej določiti o čem se bomo pogovarjali. Baina je postavila zelo "široko" vprašanje kaj zaužiti po vadbi, ni pa omenila tipa vadbe. Zato je potrebno odgovoriti, da se po različnih vadbah zaužije različne stvari. V glavnem pa se tukaj lahko pogovarjamo od dveh tipih: vadba za moč in vadba vzdržljivosti. V obeh primerih je hitrost vnosa hranil pomembna, se pravi čimprej. Takoj po vadbi napitek, v roku dveh ur pa še normalen obrok.

Če pogledamo vadbo za moč je pomemben povišan vnos beljakovin zaradi degradacije strukturnih in kontraktilnih beljakovin, ki poteka med vadbo. Ker pa za samo mišično delo med vadbo porabljamo glikogen, ki je skladiščen v mišicah, je potrebno nadomestiti tudi te izgube. Se pravi, da moramo zaužiti tudi ogljikove hidrate. Ker pa ne pride do drastičnega izčrpanja teh glikogenskih zalog, količin OH ni najpomembnejša stvar.

Sedaj pa k vadbi vzdržljivosti. Pri tem tipu vadbe ne prihaja do degradacije beljakovin zato količina vnosa ni najpomembnejša stvar. Je pa pomemben vnos OH, ker prihaja do izčrpavanja glikogenskih zalog. Napitki, ki so namenjeni uživanju po tem tipu vadbe so bogati z OH in vsebujejo tudi nekj malega B. Razmerje je nekje 4:1 v korist OH. In če pogledamo hranilne vrednosti čokoladnega mleka ugotovimo, da ima približno tako razmerje. Priporoča se pa zato, ker je učinek enak kot pri specialnih napitkih, samo ceneje je.

Lp
Don't seek, don't search, don't ask, don't knock, don't demand - relax. If you relax, it comes. If you relax, it is there. If you relax, you start vibrating with it. (OSHO)
0
Nazaj na vrh
Baina
Starost: 32Pridružen: 17. avg 2008Prispevkov: 1091Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. mar 2010 17:14
Povezava do prispevka
vau stewie vidim da se zelo spoznaš na to. hvala za lepo napisan odgovor. sicer pa jaz delam bolj vzdržljivostni trening- se pravi tek, kolesarjenje, orbitrek in druge naprave, vaje za moč tudi, ampak le 2krat na teden.
kako pa vpliva sirotka na telo? mislim ima podobne učinke kot proteini? ker nočem neke stranske učinke kot pri proteinih, zato sem bolj skeptična glede sirotke. čokoldano mleko pa se mi zdi nekak normalna hrana, pa kot prvi stewie ceneje je. ampak se pač ne spoznam v te stvari, zato pa raje vprašam za mnenja drugih.
emm zanima me tudi kako izgleda vaš obrok po treningu (in ne samo napitek)- npr. ali zaužijete skuto, kruh ali kaj takega?


0
Nazaj na vrh
ninak
Starost: -14Pridružen: 24. feb 2006Prispevkov: 884Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. mar 2010 17:34
Povezava do prispevka
Stewie je super povzel bistvo prehranjevanja po treningih. Baina pri tebi je pomembno, da je obrok sestavljen iz oh in nekaj b (1:4 ali 1:3) še posebej ker imaš treninge včasih celo 2x na dan.
Meni je čokoladno mleko super.

Po teku sem si včasih pripravljala raznolike obroke (od šejkov, energ.čokoladic, kolačev,...), sedaj pa samo zmešam whey+ banano ali kakšno drugo sadje (suho), čokoladno sojino mleko...
Če nimaš wheya, pa lahko tudi skuto in banano ali sadni jogurt. Med dolgim tekom včasih jem frutabelo ali domače energijske tablice. Po treningu z lastno težo pa ponavadi sledjo kar ovseni kosmiči, mleko, sadje...

Imela sem tudi eno obdobje ko sem oboževala čokolešnik...; po teku se mi v kombinaciji z mlekom (b) ne zdi tako slaba izbira. No za občasno popestritev...

A ja Baina sirotka = whey = beljakovine = proteini
Obžalovanje je izguba časa.
To je preteklost, ki te hromi v sedanjosti.
0
Nazaj na vrh
Baina
Starost: 32Pridružen: 17. avg 2008Prispevkov: 1091Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. mar 2010 18:15
Povezava do prispevka
aham hvala ninak, ne spoznam se zelo na te stvari, ampak sem se začela zelo zanimat, ker  je baje za športnika obrok po treningu najpomembnejši (poleg zajtrka). emm imam pa spet en problem. do sedaj sem po treningu večinoma jedla sendviče ne vem, zdi se mi da ni glih primerna hrana za po treningu, ali?
se pravi da lahko po treningu pojem npr. skuto, pa kakšno sadje ali pa sadni jogurt in sadje, pa tudi tuna je vredu ali? zanima me koliko pa pojeste npr. jogurta (2,5 dcl ali več), skuta...?


0
Nazaj na vrh
ninak
Starost: -14Pridružen: 24. feb 2006Prispevkov: 884Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2010 8:21
Povezava do prispevka
Baina obrok po treningu je res pomemben. Vse je odvisno od treninga - intenzivnosti.
Meni sedaj po napornem treningu bolj odgovarjajo šejki (sadje, whey, skuta) ali kakšen lažji jabolčni zavitek... sendviči pa ne ravno. Lahko bi kakšen kos kruha z marmelado (ki ima večji odstotek sadja).

Pomembno je, da je obrok sestavljen iz B in Oh zato sta skuta + sadje in  sadni jogurt kar ok.
Če ima jogurt okoli 12g Oh, je 2.5 dcl ok.
Drugače ena večja banana in žlica skute.
Obžalovanje je izguba časa.
To je preteklost, ki te hromi v sedanjosti.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Regeneracija ali obrok po treningu
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.