Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zdravnik opozarja na nevarnost psihiatričnih "zdravil"

2. mar 2024 18:06
0

Spoštovani zdravnik, raziskovalec in avtor Peter C. Gøtzsche je objavil (brezplačno) serijsko različico svoje knjige: "Kotiček za preživetje v duševnem zdravju in odvajanje od psihiatričnih zdravil."

Prvo poglavje

V prvem poglavju, ki se imenuje Ta knjiga vam lahko reši življenje, dr. Gøtzsche ponuja šest predlogov, s katerimi želi zagotoviti, da bralci ne bodo utrpeli škode zaradi psihiatrije:

 1. OPOZORILO! Psihiatrična zdravila povzročajo zasvojenost. Nikoli jih ne prenehajte jemati nenadoma, saj so lahko odtegnitvene reakcije sestavljene iz hudih čustvenih in telesnih simptomov, ki so lahko nevarni in vodijo v samomor, nasilje in umore.
 2. Če imate težave z duševnim zdravjem, ne obiščite psihiatra. To je preveč nevarno in se lahko izkaže za največjo napako, ki ste jo naredili v svojem življenju.
 3. Ne verjemite temu, kar vam govorijo o psihiatričnih motnjah ali psihiatričnih zdravilih. Zelo verjetno je, da je napačno.
 4. Verjemite vase. Verjetno imate prav in vaš zdravnik se moti. Ne ignorirajte svojih slutenj ali občutkov. Če si ne zaupate, vas lahko zlahka zavede na napačno pot.
 5. Nikoli ne dovolite, da bi drugi prevzemali odgovornost za vaše življenje. Imejte nadzor in postavljajte vprašanja.
 6. Vaš zakonec ali starš je lahko vaš najboljši prijatelj ali najhujši sovražnik. Morda verjameta, kar jima rečejo zdravniki, in morda celo vidita, da jima je v korist, če vas ohranjata pod vplivom drog.

Drugo poglavje

V drugem poglavju, imenovanem Ali psihiatrija temelji na dokazih? ocenjuje dokaze in predpostavke, na katerih temelji uporaba psihiatričnih zdravil, ter njihovo škodo:

"Psihiatrična zdravila ne morejo ozdraviti ljudi, temveč le ublažiti njihove simptome, kar ima številne škodljive učinke. In ne rešujejo človeških življenj, temveč jih ubijajo. Na podlagi najboljših znanstvenih podatkov, ki sem jih našel, sem ocenil, da so psihiatrična zdravila tretji najpogostejši vzrok smrti, takoj za boleznimi srca in rakom. Morda niso tako škodljiva, vendar ni dvoma, da vsako leto ubijejo več sto tisoč ljudi. Ocenil sem, da je samo eno nevroleptično zdravilo, olanzapin (Zyprexa), do leta 2007 ubilo 200.000 bolnikov. Posebej žalostno je, da večina teh bolnikov nikoli ne bi smela biti zdravljena z zdravilom Zyprexa."

Na koncu 2. poglavja trdi, da so izrazi, ki se uporabljajo za kategorizacijo vrst psihiatričnih zdravil (npr. antidepresivi, antipsihotiki), zavajajoči in bi jih bilo treba nadomestiti z natančnejšimi deskriptorji:

 1. Vsi bi si morali prizadevati k spreminjanju resno zavajajočega opisa psihiatrije.
 2. Tableta proti depresiji je pravilen izraz za "antidepresiv", saj ne daje nobenih obljub.
 3. Močno pomirjevalo je pravilen izraz za "antipsihotik", saj zdravilo tako deluje na bolnike, zdrave prostovoljce in živali. Lahko se imenuje tudi nevroleptik, saj ne daje nobenih obljub.
 4. Sedativ je pravilen izraz za zdravilo proti tesnobi, saj tako deluje na bolnike, zdrave prostovoljce in živali.
 5. "Speed na recept" je pravilen izraz za zdravila za ADHD, saj delujejo kot amfetamin in nekatera od njih so amfetamini.
 6. "Stabilizator razpoloženja" je kot enorog. Ker takšno zdravilo ne obstaja, se ta izraz ne bi smel uporabljati.

Obiščite profil Petra Gøtzscheja na portalu Mad in America in spremljajte nove izdaje te serije knjig.

PREBERITE TUDI: Ugleden zdravnik, profesor in znanstvenik je razkril resnico o mamografiji

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.