Jaz sem komaj zdaj nekaj našla na to temo:
Kandidiaza - kaj jo povzroča in kako se ozdravi naravno
Candida albicans je glivica (kvasovka), ki se skupaj z drugimi glivicami običajno nahaja v stenah črevesja, dihal in plodil, lahko pa se prekomerno razmnoži in povzroča različne bolezenske znake, med drugim tudi potrtost, preobčutljivost na hrano in kemikalije. Kandidiaza, kakor se običajno imenuje tovrstna okužba z glivicami kvasovkami, zmanjšuje naravno odpornost in lahko povzroča dolgotrajna želodčna, črevesna, živčna in obolenja žlez z notranjim izločanjem. Podobna glivična okužba je ustrni oprh (gobice), ki se pojavlja v nožnici, ustih in grlu kot neboleča bela mrena in se odrgne z jedjo ali s ščetkanjem zob. Najpogosteje ogroža dojenčke, otroke in starejše ljudi.
Običajno se glivice ne širijo, ker jim to preprečujejo bakterije, s katerimi živijo v sožitju v prebavilih in drugih delih telesa. Glivice se začenjajo prekomerno razmnoževati predvsem zaradi hrane, ki tvori vlažno okolje, v katerem se glivice lahko hitro množijo in širijo. Sem spadajo energijsko skrajnostna živila; na eni strani meso, perutnina, jajca in druga težka živalska hrana, na drugi strani pa sladkor, sladkarije iz osiromašenih (rafiniranih) sestavih, mleko in lahki mlečni izdelki, zelenjava iz južnih krajev, preveč sadja in sokov, osiromašeno žito in moka, ki vsi zakisljujejo kri in telo, kar slabi kri, sokrvico in druge telesne tekočine ter pospešuje širjenje škodljivih glivic, bakterij in virusov. Stanje običajno poslabšuje jemanje antibiotikov, če se jemljejo prepogosto, ali pa uživanje govedine, perutnine in druge živalske hrane, ki se pridobiva iz živali, krmljenih z antibiotično hrano. Kandidiaza zlasti ogroža obolele za aidsom, ker je njihova naravna odpornost oslabela zaradi uživanja antibiotikov.
Za ozdravitev kandidiaze in njeno preprečevanje se je treba odreči vsej hrani, ki močno zakisljuje kri, zlasti sladkorju in enostavnim ogljikovim hidratom, kisu, začimbam in poživilom. Odreči se je treba vsem mlevskim izdelkom, olju, sadju in surovi solati, dokler se stanje ne izboljša. Polnovredno žito v zrnju vsebuje lignan in druge učinkovine rastlinskega izvora, ki naravno zavirajo razvoj glivic in drugih anaerobnih organizmov ter spodbujajo delovanje dobrodejnih drobnoživk v črevesju. Kdor ima kandidiazo, mu zdravnik običajno svetuje, naj ne j