Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Uveitis anterior

*urška*
Starost: 40Pridružen: 31. jan 2005Prispevkov: 4944Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2005 16:59
Povezava do prispevka
Prejšnji teden v sredo (11.05) me je kar čez noč začelo boleti desno oko, postalo je tudi malo rdeče in začela me je motit svetloba, pa sem mislila, da se bo bolečina in rdečina tekom dneva umirila. Pa se ni.  In grem malo pred 19:00 zvečer še v lekarno, da bi si kupila kakšne kapljice, in mi farmacevtka pove, da brez recepta se za oči ne dobi nič. In ko še bolečina kar ne popusti se spravim k dežurnemu zdravniku, ki mi postavi diagnozo sprednji uveitis. Dobim kapljice Dexamethason-Neomicin na 2h, in kapljice Naclof na 4h, za zvečer pa mazilo Maxitrol, ter 1 injekcijo v oko.
Vse skupaj je bil zame velik šok, ker sem skoz dobro videla pa tudi v družini nima nihče težav z očmi.
Zdaj hodim vsak dan v ambulantno in sem dobila že 7 injekcij v oko, vnetje pa je še zmeraj prisotno. Dobivam tudi kapljice Atropin, ki ti širijo zenico, tako da vidim na desno oko vse megleno.Ko sem vprašala kako dolgo se to zdravi mi je rekel, da par dni. Zdaj to traja že osem dni.
Zato me zanima, če je že katera od vas imela to vnetje in kako dolgo je trajalo...in nasploh kakšen nasvet bi mi prav prišel, ker me res zelo skrbi kako bo.
Pa na internetu sem iskala in je zelo malo o tem napisanega, samo ene par zadetkov.
Skratka kakršnakoli informacija bi mi prav prišla.
 
 
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 41Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2005 21:50
Povezava do prispevka
moja mama je imela že nekajkrat vnetje šarenice (iriitis), kar sicer ni enako kot tvoje, je pa malo podobno glede na simptome in zdravljenje. kar nenadoma se začne s hudo bolečino v očesu (kot da bi npr. imela ves čas oster tujek v očesu) in ponavadi konča z nekajkratno injekcijo v oko . nazadnje, ko se je to spet ponovilo (k sreči že nekaj let ne!), pa niso več zdravili z injekcijami, ampak kar z antibiotičnim mazilom.
 
upam, da se ti bo stanje hitro izboljšalo in nikoli več ponovilo!
 
 
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2005 21:55
Povezava do prispevka
Urška, najpogosteje je vzrok anteriornega uveitisa (ali iridociklitisa) alergija ali okužba, virusna (citomegalovirus, herpes - ta slednji kar pogost), bakterijska ali celo glivična, lahko je tudi posledica kake banalne poškodbe, npr, da ti kak žužek prileti v oko, puh vročega zraka, kaj špricne pri kuhanju,..., določene sistemske vezivne bolezni in revmatoidni artritis, sifilis, gonoreja etc. Vzroka se običajno niti ne da ugotoviti, zato gre tudi pri zdravljenju bolj za ugibanje in so ti zato predpisali cel arzenal zdravil, ki takorekoč pokrijejo vse. Atropin nujno rabiš, ker se sicer šarenica (to, kar je pri tebi obolelo) zaradi vnetnega dogajanja reaktivno zoži - zenica je majhna in bi bolj malo videla, šarenica z atropinom počiva, pa prepreči se nastanek priraslin šarenice na lečo (kar je eden od jako neugodnih zapletov, ker je potem lahko zenica namesto kroga videti kot kaka deteljica, če si predstavljaš, pa sama ostrina vida je tudi okvarjena).
Glede na tvoj opis imaš kar hudo obliko, pri blažjih subkonjunktivalne injekcije niti niso potrebne, se uporabljajo le mazila in kapljice. Pomagajo tudi vroči obkladki na oko (čez veko, jasno), tako vroči, kot jih še lahko preneseš. Glede trajanja zdravljenja pa te ne morem nič kaj potolažiti, traja namreč toliko časa, dokler je potrebno, kar je pa lahko od nekaj dni do več kot mesec dni ali še dlje, če bolezen preide v kronično obliko ali se pojavijo zapleti.
Srečno! 
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
marymary
Starost: 43Pridružen: 16. maj 2004Prispevkov: 791Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2005 12:07
Povezava do prispevka
eeeem, kako pa dajo injekcijo v oko? Si sploh ne morem predstavljat.
 
Urška, upam da se boš hitro pozdravila! Lp, mm
0
Nazaj na vrh
*urška*
Starost: 40Pridružen: 31. jan 2005Prispevkov: 4944Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2005 14:25
Povezava do prispevka
Hvala vam vsem za vzpodbudne besede .
 
Bushbaby, 2 dni sem bila tudi v bolnici, kjer so mi vzeli kri in je bilo vse vredu. Zmerili so mi tudi očesni pritisk in je tudi vredu. In ker mi ostalih preiskav niso nič delali sem lepo prosila, če lahko grem domov in se ambulantno zdravim.
Danes sem spet dobila injekcijo (8) in Atropin. Celice na endotelu pa so še zmeraj prisotne. In ker čez vikend ambulanta ne dela, moram jutri v bolnico na kontrolo.
Pa me zanima, če mogoče veš kakšne preiskave se še delajo, da se da kaj ugotoviti, ker me ful skrbi, da še ni izboljšanja?
Bom si pa dala obkladek na oko in upam, da bo kaj pomagala, hvala.
 
Marymary, sediš na stolu, glavo nagneš nazaj, dobiš kapljico v oko in potem še injekcijo. Kam točno pičijo pa ne vem. 1x so mi jo pa dali pod tistim aparatom, ko gledajo oko, nekako iz strani. Upam, da bo že tega konec, ker je res neprijetno.
 
 
0
Nazaj na vrh
Elise
Starost: n/aPridružen: 28. jan 2005Prispevkov: 178Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2005 16:11
Povezava do prispevka
Urška, želim ti čimprejšnje okrevanje Smile

btw, na internetu je ogromno napisanega na to temo, razen če iščeš samo strani v slovenščini? Kot sem uspela prebrati je uveitis zelo zahrbtna očesna bolezen, za katero pogosto sploh ne najdejo vzroka. Držim pesti zate!
Nazadnje urejeno 19. feb 2006 18:14; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2005 16:24
Povezava do prispevka
Urška, žal je vzrok za AU res praktično neugotovljiv in ti pravzaprav ne preostane drugega, kot da redno hodiš na preglede in po injekcije, dokler bodo potrebne (injekcijo ti dajo pod veznico (beli del očesa), postrani, čutiti na srečo ni prav veliko, videti je pa grozno (edina od vseh možnih krvavih procedur, kjer sem skoraj skupaj padla)), izogibaj se svetlobi, zunaj imej (kljub atropinizaciji) čim temnejša sončna očala. Tlak (intraokularni) so ti izmerili na začetku, ko je diferencialna diagnoza lahko tudi akutni glavkom. Preiskav, dodatnih, zaenkrat ne bodo delali, čez noč se to tudi ne bo pozdravilo, če traja dlje kot kake tri tedne, potem začnejo iskati vzrok v telesu (a ga le redko najdejo), najbolje bo, da glede tega povprašaš svojega oftalmologa, ki ti daje injekcije, ti bo vedel še največ povedati. Srečno!
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
*urška*
Starost: 40Pridružen: 31. jan 2005Prispevkov: 4944Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2005 17:22
Povezava do prispevka
Bushbaby, res 100x ti hvala, ti res znaš svetovat in obrazložit vsako stvar, .
 
Elise, hvala tudi tebi. Iskala sem strani v slovenščini, ker mi jeziki glih ne grejo najboljše, pa vsepovsod so bila zahtevana neka gesla in se nekako nisem znašla.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Uveitis anterior
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo