Deset jedi, ki vas ohranjajo mlade
Vse, kar pojeste, vaše telo uporabi za vas ali - če so jedi nezdrave - proti vam. Gotovo si želite, da bi bili videti čim mlajši, da bi ostali čim dlje zdravi in da bi vam možgani še dolgo služili. Zapomnite si, kar daste v telo, se kaže tudi navzven, zato jejte hrano, ki je vrelec mladosti.
Ljudje poznamo določene zakonitosti, ki veljajo pri hrani. Če hočemo, recimo, shujšati, avtomatsko črtamo iz seznama maščobe, sladkor in preveliko količino ogljikovih hidratov, namesto tega pa posegamo po sadju in zelenjavi, ribah in belem mesu. Ampak - ali veste točno, katere jedi so tiste, ki vsebujejo toliko antioksidantov, da vas ohranjajo mlade? Pred vami je spisek živil, ki jih imejte redno na svojem nakupovalnem seznamu.
Ribe
Če ribe jeste le dvakrat na teden, lahko zmanjšate tveganje, da dobite srčni napad za celih 30 %. Zahvala gre omega-tri-maščobnim kislinam, ki ohranjajo žile čiste ter zmanjšujejo stopnjo trigliceridov (nevarne maščobe) v krvi. Zgledujte se po sredozemski kuhinji in v jedilnik vključite ribe, ki preprečujejo tudi raka dojk, raka na debelem črevesju in ohranjajo zdrava vaša pljuča. Posebej priporočljive so sardele in losos.
Brokoli

Brokoli bi morali oboževati, saj ta zelenjava preprečuje nastanek vseh vrst rakastih obolenj. To pa zato, ker je tako poln antioksidantov, da jih je težko našteti: najmočnejši je sulforafan, ki preprečuje strdke na debelem črevesju. Bogat je tudi z vitaminom C, betakarotenom, kromom ? Prav posebej je priporočljiv za ženske, saj pomaga iz telesa odstranjevati škodljivi estrogen, ki spodbuja raka.
Paradižnik

Je posebnež med jedmi, ki delujejo proti staranju. Njegov največji adut je likopen, zelo redek antioksidant. Pri temperaturni obdelavi se ta ne uniči, tako da tudi vse jedi, narejene iz paradižnika (paradižnikova juha, kečap, paradižnikove omake, konzervirani pelati ?), vsebujejo snovi, ki vas ščitijo pred staranjem in vrsto rakastih obolenj.
Naravni polnozrnati kosmiči
Gre za doma zmešane kosmiče. Ovseni kosmiči, sončnična semena, suho (še najbolje doma sušeno) sadje ? Zakaj doma zmešani? Ker nimajo dodatkov (beri: sladkorja in konzervansov), ki jih vsebujejo pakirani v trgovinah. Kosmiči namreč znižujejo tveganja bolezni srca, kapi, diabetesa, hkrati pa pomagajo ohranjati vitko telo, saj urejujejo prebavo. Ker vsebujejo veliko vitamina B12, spodbujajo delovanje možganov in kratkoročni spomin.
Agrumi

Vsak otrok ve, da so pomaranče in limone zdrave, ker vsebujejo veliko vitamina C. Ta se bori proti raznim infekcijam, vendar ne postavlja le on agrumov na vrh jedi, ki preprečujejo staranje. V njih se namreč skrivajo tudi karotenoidi, kalij in flavonoidi; grenivka pa vsebuje posebno sestavo vlaknin, ki znižujejo holesterol in so celo zdravilo proti arterosklerozi. Kalij je odgovoren za zniževanje visokega krvnega tlaka.
Nemastno mleko
Najverjetneje veste, da je mleko glavni vir kalcija, ki pomaga (ženske pazite!) v boju proti osteoporozi. Mleko vsebuje tudi v živilih redek vitamin D, ki pripomore, da kosti z absorbacijo kalcija ostanejo trdne. Tu so še ostali nemastni mlečni izdelki - predvsem jogurt in sir. Ta živila lahko preprečijo črevesnega raka in znižajo krvni tlak.
Rdeče meso

Veliko žensk ne je rdečega mesa, ker pazijo na linijo in mislijo, da je bolj mastno. Res se priporoča meso, ki smo mu odrezali vse maščobe, najboljše pa je popečeno na oljčnem olju ali žaru. In katere antioksidante vsebuje? V prvi vrsti cink, ki krepi odpornost telesa pred virusi, bakterijami in kancerogeni. Rdeče meso kljub temu jejte zmerno in ne več kot 10 dekagramov na obrok.
Špinača

Vsebuje vrsto antioksidantov, najbolj značilen pa je lutein, ki je tako močna učinkovina proti staranju kakor betakaroten. Prav tako vsebuje folno kislino, ki varuje vaše možgane in arterije. Špinača zmanjšuje nevarnost za nastanek rumene pege, ki je zelo pogosta pri starejših ljudeh.
Oreški
Zelo zdravi so na primer mandlji z veliko vitamina E, ki preprečuje nastanek kardiovaskularnih obolenj. Pravzaprav je boj proti tovrstnim obolenjem značilnost vseh oreškov, saj z nenasičenimi maščobami pomagajo zniževati stopnjo slabega holesterola v krvi. Prav tako vsebujejo sestavine, ki vaše žile ohranjajo mlade.
Jagodičevje

Borovnice, brusnice, jagode, maline - končno jedi, ki jih jemo skoraj vsi. Antioksidante vsebujejo predvsem pigmenti v sadežih: močnejša, kot je barva, več antioksidantov vsebuje. Borovnice in brusnice vas bodo obvarovale pred vnetjem sečil, jagodičevje na splošno pa pred vsemi vrstami raka.
Piše: Petra Kern