Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Progenija

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
moni8
Starost: -14Pridružen: 28. nov 2006Prispevkov: 77Kraj: celjeStatus:Offline
Objavljeno: 13. maj 2010 16:39
Povezava do prispevka

Drage planetke!
Malo sem brskala po temah, pa nisem zasledila nobene že obstoječe na to temo. Jaz upam, da me bodo moderatorke popravile in prestavile, če je mogoče o tej zadevi kje kaj napisanega. Namreč imam progenijo (napačen ugriz, rahlo poudarjena spodnja čeljust). Ni huda, je pa tolikšna, da se z zobnim aparatom zob ne da popraviti prav tako ne z estetiko. Skratka zanima me, če se na tem planetu še najde katera s podobnim problemom, kako ga je rešila. Jaz imam v prihodnosti obljubljeno operacijo, vendar me je noro strah. Strah me je sekanja čeljusti in potem rehabilitacije, ki je najbrž neznosna.
Upam, da se javi katera, ki je to mogoče "dala skoz", ker ne vem ali se naj odločim ali ne, pa čeprav mi to greni življenje...
0
Nazaj na vrh
moni8
Starost: -14Pridružen: 28. nov 2006Prispevkov: 77Kraj: celjeStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2010 22:29
Povezava do prispevka

Ojej, najbrž res ni to zelo pogosta težava, če se nihče ne javi . Vesela za vas in žalostna zase...
0
Nazaj na vrh
glista
Starost: n/aPridružen: 2. mar 2006Prispevkov: 6141Kraj: Na vrhu!!!Status:Offline
Objavljeno: 23. okt 2010 16:47
Povezava do prispevka
če vzameš svojo kao napako, za napako, je logično, da ti gre na živce. lahko pa jo sprejmeš, se ne sekiraš, ali pa iz nje narediš odmicimacim imiđ. kot recimo neli iz psycho path. meni bi bila  zelo čudna, če bi imela idealen obraz. prav fukiš je.  
image file name: 2k95888d9e8c.jpg
PL POWER!
0
Nazaj na vrh
staparka
Starost: 32Pridružen: 13. feb 2011Prispevkov: 1Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. feb 2011 15:05
Povezava do prispevka
Heeelouuu :))
Jst sm pred letom pa pol dala operacijo progenije skoz Smile
Sm mela prijazno zdravnico, pa mi je use lepo razložila Smile
U bolnici sm bla 5 dni, je res d sm bla kot hruška otečena, nism mogla govort, nism mogla jest, same jogurte, juhce, pa taku... ampak nekih dejanskih bolečin tud nism mela Smile
Sej ti dajo antibiotike, tko da ni panike Smile
Se pa ful splača it na operacijo, k si čist druga oseba potem, kar se tiče izgleda, in tud samozavesti Smile
nč bat, ni tko hudo kokr si predstavljaš! Smile
Če pa maš kakšno uprašanje... kar piši! Smile
Tongue
0
Nazaj na vrh
nejchy33
Starost: n/aPridružen: 10. mar 2011Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. mar 2011 19:07
Povezava do prispevka
Tudi jaz sem šla skozi operacijo progenije in sicer pred pol leta.
Imam podobne izkušnje kot staplerka.
Moja operacija je bila sicer precej zahtevna - operirali so mi zgornjo čeljust (jo podaljšali in znižali - zdej se mi zobeki bolj vidjo ko se nasmejim), spodnjo čeljust (skrajšali in na eni strani dvignili) ter brado (skrajšali). Tako da sem po operaciji skoraj neprepoznavna... še vedno imam težave da me znanci ne prepoznajo.
 
Okrevanje je bilo precej hudo... najhujše je ko se začneš sam sebi smiliti in se spraševati, če je bilo res potrebno. 1 mesec sem jedla samo po brizgi s cevko - tekočo hrano. Pozitivna posledica tega je bila, da sem precej shujšala, vendar sem bila zelo slabotna in brez energije. Vsaka najmanjša obremenitev mi je predstavljala velik napor. Ko enkrat mine obdobje brizge pa se začne stanje izboljševati.. tudi oteklina počasi mine. In takrat vidiš, da pa le ni bila operacija tako brezsmiselna.

Mislim, da ima ta operacija predvsem učinek na psiho bolnika.. prej sem bila precej nesamozavestna glede videza in poslednično glede vsega ostalega. Sedaj se je to spremenilo.. počutim se veliko boljše in kar je zelo pomembno - hrano lahko normalno prežvečim

Tako da jaz vsakemu, ki ima resne probleme s progenijo priporočam operacijo.. saj druge rešitve ni Smile Vsekakor pa moraš biti pripravljen na dolgo okrevanje.
0
Nazaj na vrh
Tejckika
Starost: n/aPridružen: 15. mar 2011Prispevkov: 14Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. mar 2011 23:57
Povezava do prispevka
Lepo pozdravljene,

stara sem 28 let tudi sama imam lažjo obliko progenije. Za obstoj le te sem izvedela šele pred nekaj dnevi, ko sem prvič v življenju obiskala ortodontko. Mogoče nisem med najbolj poučenimi, brado imam sicer malenkost navzven a sanjalo se mi ni da gre za progenijo- po resnici povedano nisem niti vedela kaj je to(!).  Bila sem tik pred tem, da si izravnam svoje malenkost krive zobke, ko sem izvedela, da ga ne morem nositi oz. da mi dr. lahko namontira le  nekakšen zobni aparat znamke oz. tipa Damon System. Rezultata ne garantira100% in mi hkrati zelo toplo priporoča naj obiščem maksilofacialno kirurgijo ter se pogovorim z kirurgom o operaciji. To bom storila ob prvem prostem dnevu, ko si lahko privoščim izlet v Ljubljano do takrat pa Vas vljudno prosim, če bi delile z mano svoje dragocene izkušnje.. Najbolj me zanima kako dolgo ste čakale na vrsto za operacijo in ali bi šle še enkrat, če bi ponovno izbirale? Smile To me zanima, ker bi naj bilo vse skupaj kar precej hudo.. Zanima me tudi, če veste ali je lahko v ustni votlini tudi kaj hujšega narobe, če se ne bi odločila za operacijo? In predvsem me zanima ali operirajo vsakega ali samo tiste, ki jih to posebej moti, boli, imajo spodnjo čeljust zelo nagnjeno navzven? Sama zaradi te težave nimam pomanjkanja samozavesti me le majčkeno moti in skrbi za kaj gre. Zdi se mi namreč da pri meni na zunaj ne izgleda grozno bolj pa me skrbi ugriz in velikost spodnje čeljusti, ki je kar precej večja od zgornje. Tako so se mi spodnji zobje obrnili navznoter. Je imela katera mogoče kakšno podobno izkušnjo? In ali ste imele v čeljusti tudi vijake? Vsaka informacija bo dobrodošla in hvala vnaprej.


LP,

Tejchika
0
Nazaj na vrh
nejchy33
Starost: n/aPridružen: 10. mar 2011Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. mar 2011 12:14
Povezava do prispevka
Pozdravljena tejchika.

Kolikor so meni pojasnili čakalne vrste za operacijo ni... je pa res, da moraš biti na operacijo dobro pripravljen, kar pomeni da so zobje poravnani in pripravljeni na nov ogriz. To je pri mojem primeru pomenilo 1 leto in pol nošenje fiksnega aparata in puljenje dveh modrostnih zob. Ko sem s pripravami končala sem po enem mesecu prišla na operacijo.
Je pa čakalna vrsta za prvi obisk pri maksilofacialnem kirurgi (se ne spomnim več točno koliko). Operirajo pa mislim, da vsakega... zraven mene je bila gospa stara približno 40let, kateri se na zunaj sploh ni videlo, da bi imela težave s progenijo.
Verjetno bi se še enkrat odločila za operacijo. Bi pa bil drugačen odgovor če bi me to vprašala kakšen mesec ali 2 po operaciji Smile
Kolikor vem je pri progeniji problem predvsem zaradi ugriza na površino zoba in ne na konico, kar pomeni da se zobje prej razmajejo (ker so spodnji zobje navznoter).
Med operacijo ti čeljusti povečejo z vijaki in ploščicami. Jaz imam 27 vijakov in 4 ploščice., Ampak to so taki zelo majhni vijaki, ki ostanejo v čeljusti za vedno. Operirano pa sem imela spodnji in zgornjo čeljust, ker mi spodnje niso hoteli toliko skrajšati, so mi raje zgornjo podaljšali.
Osebje je zelo prijazno in ti bodo zagotovo odgovorili na vsa tvoja vprašanja.
Aja, in po operaciji te čaka še vsaj pol leta nošenja fiksnega aparata in še potem kakšno leto ali dve pozicionerja (aparat ki se nosi samo ponoči in ureja ugriz).

Če imaš še kako vprašanja kar reči Smile

Lp.
0
Nazaj na vrh
Tejckika
Starost: n/aPridružen: 15. mar 2011Prispevkov: 14Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. mar 2011 17:26
Povezava do prispevka

Pozdravljena Nejči in ostale bralke,


najlepša hvala za odgovor. Sedaj sem se jaz vredu pogledala v ogledalo od vseh strani.:) In ugotovila, da imam precej ven spodnjo čeljust. O moj bog sem hitra, da nisem tega opazila že prej.:)) Hecno, človek se od strani redko gleda in marsikaj pri sebi ne opazi tako kot na drugih.


Moram priznati, da sem se kar malo ustrašla opisanega, sliši se v bistvu grozno. Da bom nosila vso življenje potem vijake?  Ojoj, ko bi vedela, če je res tako grozno ali se samo sliši grozno. Sem precej skeptična že na splošno v življenju, ko kdaj sprejmem kakšno odločitev. Ta pa je še posebej težka saj gre za resen poseg. Lahko pride morda tudi do komplikacij...Imaš ti kakšne slabe izkušnje? Te je bilo zelo strah? Joj, oprosti...jaz sem te kar tikala. Upam, da ne zameriš...In ste potem res bili bogi 2 meseca, kaj pa hrana? Tudi vse samo po slamici cela dva meseca? 

No pa je dovolj moje radovednosti...:) Sedaj je čas da povprašam še na oddelku...


Res hvala,

Lp,







0
Nazaj na vrh
nejchy33
Starost: n/aPridružen: 10. mar 2011Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. mar 2011 21:54
Povezava do prispevka
Pozdravljena.
Ti me kar tikaj Smile stara sem namreč 21 let Wink

Saj boljše da si šele zdaj to opazila.. se vsaj prej nisi obremenjevala s tem. Jaz pa sem to začela opažat tam nekje sredi osnovne šole.. :/

Vijaki niso najhujša stvar.. sploh jih ne čutiš, mogoče le redko otipam kakšno čudno ''izboklinico'' in predvidevam da jo to vijak Smile Tudi mene je bilo zeeeelo strah operacije, vendar je želja po boljšem izgledu in normalnem ugrizu premagala strah.

Po operaciji sem imela 14 dni v ustih opornico (splint) ki je zelo moteča. Težko govoriš, skoraj nemogoče je jesti. Hranila sem se z brizgo in s cevko, ki sem si jo vstavila v usta za modrostnimi zobi. Najhuje mi je bilo hranjenje po operacijo (3 dni sem bila na infuziji), ko sploh nisem mogla požirati.. potem pa je bilo vsak dan lažje. Po 14 dneh so mi odstranili opornico, imela pa sem še vedno gumice, ki povežejo spodnjo in zgornjo čeljust. Tako da sem se 1 mesec prehranjevala samo s tekočo hrano. Po enem mesecu pa sem začela z pasirano oz. mehko hrano in otroško žličko. Ko je prvi mesec za tabo že zmagaš Smile

Komplikacije... hmmm, nisem še slišala za kakšne hude komplikacije. Sama sem imela probleme, ker se mi je na enem mestu po približno dveh mesecih odprla rana.. in sem potem morala še na en poseg, da so mi zbrusili rob čeljusti (samo lokalna anestezija). Drugih komplikacij pa v mojem primeru ni bilo.

Nemorem ti reči da okrevanje ni hudo.. ampak se da preživeti. Bolečin skoraj ni, je pa obilo neprijetnosti. Prvič občutiš kakšen je občutek ko ti koža ni prav (zaradi otekline po operaciji) in ogledalo tudi ni ravno najboljši prijatelj kakšen mesec Tongue Kar nekaj časa tudi traja da prideš nazaj v staro fizično pripravljenost, kajti telo je precej izčrpano.

Če imaš še kakršno koli vprašanje ti z veseljem odgovorim. Tudi sama sem iskala vse možne informacije pred operacijo in so mi takšni pogovori na forumu veliko pomagali, da sem vedela kaj približno pričakovati. Upam pa da te nism prestrašila Smile

Lp.
0
Nazaj na vrh
carri7
Starost: 29Pridružen: 30. mar 2011Prispevkov: 1Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2011 11:22
Povezava do prispevka
Pozdravljene,

Sem velikokrat čekirala kakšne forume in po spletu če bi zasledila kaj o operaciji progenije..pa so bli posti izpred 2 let napisani:) tkoda sm vesela da sem tole prejle najdla...
in da nebom samo brala, sem se odločila, da še jst napišem malo o meni:) sama imam namreč tudi progenijo..v osnovni šoli (7,8 let) sem nosila opornico na bradi (ponoči)..po 11 mesecih mi je ortodontka rekla da se mi je stanje izboljšalo in da mi ni treba več nositi opornice -  napaka! ko sem bila mejhna se mi je seveda vse takoj izboljšalo če so bile pa še tako gibljive in rastljive kosti (sedaj mi govorijo da bi mogla takrat opornico nositi vsaj še eno leto) in se zdej sprašujem kaj mi je blo tega treba...ker ko sem prišla v puberteto se mi je stanje še bolj poslabšalo! zato so me napotili v kc na ortodontijo..1 leto sem rabila da sem pri 14 letih dobila "zvezdice", takrat razmaka med spodnjo in zgornjo čeljustjo ni bilo veliko zato sem jaz in zaposleni tam mislili da mi bo ortodonstki aparat pomagal...vendar po pol leta se mi je stanje samo še poslabšalo..zelo sem bila razočarana saj sem se veselila "zvezdic" v upanju da mi bodo popravile ugriz...seveda so mi razložili da je to zaradi moje rasti, vendar najbolj hudo je bilo to, da ko se je poslabšalo..so začeli to opažati tudi drugi..pomojem sm glede tega najbolj občutljiva in se največ sekiram:( sedaj sem stara 16 in pol..in vem že kar nekaj časa da bom operirana..in zdaj delamo na temu da mi uredijo zobeke v pravilno postavitev da bo po operaciji vse štimalo (meni bodo operirali samo spodnjo čeljust)..pravijo da moraš bit str 18 zardi tega da se ti rast ustavi....ampak upam da bom vseeno opreirana pri 17 letih:) tudi sama sem že šla čez odstanitvijo 2 modrostnih zobov (lansko leto)..sedaj pa upam da se ne bo dolgo vleklo..problem je da vse to rabi čas..jas pa nisem potrpežljiva glede tega..čeprov vrjamm da je naporna operacija si jo želim bolj kot česarkoli! zato pa mi je smešno ko se ljudje branijo zobnega aparata, ker mene ne moti (vsi mi rečejo da mi paše)..jaz bi samo operacijo pa bom srečna pa če mam "zvezdice" potem še 5 let haha:) ..predvidevajo da naj bi bila operirana letos jeseni...in potem pa naj bi še 1 leto nosila ortodonstki aparat..zdej vidim/ berem in opažam da ste samo starejše tukaj :)) drugače pa imam jaz tudi sošolko ki ima isto progenijo vendar so njej zobozdravniki rekli da ko ji bodo modrostni zobi zrastli da bo dobila normalen ugriz kok je to res nevem..mi je pa grozno ker jo vsak dan gledam in vem da prb. tko tud jst zgledam (profil) Unhappy če je kera tale roman prebrala pa če je že šla skozi to oprecijo me zanimajo kakšne slike pred in po operaciji..:) nekaj sem že iskala po netu in sm bla kr šokirana (v pozitivno smer) Smile vem da bom zadovoljna in veliko bolj samozavestna tako kot ste ve, zato se tolažim da ste tudi ve šle vse čez to..drugače pa kkšne spodbudne besede čez ta obdobje nebi škodovale...hehe

Lp, Lara
0
Nazaj na vrh
Tejckika
Starost: n/aPridružen: 15. mar 2011Prispevkov: 14Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. apr 2011 21:20
Povezava do prispevka
Pozdravljene,

jaz kakšnih nasvetov nimam, ker šele odhajam na operacijo po celotnem procesu postavljanja zob v linijo.:) Bila pa sem pred kratkim pri dr. Žerdonerju na posvetu glede moje zadeve. Seveda je takoj ocenil, da gre za zgoraj omenjeni problem in po pregledu odtiskov zob to tudi potrdil. Ker imam sprednje zgornje zobe malo navzven, tako naj bise postavili ravno zaradi tega problema, si moram najprej vstaviti fiksni aparat za približno pol leta ali celo več. Odvidno od tega ali bo to šlo hitro ali počasi. Nato bom, bojda operirana. Zanimivo se mi je zdelo to, ali naj raje rečem srhljivo, da me je dr. opozoril da lahko pride do mravljinčenja spodnje ustnice oz. do tega, da spodnje ustnice po operaciji ne bom več čutila. Pravi, da to seveda ni nujno, je pa mogoče in da moram tudi podpisati izjavo da se s tem strinjam.

Imate izkušnje v zvezi s tem problemom?

Pozna katera Damon System (aparat za zobe)? Tega naj bi mi montirala ortodontka, da deluje hitreje in je namenjen takim s temi težavami (progenija). Poznate? Je imela katera navadni aparat kljub progeniji? Tale je namreč za obe čeljusti naenkrat kar pomeni takoj plačati celoten strošek..

LP,
Teja

0
Nazaj na vrh
spela19
Starost: 35Pridružen: 24. avg 2008Prispevkov: 196Kraj: bližina BledaStatus:Offline
Objavljeno: 26. apr 2011 22:06
Povezava do prispevka
Pozdravljena Tejckika,

jaz sem imela progenijo in sem imela na obeh čeljustih fixen aparat. Nisem imeta tega, ki ga ti omenjaš. Imela sem ga pa 2 leti, pred operacijo. Ni pa nujno, da ga boš tako dolgo tudi ti imela. In moje osebno mnenje je, da je dobro tudi če imaš navaden fixen aparat.

Glede mravljinčenja..jaz sem imela operirano spodnjo čeljust in jo ne čutim popolnoma, jo čutim približno 95%. V bistvu sploh nevem, da jo ne čutim popolnoma, razen če se jo dotaknem. Me pa čisto nič ne moti.
0
Nazaj na vrh
moni8
Starost: -14Pridružen: 28. nov 2006Prispevkov: 77Kraj: celjeStatus:Offline
Objavljeno: 26. apr 2011 23:04
Povezava do prispevka
Malo sem že pozabila na to temo,ker so se stvari v mojem primeru začele odvijati v drugo smer. Mogoče bi bilo smiselno, da se še katera, ki je tik pred oprecijo, zadeve loči malo drugače. In sicer, jaz sem bila pred letom in pol pri najmanj treh različnih ortodontih, ki so mi rekli, da bi bilo dobro, da grem na operacijo. Potem pa sem našla ortodonta v Ljubljanil, dr. Leona Hermana (upam, da ni to prepovedano reklamiranje), ki je na koncu ugotovil, da sploh nimam progenije... Jah, se smešno sliši vse skupaj, ampak si je dajansko vzel čas in sestavil terapijo s fiksnim aparatom, ki ga nosim že en mesec in dejansko se moje stanje izboljšuje. Torej, tiste, pri katerih progenija ni očitna, svetujem, da obiščete čimveč ortodontov in pridobite čimveč mnenj, ki jih potem analizirate in se na podlagi njih odločite.

Me pa veseli, da operacija ni tako huda
0
Nazaj na vrh
Tejckika
Starost: n/aPridružen: 15. mar 2011Prispevkov: 14Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. apr 2011 16:25
Povezava do prispevka
Pozdravček,


uauuu ste hitre.:)) Hvala za informacije...boljše slišat tisoč mnenj kot enega premalo...Kolikor razumem to mravljinčenje ni takšna silna težava, zanimivo! Sedaj grem še majčkeno naokoli k ortodontki, da vidim kaj bo rekla, mogoče upoštevam tudi tvoje mnenje Moni in jih obiščem več. Dejstvo je, da imam spodnjo čeljust izjemno veliko, če jo primerjam z zgornjo in v bistvu hecno zgleda. Ni toliko problem videz na zunaj, čeprav malo je tudi- to priznam, ampak sam ugriz in težave z umivanjem, ko moram biti zelo natančna, da lepo umijem in očistim vse zobke, je malo neprijeten in ko jem se mi zdi, da mi spodnja čeljust kar skače naokoli preden si necentrira hrano tako, da jo lahko prežveči.:))) Komaj čakam, da se stanje izboljša, da ne bom imela več teh težav. Hvala vsem, za pomoč, mnenja.


LP,

Teja
0
Nazaj na vrh
nejchy33
Starost: n/aPridružen: 10. mar 2011Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2011 12:20
Povezava do prispevka
Pozdravljene.
 
Glede občutka v spodnji ustnici... jaz čutim približno 30-40%. Sicer je to včasih neprijetno, ampak večino časa na to sploh ne mislim in me ne moti. Pride pa kak dan, ko imam občutek da imam ''plastično'' brado in spodnjo ustnico. Včasih imam tudi rahlo pekoč občutek v spodnji ustnici.
Sedaj je že eno leto od operacije... in počasi se navajam tudi na to. Upam pa še vedno, da se bo izboljšalo
Ampak estetski in funkcionalni učinek operacije odtehta tudi to neprijetnost!
 
Lep pozdrav.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Progenija
Stran 1 od 5
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zvezdnice, kot so Jennifer Lawrence, Kate Hudson, Serena Williams in Emma Stone so na rdeči preprogi zažarele v (kot) poročnih oblekah.