Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kolikokrat na teden je "pametno" teči?

Maripossa
Starost: 33Pridružen: 8. apr 2012Prispevkov: 9Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. jun 2012 13:28
Povezava do prispevka
Ojla.
S tekom se aktivno ukvarjam že kar nekaj let in zanima me, kolikokrat na teden je "pametno" teči. Kakšne so vaše izkušnje oz. kolikokrat na teden tečete tiste bolj "aktivne" tekačice? Smile To me zanima zato, ker imam včasih občutek kot, da bi imela že "obrabljena" kolena zaradi prevelike obremenitve, zato ker sama tečem, če je le mogoče, kar vsak dan.
Prosim vas za kakšne izkušnje. Smile Hvala in lep dan.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 4. jun 2012 14:23
Povezava do prispevka
V bistvu ni enotnega odgovora, ker smo si preveč različni. To je odvisno - poleg tega, koliko smo natrenirani - tudi od dolžine teka in intenzivnosti, torej hitrosti. Najbolj zagreti tečejo tudi 2x na dan, ampak ti - če ne gre za tekmovalne tekače - zagotovo ne zelo dolge proge in/ali zelo hitro.

Odvisno je tudi, koliko ti čas dopušča, pa kakšno imaš stanje telesa ... Kolikor je meni znano, pa naj bi se teklo vsaj 5x na teden za čim boljše učinke. Smile

Kako hitro in kako dolge proge pa zdaj tečeš? Morda pa bi lahko le podaljšala progo ali skušala doseči boljši rezultat. Vsekakor pa poslušaj svoje telo - če se ti zdi, da kolena trpijo (fino je teči po mehki podlagi, torej travi, raje kot asfaltu, pa imeti copate z dobrim blaženjem - tudi tehnika je pomembna, celo izkušeni tekači, ko gredo na tečaje, ugotovijo, da niso čisto pravilno tekli in to lahko vodi v obrabo sklepov), poskusi še s kakšno drugo obliko vadbe.

Upam, da se še katera izmed tekačic oglasi.

(Sama sicer ne tečem, imam pa zagrizenega maratonca doma.)
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Maripossa
Starost: 33Pridružen: 8. apr 2012Prispevkov: 9Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jun 2012 16:59
Povezava do prispevka
Moj tempo teka je dokaj hiter, tečem pa tam okrog 6 do 7 km in verjetno je 7 km vsak dan res malo prevelika obremenitev za vsak dan. Tečem pa tudi v hrib. Trudim se, da čimveč tečem po makadamu oz. travi in skušam čimveč teči po prstih, ker naj bi pri tem sklepi manj trpeli. Drugače pa tudi kolesarim.

Tudi jaz upam, da se še katera oglasi, da skupaj podelimo izkušnje in hvala za odgovor :).

0
Nazaj na vrh
Mariposa07
Starost: 34Pridružen: 30. avg 2006Prispevkov: 246Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jun 2012 17:56
Povezava do prispevka
Mišica MORA imeti čas da se regenerira, kot tudi vezivno-tkivne strukture okoli nje. Zato ni ravno primerno teči vsak dan, med tekom naj bo vsaj 1 ali 2 dni za počitek. To ne velja samo za tek, ampak za vse vrste vadbe.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 5. jun 2012 13:06
Povezava do prispevka
Oh, mislim, da ni tako hudo. Za sabo imam 16 let rednega športanja 5x do 6x na teden (redkokdaj 4x) brez kakršnihkoli težav (razen občasnega musklbibra). Veliko je odvisno od intenzivnosti vadbe, pa tudi posameznika, koliko je dovzeten za morebitne poškodbe, kako hitro se regenerira ipd.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 5. jun 2012 13:17
Povezava do prispevka
Se strinjam, je odvisno od fizične pripravljenosti in posameznika, za začetnike pa je bolj primerno ja, da se ne-navajena mišica regenerira.
Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
armyBITCH
Starost: 38Pridružen: 17. maj 2006Prispevkov: 1678Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 6. jun 2012 9:23
Povezava do prispevka
Odvisno je kaj želiš doseči:če želiš maratonsko formo in nisi popoln začetnik bo treba teči vsaj petkrat na teden, če želiš resno shujšati, ker imaš preveč kilogramov in/ali si popoln začetnik je treba začeti zelo počasi, kombinirati tek s hojo(lahko navkreber), razteznimi vajami, itd. (največja napaka tekačev začetnikov je itak da v šusu pretečejo 4km potem pa en teden ne morejo nič, ker jih vse boli in tako jih mine želja po teku do naslednje sezone Tongue ).

Kar se tiče regeneracije: ta je najbolj pomembna pri treningih z utežmi, zato recimo ni pametno vsak dan na benchu dvigovati 85kg, ampak to počneš max dvakrat tedensko, ostale dni pa npr. delaš za druge mišične skupine.
Seveda pa je pri teku pomembna tudi zdrava prehrana z dovolj B in kvalitetnimi OH in seveda dovolj spanja/počitka.

Edit: sem videla da že dolgo tečeš Big smile Ja potem pa seveda vsak dan, ali 6krat na teden. Lahko recimo tri dni pretečeš več (15-20km), vmesne dneve pa manj (5-7km) in seveda km povečuješ. Jaz trenutno sicer ne tečem ker zaradi poškodbe ne morem, ampak sem vedno delala tako da sem vsak drugi dan pretekla več oz. manj, pa mi je bila ta vrsta treninga super. Za izziv si lahko potem postaviš tudi tek navkreber, čeprav če te bolijo kolena bo potem kriza navzdol. Probaj si treninge narediti čim bolj zanimive, vmes delaj vaje za moč z lastno težo (na klopci recimo lahko narediš tri serije sklec, izpadni korak...). Če te bolijo kolena se posvetuj s kakšnim strokovnjakom ki vodi tekaške treninge, ker je zelo možno da tečeš narobe (pristajaš na peto), predvsem pa je najslabše za kolena če tečeš po asfaltu.
Life begins at the end of your comfort zone
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. jun 2012 21:25
Povezava do prispevka
Ce imas tezave s koleni, je vseekar na mestu, da preveris tehniko ( kot je svetovala Army), teces po mehkejsih podlagi, se dobro ogrejes in raztegnes pred in po vadbi. Morda ne bi bilo odvec, da si omislis tudi pregled pri kaksnem specialistu za sportne poskodbe. Ce si bos kolena res obrabila/poskodovala, bo pot do okrevanja tezka in dolgo casa ne bos mogla teci. Jaz se s tem ne bi hecala.

Glede regeneracije pa je veliko odvisno tudi od hrane in dodatkov.
0
Nazaj na vrh
Iverka
Starost: 44Pridružen: 22. nov 2011Prispevkov: 61Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 16. jun 2012 14:55
Povezava do prispevka
Pri teku res ni potrebna neka regeneracija. To je za športe, kjer se mišice natrgajo (npr. treningi z utežmi), da imajo potem časa se zacelit in na ta način zrasti. Pri teku mišice ne rastejo. Pravzaprav priporočajo (lahek) tek po napornih treningih za hitrejšo regeneracijo.
0
Nazaj na vrh
Kath
Starost: n/aPridružen: 21. jul 2012Prispevkov: 22Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. avg 2012 20:48
Povezava do prispevka
Se strinjam z zgornjimi komentarji..tut sam skoraj vsak dan v tednu tečem ( če ni ravno urnk slabo vreme), pa mi ni nič hujšega.je pa treba še na kaj druga pazit, nivo sladkorja, dehidracijo in podobno. meni se včasih kar stemni pred očmi al pa vrti..odvisno koliko časa že tečeš, če si začetnica je priporočljivo regenerirat kej Smile
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2012 9:28
Povezava do prispevka
V bistvu s tem, da tečeš po makedamu ne delaš usluge svojim kolenom, ker zaradi izmikanja peska pod nogami pride do zasukov v sklepu in to je kar konkretna obremenitev. Tako da kolikor jaz vem, je tek po makedamu s tega vidika dejansko še slabša opcija, kot tek po asfaltu. Mogoče imam napačno informacijo, ampak sliši se mi logično. Jaz tečem ponoči oz. ko se zmrači, tako da sem zaradi boljšega občutka na asfaltu (v gozdu je pretemno :D) in pa na kakem odprtem makedamu, da imam dovolj svetlobe. Tako da tudi sama nimam idealnih podlag. Sicer še ne tečem vsak dan (kombiniram tek z drugimi športi), bo pa treba začeti, če hočem sprašiti 21 km. 
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
Latika
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2009Prispevkov: 617Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2012 12:17
Povezava do prispevka
Jaz sem tudi dolgo športala vsak dan, ampak sem hodila bolj na skupinske vadbe. Pa mi je bilo ok, včasih sicer so me bolele mišice še od prejšnjega dne in sem šla preko sebe, tako da bi bilo bolje, če bi počivala kak dan, ampak takrat mi je tako pasalo.
Potem sem začela tudi s tekom malo bolj konkretno (drugače tečem več ali manj že celo življenje, s presledki). Ko sem tekla vsak dan, sem po določenem času začutila bolečine v mečih. Ko sem si vzela pavzo, so se bolečine kar nadaljevale, tako da je bilo kar nadležno, ker sem rabila res dolgo, da so bolečine prenehale. In takrat sem si rekla, da ne bom več tekla vsak dan. Zdaj tečem nekje 3krat na teden, pa takrat malo dlje in dam več od sebe. Tudi več energije imam, ker včasih sem hodila zmatrana laufat.
Seveda pa vsak po svoje. Če ti nič ne manjka, če nimaš nobenih bolečin, potem nadaljuj svojo rutino. Čeprav se poškodbe (predvsem sklepov) pokažejo šele čez leta in potem je lahko že prepozno.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kolikokrat na teden je "pametno" teči?
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Raziskovalci so našli več dokazov, da ima suhi post (postenje brez hrane in tekočine) izjemen vpliv na splošno zdravje.