Če je katera začimba uporabna, je to peteršilj, saj uporabljamo prav vsega - listje, stebla in korenine. Poleg tega ga lahko uporabljamo svežega, lahko ga sušimo, prav tako pa je praktično, če nasekljane lističe zamrznemo in ga uporabljamo pozimi.
Iščite in boste našli
Čeprav je peteršilj dvoletna rastlina, jo večinoma gojimo kot enoletno in jo uporabljamo takrat, ko razvije liste. Poznamo dve vrsti peteršilja: z gladkimi listi, ki je tudi bolj aromatičen in nakodranega, ki ga uporabljamo za okraševanje jedi.
Čeprav večina ljudi pozna peteršilj kot jušno zelenjavo (za juho lahko uporabimo celotno rastlino, s tem, da kuhamo samo korenino, lističe se doda, ko je juha že kuhana), lahko z njim obogatimo skoraj vsako slano jed. Poda se k zelenjavnim jedem, enolončnicam, krompirju, omakam, mesu, ribam, prelivom za solate, jajčnim jedem ? Uporabljamo pa ga tudi kot dekoracijo jedi.
Ko nekaj ni prav
že naše babice so vedele, da je peteršilj zelo bogat z železom in minerali, zato zelo uspešno zdravi slabokrvnost, prav tako pa je priporočljiv pri menstrualnih težavah, saj sprošča krče in deluje poživljajoče na maternico. Uživanje peteršilja očiščuje telo, skrbi za lepo kožo, za svež zadah, preprečuje celulit, prav tako pa ga priporočajo ljudem z visokim krvnim tlakom. Peteršilj očiščuje telo in deluje kot naravni antibiotik. Prav tako ga lahko jemo v večjih količinah, ker vzpodbuja delovanje ledvic. Ker se za zdravstvene namene uporablja predvsem seme in olje, ki delujeta diuretično, se morate pred uporabo posvetovati z zdravnikom, saj olje lahko povzroči alergične reakcije. Nikakor pa ju ne uporabljajte med nosečnostjo in dojenjem.
