Jaz si ne morem kaj, da ne bi malo pokomentirala neumnosti iz tega članka (Ariana, to niti slučajno ne leti nate, pač pa na avtorico članka, oz., sodeč po napakah, ga je le prevedla/priredila - od kod pa je ta članek?):
Ribe
Če ribe jeste le dvakrat na teden, lahko zmanjšate tveganje, da dobite srčni napad za celih 30 %. Zahvala gre omega-tri-maščobnim kislinam, ki ohranjajo žile čiste ter zmanjšujejo stopnjo trigliceridov (nevarne maščobe) v krvi. Zgledujte se po sredozemski kuhinji in v jedilnik vključite ribe, ki preprečujejo tudi raka dojk, raka na debelem črevesju in ohranjajo zdrava vaša pljuča. Posebej priporočljive so sardele in losos. To je sicer vse res, pi sardelah bi omenila še to, da je pri konzerviranih pametno pojesti tudi kosti, če so že dovolj "preperele" (zelo dober vir fosforja in kalcija).
Brokoli
Brokoli bi morali oboževati, saj ta zelenjava preprečuje nastanek vseh vrst rakastih obolenj. To pa zato, ker je tako poln antioksidantov, da jih je težko našteti: najmočnejši je sulforafan, ki preprečuje strdke na debelem črevesju. Bogat je tudi z vitaminom C, betakarotenom, kromom ? Prav posebej je priporočljiv za ženske, saj pomaga iz telesa odstranjevati škodljivi estrogen, ki spodbuja raka. To z močnim antioksidantnim delovanjem je tudi res, vendar med sadjem in zelenjavo daleč vodijo suhe slive (ki so zelo super tudi za urejanje prebave - blago odvajalno delujejo), imajo žal to lastnost, da so tudi precej kalorične (enako kot "sveže" slive), pa pazite, da ne kupite žveplanih. No, ampak brokoli in estrogen? Estrogen je ženski spolni hormon, ki ga izločamo in imamo vse ženske, pa tudi moški, samo v bistveno nižjih koncentracijah in kot tak ne povzroča raka.
Glede kosmičev, pazite pri otrobih, ki so sicer super bogati z vlakninami, ampak žal njihova pretirana uporaba lahko povzroči pospešen proces osteoporoze.
Agrumi
Vsak otrok ve, da so pomaranče in limone zdrave, ker vsebujejo veliko vitamina C. Ta se bori proti raznim infekcijam, vendar ne postavlja le on agrumov na vrh jedi, ki preprečujejo staranje. V njih se namreč skrivajo tudi karotenoidi, kalij in flavonoidi; grenivka pa vsebuje posebno sestavo vlaknin, ki znižujejo holesterol in so celo zdravilo proti arterosklerozi. Kalij je odgovoren za zniževanje visokega krvnega tlaka. Kako pa? To ni res (s tlakom in kalijem), previsoke koncentracije (kot tudi prenizke) kalija v krvi lahko povzročijo smrtno nevarne motnje srčnega ritma.
Nemastno mleko
Najverjetneje veste, da je mleko glavni vir kalcija, ki pomaga (ženske pazite!) v boju proti osteoporozi. Mleko vsebuje tudi v živilih redek vitamin D, ki pripomore, da kosti z absorbacijo kalcija ostanejo trdne. Tu so še ostali nemastni mlečni izdelki - predvsem jogurt in sir. Ta živila lahko preprečijo črevesnega raka in znižajo krvni tlak. To velja samo za mleko z vidika nemastnega proti polnomastnemu, mleko, samo po sebi, tlaka ne niža, in nas ne varuje pred črevesnim rakom. Mnenja glede škodljivosti mleka na sploh so deljena, jaz sama se z ekstremističnim stališčem, kot ga zagovarjajo na strani Prijatelji životinja, ne strinjam, po tej (njihovi) logiki bi morali izključiti iz prehrane vse mlečne izdelke, tudi skuto, sladoled, čokolado, jogurte, sire,... So pa sojina mleka danes že bistveno boljšega okusa, paziti velja samo pri vsebnosti maščob, no, pa cena ni ravno primerljiva. Glede hujšanja/debelenja je pa dobro vedeti, da so mlečne maščobe daaleč najbolj zahrbtne, kar se njihovega neporabljanja/skladiščenja tiče.
Rdeče meso
Veliko žensk ne je rdečega mesa, ker pazijo na linijo in mislijo, da je bolj mastno. Res se priporoča meso, ki smo mu odrezali vse maščobe, najboljše pa je popečeno na oljčnem olju ali žaru. In katere antioksidante vsebuje? V prvi vrsti cink, ki krepi odpornost telesa pred virusi, bakterijami in kancerogeni. Rdeče meso kljub temu jejte zmerno in ne več kot 10 dekagramov na obrok. Cink lahko dobimo tudi drugod, v primerjavi s kakim lososom rdeče meso tudi niti od daleč ni mastno, dokazano pa to (razen v smislu koncentriranega vnosa beljakovin) NI zdrava hrana. Bolj se nevegetarijancem priporoča ribe, kot omenjeno zgoraj (pa lososa tudi ne ravno vsak dan-premasten), pa belo meso (perutnina).
Špinača
Vsebuje vrsto antioksidantov, najbolj značilen pa je lutein, ki je tako močna učinkovina proti staranju kakor betakaroten. Prav tako vsebuje folno kislino, ki varuje vaše možgane in arterije. Špinača zmanjšuje nevarnost za nastanek rumene pege, ki je zelo pogosta pri starejših ljudeh. Rumeno pego imamo vsi, pravzaprav dve, vsako v enem očesu, in je normalen anatomski del.
Piše: Petra Kern