Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Pravnice pomoč!

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
SaMa
Starost: 40Pridružen: 1. avg 2005Prispevkov: 2138Kraj: LjStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 7:57
Povezava do prispevka
Rabim en nasvet oziroma pomoč. Pred letom in pol so mi v parkirni hiši iz avtomobila ukradli tablice. Imela sem to srečo, da so storilca po 4 dneh dobili, toda sama sem zaradi varnosti takoj preklicala tablice. Sledili so stroški izdelave novih+prometnega dovoljenja+popravilo škode na avtomobilu. Sedaj pa sem dobila vabilo na sodišče.
 
Zanima me, kaj lahko dosežem oziroma kaj vse lahko zahtevam od obdolženega? Rada bi dobila vsaj tiste stroške nazaj, ki sem jih imela z vožnjo in izdelavo tablic. Zanima me tudi, ali obstaja kakšen zakon, ki določa do česa si v primeru kraje opravičen? Ne obetam si preveč, saj nisem povsem prepričana, da bo mulec sploh prišel na sodišče, poleg tega pa gre najbrž za kakšnega problematika.
 
Prosim za nasvet.
Hvala in lp
Lp, SaMa
0
Nazaj na vrh
tanjal
Starost: 69Pridružen: 21. okt 2003Prispevkov: 5870Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 8:05
Povezava do prispevka
ali pri prijavi kraje nisi povedala za koliko si oškodovana? kolikor vem, te za odškodnino napotijo na civilno tožbo. (me bo kakšna prava pravnica popravila, če mislim narobe). lp.
tanjal
0
Nazaj na vrh
SaMa
Starost: 40Pridružen: 1. avg 2005Prispevkov: 2138Kraj: LjStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 8:40
Povezava do prispevka
Mislim, da ne. Gre za to, da so na policiji naredili zapisnik in na podlagi tega zapisnika sem dobila vabilo na sodišče. V bistvu sem mislila, da bo ta obtoženi samo denarno kaznovan za to krajo, ampak očitno gre vse to preko sodišča. Če pa že gre preko sodišča, sem pač pomislila, da bi zahtevala stroške nazaj. Tako da ne vem.
 
A mi lahko katera še kaj več pove o civilni tožbi, kako to poteka, na koga se obrnem in kaj moram storiti? Namreč v teh stvareh nimam blage veze, saj se mi še nikoli ni nič takega zgodilo.
Lp, SaMa
0
Nazaj na vrh
karmen_j
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2005Prispevkov: 491Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 9:13
Povezava do prispevka
V tem postopku, ki že teče pred sodiščem, vsaj tako si napisala, lahko uveljaviš stroške, ki si jih imela + odškodnino, če je nastala škoda. Če sodišče ne bo moglo odločit (ne vem za kakšen postopek gre v tvojem primeru), te bodo napotili na pravdo, kjer boš morala dokazati škodo, to je - stroške za izdelavo novih dokumentov + škodo na avtomobilu (npr. račun popravila....)
 
 
 
 
Lp. Karmen
0
Nazaj na vrh
mili
Starost: n/aPridružen: 30. nov 2005Prispevkov: 37Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 9:23
Povezava do prispevka
Kolikor jaz vem policija na podlagi zapisnika vloži kazensko ovadbo kjer točno piše za koliko si oškodovana. Lani je za krajo tablic še bilo mislim da 8900 sit, kolikor je stala izdelava novih tablic. Verjetno boš toliko potem tudi dobila povrnjeno.
 
0
Nazaj na vrh
Evey
Starost: 37Pridružen: 13. jun 2006Prispevkov: 15Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 12:18
Povezava do prispevka
eno je kazenski postopek (kar trenutno teče proti storilcem), kjer mu določijo sankcijo za kaznivo dejanje, drugo pa je odškodninski postopek, kjer ti zahtevaš odškodnino za prizadejane stroške. tukaj pa rabiš odvetnika, kar pa se pri tebi ne splača, saj te bo ta zelo drago prišel, pa še nič ne boš dosegla ker storilec po vsej verjetnosti nima nobenih dohodkov in niti ni kam za dati izvržbe. vsaj tako se mi zdi da je. moj brat pa je imel drugačno izkušnjo in sicer ga je nekdo poškodoval, kazenski postopek je po uradni dolžnosti seveda potekel, potem ti pa še svetujejo uvedbo odškodninskega.
don t judge me, if you don t know me
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 44Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 15:46
Povezava do prispevka
Ko so meni ukradli denarnico z denarjem in dokumenti, sem ob prijavi na policijo tudi povedala, koliko škode mi je bo/je bilo s tem povzročeno in postopek je potem šel preko policije in sodišča brez da bi jaz kaj imela opraviti s kako tožbo.
 
Čez približno 3 leta je prišel primer na vrsto za obravnavo na sodišču, tip je bil pač spoznan za krivega in moral mi je povrniti stroške, ki sem jih imela s krajo.
Tako kot ti sem bila klicana na sodišče in sicer kot priča, se dobro spomnim, kako je pisalo. No, potem sem lepega dne dobila po poštni nakaznici od storilca vrnjen denar. V času poteka samega postopka je bil tudi on brez dohodkov, vendar mi jih je bil dolžan povrniti takoj, ko se je nekje zaposlil.
 
In ponavljam, da sta vse opravila policija in sodišče, jaz sem samo ob dogodku podala prijavo in kasneje pričala na sodišču, nisem pa se spuščala v nobeno tožbo.
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
povhec
Starost: -14Pridružen: 14. dec 2006Prispevkov: 49Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 15:55
Povezava do prispevka
V okviru kazenskega postopka se lahko uvede tudi premoženjskopravni zahtevek zoper storilca... In potem pride do izida kot ga opisuje Mimi. Da bi se spuščala v odškodninsko pravdo zaradi tega pa se mi niti slučajno ne zdi smiselno.
0
Nazaj na vrh
1A
Starost: 41Pridružen: 7. mar 2006Prispevkov: 2365Kraj: vedno nekje vmesStatus:Offline
Objavljeno: 11. maj 2007 22:16
Povezava do prispevka
tako kot so ti zgoraj povedali, vabilo na sodišče si dobila ker boš morala pričati proti njemu in se je ta postopek začel po uradni dolžnosti, kot posledico tega postopka boš lahko dobila povrnjeno NASTALO ŠKODO, glede odškodnine pa se ne spuščaj, ker se ne splača in predolgo traja in niti ne vem za kakšna škoda (razen dejanske=za tablice) ti je bila še povzročena, ki bi jo lahko DOKAZALA in, ki bi ti jo potem tudi dodelili in, ki bi ti jo ta posledično tudi lahko poplačal.

tako da, povrnitev nastale škode ja, odškodnina, ne spuščaj se!
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 44Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 12. maj 2007 8:28
Povezava do prispevka
Saj v to spada tudi vse, kar si iemla stroškov v zvezi s tem - meni je tako vrnil denar za vse nove dokumente, ki sem jih morala delat, gotovino, ki sem jo imela s sabo...
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
Dina
Starost: 43Pridružen: 12. jun 2004Prispevkov: 3221Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. maj 2007 16:00
Povezava do prispevka
Še jaz imam eno vprašanje. V četertek ali petek, ne vem natančno kateri dan, so zraven parkirišča (javnega) kosili travo. No in zgleda da ko je šel s kosilnico mimo mojega avta, je  izpod kosilnice vrglo en kamen direktno v moj avto in naredilo precej veliko udrtino v plehu in tudi lak se je odluščil dol čisto do živega, ker je vidno, da je kamen priletel z zelo velikim šusom in tudi ni bil tako majhen. Vem, da to z gotovostjo ne bore biti nič drugega, kot kamen izpod kosilnice, zato ker  je cel avto zadaj umazan od pokošene trave, ki jo je gor metalo. Ne vem zdaj točno kdo je to kosil, ampak vedno kosijo tisti travnik kmetje, ki potem pridejo čez nekaj dni iskati posušeno seno. Zdaj me pa zanima, če bi jih jaz začopatila, ko bodo prišli iskat seno, a imam sploh kake možnosti, glede na to, da nimam nobene priče, ki bi dogodek videl. Ne vem če je škoda samo v plehu, samo ko odprem prtljažnik se notri sliši kot da bi bilo nekaj zdrobljeno. Saj popravljati pleha nimam kaj, ker se ne splača, edino pobarvam lahko da ne bo rjavelo, samo točno se vidi da je razbito, grdo je in čist mi je bedno zdaj, ker sem avto vedno ful čuvala, da se mu ja ne bo kaj zgodilo. Edina sreča, da sem ga imela rikverc parkiranega, drugače bi mi sprednjo šipo sesul.
0
Nazaj na vrh
LIVvy
Starost: 41Pridružen: 4. jan 2006Prispevkov: 4786Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. maj 2007 16:16
Povezava do prispevka
Če imaš kasko, ne kompliciraj in pojdi samo na zavarovalnico prijavit. Če ga pa nimaš, je pa druga pesem...
0
Nazaj na vrh
Dina
Starost: 43Pridružen: 12. jun 2004Prispevkov: 3221Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. maj 2007 16:45
Povezava do prispevka
Nimam kaska, ker je 10 let star avto in se mi ne splača. Saj vem da se za tak star avto ni treba tok sekirat, samo jest sm ga ful čuvala, pa moj prvi avto je, pa še pomagala mi ga je kupit moja pokojna babica, pa ful mi je všeč čeprav je že star, sem ga dostikrat občudovala, sploh od zadaj mi je lep, evo zdaj bom pa vedno samo še tisto luknjo videla. Pravzaprav mi je bolj čustveno do avta, kot pa da bi mi zdaj neko veliko materialno škodo naredill s tem. 
0
Nazaj na vrh
1A
Starost: 41Pridružen: 7. mar 2006Prispevkov: 2365Kraj: vedno nekje vmesStatus:Offline
Objavljeno: 12. maj 2007 21:26
Povezava do prispevka
pozanimaj se kdo je pristojen za košnjo tam in idi do njega in razloži situacijo in mirno vprašaj če bi se dalo kaj urediti.
če ne bodo za kritje škode (vsaj delno) in bodo morda neprijazni pa reči da boš šla do odvetnika in po tej poti urejala.

z odvetnikom jim samo "zagrozi" ker bi na sodišču to zelo težko dokazala da je res, sploh če nisi na kraju samem poklicala policije da bi vasj zapisnik mela.

poskusi se mirno pomenit z njimi druge varjante skoraj ni
0
Nazaj na vrh
šema
Starost: 43Pridružen: 21. feb 2007Prispevkov: 132Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. maj 2007 22:16
Povezava do prispevka
Nisem brala vseh postov, in tudi nisem pravnica, sem pa zaposlena
namestu, kjer imam malo opravka s tem. Verjetno si vabljena
predpreiskovalnega sodnika, ki odloča o tem, ali se bo preiskava
splohuvedla. Najprej da tožilstvo predlog, potem preiskovalni sodnik,
če,izda sklep o uvedbi preiskave, v tem postopku že lahko uveljavljaš
stroške, ki si jih imela s tem, ko so ti ukradli tablice. To
lahkostoriš tudi do konca postopka, vendar je najbolje, da že na
temzaslišanju, vsaj poveš, da se boš o premoženjsko pravnem zahtevku
izjavila tekom postopka. Lahko pa poveš dejanske stroške, ki so sledili
kraji. Verjetno jih boš morala sicer dokazovati, vendar glede na
naravoškode, mislim, da to ne bo težko, mogoče pa boš imela težave,
glede nato, da si stvari dobila nazaj, zakaj si jih potem menjala, jaz
sicer razumem, da si jih, odvisno pa je od sodnika, če se bo njemu tudi
tozdelo upravičeno. Je pa seveda odvisno, kdo ti je tablice ukradel,
ali ima ta oseba sploh premoženje oz. dohodek iz katerega se bo lahko
krila škoda. Je pa res, da ti jaz, glede na to, da stroški niso bili
tako astronomski ne svetujem civilne pravde, saj boš imela z njo veliko
večnevšečnosti in stroškov, kot si imela dejanske škode. Po končani
preiskavi, bo šla tvoja zadeva ponovno na tožilstvo, ki se potem odloča
ali bo vložilo obtožnico ali ne, čisto odvisno je, koliko dokazov imajo
proti tej osebi. Če ne drugega, pa boš mogoče vsaj izvedela kdo ti je
ukradel tablice. Bodi pa pripravljena na to, da ima oseba, ki je
obtožena pravico prisostvovati zaslišanju, da se ne boš ustrašila.
je to res vse?
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Pravnice pomoč!
Stran 1 od 6
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.