Glede gretja hrane in pijače v mikrovalovki sem tudi jaz že prebrala veliko takšnih "strašnih" raziskav... ne verjamem pa v to stoprocentno. V enem od takšnih člankov je npr. pisalo, da naj bi se molekule hrane/pijače ob takšnem pogrevanju drugače razporedile ali da naj bi se določene vezi med molekulami pretrgale ali nekaj podobnega - in zato naj takšna hrana ne bi bila več tako dobra za uživanje. Nekaj časa sem nad tem zganjala ogromen bav-bav, zdaj se pa ne obremenjujem več s tem. Tako ali tako jo uporabljam samo vsake kvatre enkrat - za kakšen kruh odmrznit (pa še to ne maram, ker ga raje dam naravno - pač prej ven iz zmrzovalnika - se mi zdi, da se lepše odmrzne), pa kdaj za pogret kakšno že pripravljeno hrano (tudi moj dragi pride velikokrat pozno domov), čeprav tudi tu preferiram štedilnik metodo.
Mi je pa dragi povedal, da zna bit sevanje od mikrovalovne malce nevarno (kot sevanje na človeško tkivo), zato je pomembno, da imamo doma kvalitetno mikrovalovko. To pomeni, da je dobra zaščita naokrog (najboljša je kovinska) in da ima mikrovalovka tudi kakovostna vrata; to v veliki meri vpliva na to, koliko se mikro valovi širijo naokrog mikrovalovke. Ko pa kaj grejemo/odmrzujemo v mikrovalovki, je pa priporočljivo stat stran od njenih vrat; preko vrat uhaja največ sevanja in ni ravno nekaj najboljšega, če stojimo direkt pred mikrovalovko ves čas gretja. To mu je razložil njegov bratranec, ki je zdravnik in se ukvarja prav z razsikavami vpliva sevanja na mehka tkiva. Eno preventivo je najbrž dobro izvajat, tako da takšni nasveti (vsaj zame) niso ravno za v koš.