Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Izgubila sem ''ritem prehranjevanja''

kiwi
Starost: 33Pridružen: 16. jan 2008Prispevkov: 29Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2010 21:44
Povezava do prispevka
Ta problem se vleče že dobra 3 leta. Naj malo bolje opišem zakaj gre.
Vse se je začelo, ko sem pred 3 leti šla na potovanje za 3 tedne. Prej sem bila suha, jedla sem 2 do 3x na dan (nisem se tako obremenjevala kolikokrat in količinsko pojem - pazila sem, da jem kolikotolko zdravo....). Na potovanju pa sem se zredila 4 kg. Ker sem manjše rasti se mi je to zelo poznalo. Bolj ko sem hotela shujšati, slabše je bilo. Na koncu sem pridobila vsega skupaj 7 ali 8 kg. Počutila sem se grozno, izgubila vso samozavest, ki že prej ni bila cvetoča.
Nato sta mi starša plačala program hujašnja s telovadbo. Tam pa so imeli posebne ''zahteve''. Jej 5x na dan, 3 tedne brez OH, solata z olivnim oljem, nič sadnih jogurtov, mleko z 0,5% mašč.,... Zdržala sem 2 meseca potem pa ni več šlo. Shujšala sem za 4 kg, ampak proti koncu programa sem že obupala. Ker sem takrat tako spremenila svoj jedilnik in se odpovedala vsemu se mi je po tem skoraj ,,zmešalo''. Jedla sem in jedla vse čemu sem se prej odpovedala. In se seveda zredila za dodatnih 6 kg. Tako sem se v zadnjih letih od tistega usodnega potovanja zredila vsega skupaj za 13 kg.
Poleg tega sem izgubila občutek kdaj sem sita, samozavesti skoraj nimam, najhujše pa je, da poskušam shujašti (včasih si privoščim stvari, ki se mi jih zalušta, jem OH,..načelo: počasi se daleč pride), telovadim, vendar mi ponavadi ob vikendih vse dol pade in imam odmor. Med tem odmorom npr. si privoščim tortico potem pa ne znam nehati in bi kar jedla in jedla. Tako izgubim voljo in dobim neverjeten apetit, postanem žalostna in lena.

A ima mogoče katera kakšen nasvet kako najti tisto srednjo pot pri prehrani? Strah me je, da ko shujšam, da se ne bom znala kontrolirati.
0
Nazaj na vrh
sleepystar
Starost: n/aPridružen: 22. jan 2010Prispevkov: 2Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. mar 2010 8:18
Povezava do prispevka
Ufff, poznam ta začaran krog hujšanja. Lahko ti pa povem kako je meni uspelo. Pred enim letom sem se odločila, da je končni čas, da nekaj naredim glede teže, ker sem se v dveh letih nenormalno zredila. In potem sem pred enim letom začela tako, da sem počasi nadomestila stvari iz bele moke s polnozrnatimi. Pazim tudi na ločevanje hrane. Pojem res veliko zelenjave in sadja. In načeloma poskušam imeti neko evidenco, kaj vse sem pojedla. Ker ko si zapišem, se zavem kaj sem jedla in kdaj sem jedla. Moram pa povedati, da brez rekreacije ne bi bilo nič. In sem shujšala 17 kg. Ja gre mi počasi. Včasih obupam, se sekiram.... Pride dan ko bi pojedla vse kar vidim ampak si rečem, da sem pretežko prišla do te izgube teže. Ja imam tudi dneve, ko na veliko grešim. Ampak zame je dosežek, če na dan pojem 1 košček čokolade in ne celo. Pač sem se sprijaznila s tem, da brez sladic ne morem. Sej veš, kakšno pa bilo življenje, če bi se odrekali vsem kar nam veliko pomeni.
0
Nazaj na vrh
Kiely
Starost: 38Pridružen: 7. feb 2007Prispevkov: 3384Kraj: KielywoodStatus:Offline
Objavljeno: 24. mar 2010 15:14
Povezava do prispevka
Za vsako dieto stoji enakovredno prenajedanje. Zato je najbolje diete odmislit, ker ravno te (kot si že sama ugotovila) sprožajo prenajedanje po dieti.

Najprej odmisli hujšanje (pozabi na teh 13 kg) in se raje osredotoči, da se boš dobro počutila, redno telovadila in jedla normalno. Se pravi brez hudih vzponov in padcev. Predvsem je pomembno, da si zadovoljna sama s sabo in da se sprejmeš že zdaj, takšno kot si v tem trenutku. S temu se začne.

Potem pa se začni opazovati. In prvi cilj naj ti bo, da si pridobiš nazaj občutek zase in za lakoto. Prava lakota se razvija postopoma, začne s rahlim ``zvijanjem´´ v želodcu, padcem energije, mogoče celo malo omotice ... to je prava lakota in takrat ješ. In ješ dokler ne začutiš prijetne, lahkotne sitosti. Ta ritem ima prav vsak izmed nas drugačen.

Če pa se lakota in potreba po hrani pojavita nenadoma in sunkovito ter sta izjmeno močni, potem je to čustvena lakota. V tem primeru moraš raziskat zakaj je tu, kaj ti sporoča, pred čim s hrano ubežiš ...?

Skratka, jej tisto kar imaš rada in si želiš (tudi če so to sprva sladkarije), ker na ta način boš zadovoljila potrebo (fizično in psihično). In če boš to res upoštevala, boš sita po parih koščkih in ne bo te silne potrebe oz. brezmejnega apetita. Sprva se sliši grozno jesti kar ti paše, ampak sčasoma boš zahrepenela po zdravi hrani in jo boš postopoma tudi uvajala.

Če pa se trudiš z izbiranjem zdrave hrane pa zadovoljiš samo fizično potrebo, psihična (hrepenenje) pa še vedno ostane. In ne samo da ostane, ampak narašča in kmalu izbruhne v ``ne znam nehati pri sladkarijah´´ in podobno.

Na splošno pa razišči sebe, če imaš kakšno praznino v sebi ali pa se ti dogaja kaj takega kar nočeš sprejeti in se namesto z življenjem, raje ukvarjaš s hrano, postavo in odvečnimi kilogrami. Poglej pa tudi tvoj odnos do sebe, tvojo samopodobo in samospoštovanje ...

En nakladaški post, ampak upam, da bo kaj pomagal. Point je v tem, da nas diete sprogramirajo, da izgubimo občutek zase in za lastno telo, obenem pa ustvarjajo deprivacijo, ki jo sčasoma s prenajedanjem hočemo zapolnit nazaj.


Nazadnje urejeno 24. mar 2010 15:27; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 24. mar 2010 15:26
Povezava do prispevka
sploh ni nakladaški, odlično si na kratko povzela čisto bistvo
0
Nazaj na vrh
beatrix
Starost: -14Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 81Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. mar 2010 16:20
Povezava do prispevka
Wow. To je najboljši nasvet kar sem jih kdajkoli prebrala glede prehrane, hujšanja, prenajedanja. Kiely, kapo dol.
Če bi ženske revije take stvari objavljale in ne "Izgubi 10 kg v treh dneh brez stradanja"... Ah, sanje.

0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 24. mar 2010 16:34
Povezava do prispevka
Pa en super članek na to temo.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
kiwi
Starost: 33Pridružen: 16. jan 2008Prispevkov: 29Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. mar 2010 18:47
Povezava do prispevka
Wow punce, hvala vam :)
Kiely sploh pa tebi. Bom upoštevala tvoj nasvet in poskusila na tak način!
0
Nazaj na vrh
Kiely
Starost: 38Pridružen: 7. feb 2007Prispevkov: 3384Kraj: KielywoodStatus:Offline
Objavljeno: 27. mar 2010 14:24
Povezava do prispevka
Np.  Vse je napisano iz izkušenj. Žal. 
0
Nazaj na vrh
AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 27. mar 2010 17:55
Povezava do prispevka
Kiely: točno to jaz pravim skozi kolegici: bolj boš mislila na hujšanje bolj boš jedla, ker enostavno kot nek obrambni mehanizem delujejo možgani, ja vse se dogaja v prvi vrsti v možganih. In, ko tam pošlihtaš, torej ne kar naenkrat ampak poooočasi, najprej ena stvar stran, potem nadomeščanje, zmanjšanje določenih stvari v prehrani. Jaz sem verjetno ne bom mogla nikoli odpovedat belemu kruhu oz. polbelemu, ker misel na polnozrnate pač ne prenesem (vedo bruham po celih semenih Unhappy ), ampak ne jem veliko sladkarij. Včasih sem jih še manj, zdaj pa fant kaj kupi, pa kak sladoled, pa tist: sej vem da bi rada...joj Big smile Če ga ni ga ne jem, če je pač ga, razen če pozabim nanj. Sicer sama ne hujšam še, ampak bi rada malo začela, pa tek pa to.
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 27. mar 2010 18:01
Povezava do prispevka
polnozrnat kruh ni enako kruh s semeni Wink tako, da poskusi s kakšno naturo iz špara (za to imajo bojda certifikat o ustrezni kvaliteti) ali pa kakšen drug polnozrnat kruh ... mislim, da se ga dobi skoraj v vsaki večji trgovini. samo povej, da ne želiš kruha s semeni (kot je npr. stoletni, sosedov ...). namreč prodajalci v trgovini še sami ne vedo v čem je razlika med kruhom s semeni in kruhom iz polnozrnate moke :)
0
Nazaj na vrh
ninak
Starost: -14Pridružen: 24. feb 2006Prispevkov: 884Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. mar 2010 18:09
Povezava do prispevka
Še bolje je če kruh spečeš sama. Mogoče za začetek polnozrnati moki dodaš nekaj bele in dodaš različne sestavine po svojem okusu.
Obžalovanje je izguba časa.
To je preteklost, ki te hromi v sedanjosti.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Izgubila sem ''ritem prehranjevanja''
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.