Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

PETERŠILJ

Ariana
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 4161Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. maj 2005 9:24
Povezava do prispevka
Očiščevalna moč peteršilja

Če je katera začimba uporabna, je to peteršilj, saj uporabljamo prav vsega - listje, stebla in korenine. Poleg tega ga lahko uporabljamo svežega, lahko ga sušimo, prav tako pa je praktično, če nasekljane lističe zamrznemo in ga uporabljamo pozimi.

že v antiki so po podobnem videzu delili dve rastlini: Selion, kar je današnja zelena in Oreoselion, kar je peteršilj. V času, ko je grški svet deloval v luči bogov, je bilo zelišče posvečeno Perzefoni ter pogrebnim obredom stare Grčije. Prav tako so junake kronali z venčki peteršilja in skoraj vsak dom je imel na vrtu peteršilj in rutico. Za tiste, ki jih zanima latinščina - svoje zveneče ime: Petroselinum crispum je dobil v srednjem veku.

Iščite in boste našli

Čeprav je peteršilj dvoletna rastlina, jo večinoma gojimo kot enoletno in jo uporabljamo takrat, ko razvije liste. Poznamo dve vrsti peteršilja: z gladkimi listi, ki je tudi bolj aromatičen in nakodranega, ki ga uporabljamo za okraševanje jedi.

 

Pogled v lonec

Čeprav večina ljudi pozna peteršilj kot jušno zelenjavo (za juho lahko uporabimo celotno rastlino, s tem, da kuhamo samo korenino, lističe se doda, ko je juha že kuhana), lahko z njim obogatimo skoraj vsako slano jed. Poda se k zelenjavnim jedem, enolončnicam, krompirju, omakam, mesu, ribam, prelivom za solate, jajčnim jedem ? Uporabljamo pa ga tudi kot dekoracijo jedi.

Ko nekaj ni prav

že naše babice so vedele, da je peteršilj zelo bogat z železom in minerali, zato zelo uspešno zdravi slabokrvnost, prav tako pa je priporočljiv pri menstrualnih težavah, saj sprošča krče in deluje poživljajoče na maternico. Uživanje peteršilja očiščuje telo, skrbi za lepo kožo, za svež zadah, preprečuje celulit, prav tako pa ga priporočajo ljudem z visokim krvnim tlakom. Peteršilj očiščuje telo in deluje kot naravni antibiotik. Prav tako ga lahko jemo v večjih količinah, ker vzpodbuja delovanje ledvic. Ker se za zdravstvene namene uporablja predvsem seme in olje, ki delujeta diuretično, se morate pred uporabo posvetovati z zdravnikom, saj olje lahko povzroči alergične reakcije. Nikakor pa ju ne uporabljajte med nosečnostjo in dojenjem.
Vir:SIol
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
PETERŠILJ
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.