Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Motnje hranjenja

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Ali ste že kdaj imeli katero od motenj hranjenja?
1)da, anoreksijo
8%
15 glasov
2)da, bulimijo
8%
16 glasov
3)da, kompulzivno prenajedanje
13%
26 glasov
4)ne, nič od naštetega
71%
139 glasov
Skupno glasov:
196 glasov
Ariana
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 4161Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. mar 2005 15:10
Povezava do prispevka
Motnje hranjenja - od modne muhe do bolezni

V zadnjih letih motnje hranjenja tako naraščajo, da se čedalje več zaskrbljenih staršev sprašuje, kako naj vzgajajo svojega najstnika ali najstnico, da bosta razvila zdrav odnos do svojega telesa, prehranjevalnih navad in do sebe kot celovite unikatne osebnosti.

Odgovora na motnje hranjenja ni lahko poiskati, saj so motnje hranjenja kompleksen problem, povezan z več dejavniki, ne samo z vplivom staršev in njihove vzgoje. Gre za problem, ki se navzven kaže kot neobičajno in škodljivo hranjenje in ravnanje s svojim telesom, globlje pa je vedno odraz neke osebne stiske, nezadovoljstva, trpljenja.

Med motnje hranjenja spadajo:

anoreksija nevroza: oseba pretirano nadzira svoje hranjenje in telo, omejuje količino zaužite hrane, celo do stradanja, lahko pretirano telovadi, tudi po več ur na dan, ni sposobna vzdrževati svoje minimalne telesne teže, strah jo je, da bi se zredila, moteno doživlja svoje telo;

kompulzivno prenajedanje: pri tej motnji se oseba kompulzivno prenajeda, pri čemer se izmenjujejo obdobja kontroliranja svojega hranjenja v obliki shujševalnih diet in obdobja prenajedanja, posledica je pogosto debelost;

bulimija nevroza: je motnja, pri kateri se oseba prenajeda (baše se s hrano), ki jo mora pozneje zaradi notranje duševne prisile izločiti iz telesa s pomočjo bruhanja, odvajal ali pretirane telesne vadbe.

Motnje hranjenja iz leta v leto postajajo bolj razširjen fenomen, paleta različnih oblik se širi in prepleta, pogosto je tudi prehajanje iz ene v drugo. Drastično se znižuje starostna meja, pojavljajo se lahko pri obeh spolih v vseh starostnih skupinah, za anoreksijo in bulimijo nevrozo zbolijo predvsem mlade ženske. Motnja se razvije postopoma, lahko pa tudi nenadno.
 

Zametki imajo vedno izvor v stiski, ki jo posameznik lahko občuti zaradi prepleta različnih vplivov. Prvotno stisko, ki ustvari motnjo, oseba občuti zaradi nepričakovanega, travmatičnega dogodka, kot je smrt bližnjega, spolna zloraba, doživljanje neuspeha, ločitev od pomembne osebe. Stiska nastane tudi zaradi dolgotrajne čustvene prikrajšanosti s strani družine ali ožjega okolja, v katerem živi. Zametki motenj lahko segajo že v otroštvo, ko otrok ne občuti sprejemanja, čustvene varnosti in ljubezni. Temeljna posledica motenj hranjenja je izguba stika s seboj, kar pripelje v doživljajsko otopelost in izgubo občutka varnosti v sebi. Motnja hranjenja ni nikoli samo motnja v hranjenju, hrana je le bojno polje, na katerem se bije boj za telesno, psihično in duhovno preživetje.

Telesna teža pod kritično mejo

Anoreksija spada med bolezni motenj hranjenja in ni izključno "ženska bolezen". Zakaj anoreksija? Prihaja od daleč ali nam je ves čas skakala po prstih, pa smo jo ignorirali? Je bolezen odraščajočih deklet in fantov, vendar prevladuje pri dekletih. Njen osrednji simptom je močno hujšanje, ki nastopi zaradi odklanjanja hrane in se sprevrže v stradanje. Pri večini gre na začetku za zavestno redukcijsko dieto; deklica hoče shujšati, ker je po svojem občutku ali tudi objektivno predebela. Ko pa doseže želeno vitkost, prekorači svoj cilj in strada še naprej, saj ni več sposobna toliko jesti, kot bi bilo treba. Dieta se spremeni v globok odpor do hrane in vodi v izstradanost, kar deklico lahko začne vitalno ogrožati.
 

Bolnice, ki trpijo za anoreksijo, redko podležejo napadom lakote, toda kljub izsušeni zunanjosti, so izredno aktivne, delavne, v nenehnem gibanju. Šele v zelo hudem stadiju se umirijo in počivajo. En vzrok motnje so lahko manekenski ideali današnje dobe, vendar le za lažje oblike mršavosti, sicer pa je glavni problem identifikacija s svojo spolno vlogo.

Deklica ne more sprejeti ženske vloge kot nekaj, kar bi ji življenje osmislilo. Pogosto je zelo pomembno doživljanje matere, ki je v očeh hčere premalo srečna ter presega očeta po sposobnostih na določenih področjih. V tem primeru se deklice identificirajo z moškimi kakovostmi matere.

Ni pa relacija mati-otrok edina, ki pripravlja teren tej bolezni; lahko gre za huda rivalstva do starejše, seksualno zelo sproščene in upadljive sestre, ali za manjvrednostni občutek ob bolj nadarjenem in pri starših privilegiranem bratu. V primerjavi z dekleti pri fantih ne gre za tako jasno seksualno problematiko, gre pa za tesno povezanost z materjo, ki se nagiba k razvajanju sinčka, ki noče postati odrasel.

Ali eskimi poznajo anoreksijo?
 

Odgovor, zakaj ne, ponujajo sociokulturne raziskave in pozneje iz njih izpeljane teorije. Osebnostni razvoj posameznika je odvisen od širše kulture, njene norme, stališč, navad, tehnologije, strukture družine ? Študije svetovno priznanih antropologinj, kot sta Ruth Benedict in Margaret Mead, pojasnjujejo povezavo med sociokulturnimi razmerami in različnimi tipi motenj mentalnega funkcioniranja.

Japonska - motnja TKS

Nauka zgodbe ni težko najti, teže ga je zares živeti - sprememba širšega okolja in njegovih oblik stresa bi spremenila tudi vzorce mentalnega funkcioniranja. Anoreksija je kulturno vezana na zahodni svet, zato je Kitajci dolgo niso poznali - vdor McDonaldsa jim je prej prinesel obratne težave. Enako je z Japonci, ki imajo več težav s precej pogosto motnjo TKS, ki je mi ne poznamo. Gre za močan strah posameznika, da bi zaradi okornih socialnih veščin užalil ali prizadel sočloveka. Pogoji za TKS na naših tleh vsekakor niso plodni.

Anoreksija - trendovski odgovor na težave

Zakaj zanikanje sekundarnih spolnih znakov, celotne ženske vloge, poveličevanje tekmovalnega duha in vzdrževane presežne avtonomije ravno pri zahodnjakinjah? Anoreksija oziroma celotna paleta motenj hranjenja je trenutno najbolj trendovski odgovor, predvsem žensk, na njihove stiske. V prejšnjem stoletju je primat pripadal histeriji. Težava je v tem, da se je v današnjem obdobju vloga žensk zelo spremenila; samice so kar naenkrat zapustile domača ognjišča, otroke oddale v zaščito drugam in začele iskati svoj preživetveni plen. Čeprav je emancipacija spremenila njihovo vlogo, je njihova vrednostna pozicija ostala enaka; še vedno so samo konstitucionalno šibkejši spol, ogrožen od močnejšega, če zaidejo v pretirano dokazovanje.
 

Vendar tudi v zahodnem svetu obstajajo kulture, ki anoreksije ne poznajo (Italija, Francija), ne zaradi tako zelo drugačnih medosebnih vzorcev in kulturnih vplivov, temveč zaradi kultnega, mističnega odnosa do hrane. Anoreksije in bulimije ne poznajo niti v okoljih, kjer je lakota lahko realna grožnja in kjer je stradanje bistveni del religiozne tradicije.

Mediji in svet mode nosijo krivdo

Mediji in svet mode nosijo kolektivno krivdo ene najbolj modnih bolezni konca dvajsetega stoletja. Urednica ene izmed svetovno znanih modnih revij na vprašanje, zakaj se v revijah kar naprej prikazuje suhice, lažne ideale za vztrajno zbijanje samozavesti in nenormalnih deklet, odgovarja, da ženske potrebujejo tovrstno literaturo, slike zadovoljnih in nasmejanih suhic, češ da je neka angleška raziskava sklenila, da so bralke teh revij tiste, ki želijo občudovati popolne lutke. Njena osebna izkušnja s to potrebo se odraža v enormnih količinah prodanih izvodov modnih revij. Prehiter, a tržno zelo ugoden sklep.

Zametki anoreksije v aristokraciji

Gledano z zgodovinskega vidika je prišlo do razcveta anoreksije v tridesetih letih prejšnjega stoletja v nederjih aristokracije. Interes je iz izobilja kot dela vsakdanjika presedlal na zategnjeno estetiko - trend je postalo minimalno in lepo. Cevasta, androgina telesa, zdravo prehranjevanje s plodovi narave, individualni dosežki so podirali vedno nove ekstremne rekorde.

Bum Bridget Jones

Kakšno olajšanje je po vsem tem ekstremnem idealizmu pred nekaj leti prinesel medijski bum Bridget Jones, zemeljske ženske, ki ne živi od dveh korenčkov na dan in ki je videti normalno. Bralci in filmofili so jo vzljubili. Zakaj? Ker jo potrebujejo! Bridget si upa, priznava, da je lakota normalna primarna potreba, pa tudi najbolj zvesta in intimna prijateljica pri razpletanju čustvenih težav. Torej mediji zdržijo tudi to plat zgodbe, celo nad pričakovanji. Lačni so razpuščenih čustev, pregrešnih misli in nediscipline. Pa so nas zavedli tudi tokrat. Igralka laže. Njeno resnično življenje je diametralno nasprotje. Za vlogo se je morala načrtno zrediti.
0
Nazaj na vrh
Ariana
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 4161Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. mar 2005 15:11
Povezava do prispevka
Pozabila pripisat: Vir članka je SIOL.net, avtorja ni bilo pripisanega.
0
Nazaj na vrh
Ariana
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 4161Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. mar 2005 22:56
Povezava do prispevka
Še nekaj slikic žensk, ki so padle v anoreksijo.
 
 
 
Potem in prej:
 
0
Nazaj na vrh
Ursha
Starost: 43Pridružen: 13. okt 2004Prispevkov: 1516Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. mar 2005 23:01
Povezava do prispevka
Groza je videti kaj vpiv družbe naredi na ljudi. Če ostanem pri modi,
ne razumem kako lahko kreatorji podpirajo to grozoto in gledajo napol
umirajoča dekleta pred seboj, ker ta razlog "da na njih cunje bolje
stojijo", ki ga je podalo nekaj modnih oblikovalcev je daleč od
resnice, ker vse skupaj zgleda prav strašno. Škoda je vsakega človeka,
ki se izgublja v tej motnji.
Kadar si nečesa res želiš,
stremi vse stvarstvo k temu,
da bi se ti sanje uresničile.
0
Nazaj na vrh
sofia83
Starost: 40Pridružen: 19. jan 2005Prispevkov: 450Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. mar 2005 23:36
Povezava do prispevka
Jaz mislim, da so v modnem svetu zahteve po taki nenaravni suhosti tako ekstremne zaradi zelo močnega lobija gayev. Kajti njim so jasno bolj všeč deške postave. Se mi zdi pa grozljivo, da so temu podvržena mladoletna dekleta, ki se sploh ne zavedajo, da jim tako nekontrolirano hujšanje lahko povzroči grozne hormonske motnje in probleme s kostmi (med drugim)!!!!!!! Verjetno bo pa to prišlo na površje šele čez kakšnih 10 let ...
0
Nazaj na vrh
sofia83
Starost: 40Pridružen: 19. jan 2005Prispevkov: 450Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. mar 2005 23:37
Povezava do prispevka
Pa btw. meni so od nekdaj bile zelo všeč postavice manekenk, ampak prvi dve sliki, ki jih je nalimala Ariana, so me prestrašile. Milo rečeno Dead xx( Dead
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 0:06
Povezava do prispevka
Slike, ki jih je nalepila Ariana, so montaža - 100%.
Je pa res, da anoreksičarke točno tako izgledajo.
 
Mi je pa to dalo idejo za anketo.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 0:11
Povezava do prispevka
Odpiram anonimno anketo, da malo vidimo, koliko so motnje hranjenja pri nas razširjene. Če pa katera želi, pa lahko seveda napiše svoje izkušnje.
 
P.S. Bulimija pomeni tudi, če samo npr. 1x na mesec preveč pojeste in nato izbruhate - vsaj tako mi je nekoč razlagal en strokovnjak za te zadeve.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Ariana
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 4161Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 0:15
Povezava do prispevka
Tanja a misliš da so vse montaža? Morda prvi dve ostale pa ne bi rekla da so...
Kakšno anketo?
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 0:17
Povezava do prispevka
Prvo je ena modelka, se ne spomnim imena, drugo je Gisele, ostale pa niti niso tako grozne, razen zadnje, ki pa imam tudi občutek, da je računalniško malo raztegjena.
Anketa je pa že gor.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Janči
Starost: 40Pridružen: 9. maj 2004Prispevkov: 5345Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 0:31
Povezava do prispevka
Prvi dve sta res 100% montaža.
Vse ljubezni se zgodijo, a le prava traja. Je kot izvir, nenehno nastaja.
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -14Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 0:56
Povezava do prispevka
Tanja je napisal/aJe pa res, da anoreksičarke točno tako izgledajo.
 




Res je. Moja dobra prijateljica je nekaj let imela anoreksijo; vmes je
pristala tudi v bolnišnici. Danes je skoraj "ozdravljena"... Skoraj
zato, ker mislim, da nikoli ne bo mogla iz svoje kože - še vedno
prešteva kalorije, sladkarij ne je, občasno mi potoži, da jo je spet
prijelo in da se sebi zdi debela. Pa ni, ravno prav je... Vendar pa o
tem odkrito govori, kar mi je zelo všeč, tudi skozi pogovor sva skupaj
odkrili, kaj je vse skupaj nekako sprožilo. Še zmeraj hodi na
svetovanja k psihologu, jemlje pa tudi antidepresive.



Na njo pa niso vplivale slike manekenk v revijah, zato tudi mislim, da
se krivda ne more zvaliti samo na njih, kot nekateri to trdijo.



Bi si pa želela, da bi ljudje malo razlikovali med "bolno" punco
(anoreksično, bulimično) in suhico - slednja sem namreč jaz in mi gre
res na živce, ko me kdo ful gleda ali pa celo vpraša, zakaj sem tako
suha (btw, lepo je tudi biti obziren - sama nikoli ne komentiram teže
koga, še manj jih pa sprašujem, zakaj so takšni ).
Sem se razpisala... Hotela sem povedat to, da če vidite suhico, ki pa
zgleda dobro in zdravo v obraz (ni bleda, nima podočnjakov, je
nasmejana...), ne pomislit takoj, da je kaj bolna...


0
Nazaj na vrh
sofia83
Starost: 40Pridružen: 19. jan 2005Prispevkov: 450Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 1:33
Povezava do prispevka
Zdej k mal bols pogledam, je verjetn res fotomontaža ... Embarrassed Ni pa daleč od resnice, kako dandanes nekatere manekenke izgledajo. Kot primer slikca enega dekleta, ki je bila že nekaj časa nazaj Model of the Week na strani www.models.com, kjer predstavljajo perspektivne mlade obraze.

http://www.models.com/model_culture/model_of_week/candela/4.html


pa tudi po obrazu sodeč, reeeeees ni zdrava Dead


http://www.models.com/model_culture/model_of_week/candela/1.html
0
Nazaj na vrh
Ursha
Starost: 43Pridružen: 13. okt 2004Prispevkov: 1516Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 9:35
Povezava do prispevka
Kje so časi, ko so manekenke res dobro zgledale in imele idelane
postavice (Cindy, Linda, Claudia,...v najboljših letih)?! Ker ne glede
na to, ali so na slikah montaže, je že en pogled na modne revije
dovolj, da človek vidi da lepih postav danes v modnem svetu skoraj ni,
so le veliko presuha dekleta.
Kadar si nečesa res želiš,
stremi vse stvarstvo k temu,
da bi se ti sanje uresničile.
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. mar 2005 10:09
Povezava do prispevka
lara flyn boyle je tudi anoreksična
Lara Flynn Boyle ,  Photograph  C40778
 
victoria beckham
 
Victoria Beckham
 
 
 
 
 
 
 
 
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Motnje hranjenja
Stran 1 od 8
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.