Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To naravno sredstvo pomaga proti putiki (protinu)

8. nov 2022 12:22
0

Oglasno sporočilo

...  sečna kislina. Če imate protin, boste verjetno občutili boleče otekanje sklepov, zlasti stopal. Morda boste imeli občasne napade protina ali izbruhe, ki vključujejo nenaden pojav bolečine in otekline. Protin lahko vodi tudi v razvoj vnetnega artritisa.

Na srečo je na voljo veliko snovi, ki vam lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov protina, pri čemer so vedno najboljši naravni, saj nimajo negativnih stranskih učinkov. In eden najboljših so češnje, ekstrakt češenj in češnjev sok.

Kako lahko češnjev sok uporabimo za obvladovanje simptomov protina?

Češnje in vse njihove izpeljanke (sok, ekstrakt) lajša izbruhe protina tako, da zmanjšuje raven sečne kisline v telesu. Ker je tvorba sečne kisline vzrok protina, je razumljivo, da lahko češnje preprečijo ali lajšajo izbruhe protina.

V študiji iz leta 2011 so ugotovili, da je 100 % (torej brez dodanega sladkorja) češnjev sok pri udeležencih, ki so štiri tedne vsak dan pili 2,5 dl češnjevega soka, znatno znižal raven sečne kisline v serumu. Ni le češnjev sok tisti, ki bi lahko znižal raven sečne kisline – tudi ekstrakt češenj je enako koristen za bolnike s protinom.

Pilotna študija iz leta 2012 je ponovno pokazala, da uživanje koncentrata češnjevega soka zniža raven sečne kisline v telesu. En del študije je pokazal, da je bil izvleček češenj pri zniževanju ravni sečne kisline učinkovitejši od koncentrata granatnega jabolka. Retrospektivni del študije je pokazal, da je koncentrat češnjevega soka ob štirimesečnem ali daljšem uživanju znatno zmanjšal izbruhe protina.

Tudi raziskava, namenjena osebam s protinom, je pokazala, da lahko uživanje češenj izboljša simptome. Med anketiranci jih je 43 odstotkov odgovorilo, da za zdravljenje simptomov protina uporabljajo izvleček ali sok češenj. Raziskava je pokazala, da so tisti, ki so uporabljali češnjeva prehranska dopolnila, poročali o bistveno manjšem številu izbruhov.

Ena od najobsežnejših študij o protinu in češnjah pa je bila izvedena leta 2012. V študiji je sodelovalo 633 udeležencev s protinom. Raziskovalci so ugotovili, da uživanje vsaj 10 češenj na dan zmanjša tveganje za napade protina za 35 %. Kombinacija češenj in alopurinola, zdravila, ki se pogosto jemlje za zmanjšanje sečne kisline, je tveganje za napade protina zmanjšala za 75 odstotkov.

Po podatkih študije češnje zmanjšujejo sečno kislino, ker vsebujejo antocianine, ki dajejo češnjam barvo. Antocianine najdemo tudi v drugem sadju, na primer v borovnicah, vendar o vplivu uživanja borovnic na protin ni dovolj prepričljivih raziskav.

Antocianini imajo tudi protivnetne lastnosti, zato je češnjev ekstrakt naravno protivnetno sredstvo. To lahko pomaga ublažiti otekanje, povezano s protinom, za po intenzivnih treningih pa ekstrakt češenj uporabljajo tudi športniki. Ekstrakt češenj lahko kupite TUKAJ.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.