Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Danes je nastopilo septembrsko enakonočje: kaj prinaša znakom zodiaka

23. sep 2023 11:38
0

Kaj je enakonočje?

To je mejnik v kroženju Zemlje okoli Sonca. Ob enakonočju se sonce pojavi neposredno nad Zemljinim ekvatorjem. Ob septembrskem enakonočju prehaja s severa na jug.

Jesensko enakonočje nastopi 23. septembra 2023 ob 8:50 zjutraj. Ime enakonočje izhaja iz latinskega aequus (enak) in nox (noč). Ob enakonočju so dnevi in noči enako dolgi za vse po svetu. In to je res. So približno enaki – ne pa popolnoma – o tem si lahko več preberete tukaj.

Naši predniki so zunaj, na zraku, soncu in v gibanju preživeli neprimerljivo več časa mi. Nebo so uporabljali kot uro in koledar in zlahka so opazili, da se pot sonca po nebu, dolžina dnevne svetlobe ter lokacija sončnega vzhoda in zahoda med letom redno spreminjajo.

Do enakonočij in solsticijev prihaja, ker se Zemlja nagiba okoli svoje osi za 23 stopinj in pol. Zaradi naklona Zemlje se severna in južna polobla izmenjujeta v neposrednem prejemanju sončne svetlobe in toplote. Solsticiji označujejo naš največji (ali najmanjši) nagib proti Soncu na obeh poloblah. Enakonočja so na sredini med solsticiji.

Obe zemeljski polobli dejansko prejmeta približno enako sončnih žarkov v času enakonočja.

Znaki septembrskega enakonočja v naravi

Znaki, da je poletje minilo in da prihaja zima, so zdaj na severni polovici zemeljske oble že povsod. Na severni polobli se zora prične pozneje, sončni zahod pa precej prej. Opazujte tudi sončni lok po nebu: zdaj se pomika proti jugu in ptice in metulji se selijo proti jugu, skupaj s sončno potjo.

Krajši dnevi prinašajo hladnejše vreme. V zraku je že čutiti hlad, sploh dokler sonce malce ne segreje. Drevesa in rastline končujejo letošnji cikel rasti in se ponašajo s čudovitimi jesensko obarvanimi listi ali zadnjim cvetenjem pred prihodom zime.

Horoskop za jesensko enakonočje

Oven

V tem trenutku ste bolj nagnjeni k pomoči tistim, ki jo potrebujejo. Pravzaprav se vaša trda zunanjost mehča. Darovanje in skrb za druge bosta ogrela vaše srce in vam omogočila, da svojo energijo uveljavite na zdrav način. Veseli boste, da ste se lotili teh prijaznih dejanj.

Bik

Lotite se novega podviga, ki vam prinaša veselje in srečo. Če to pomeni, da boste posvojili kužka ali se naučili voziti na rolerjih, se tega lotite. Pomembno je, da se osredotočite na tisto, kar vas zanima, in da to postane del vaše rutine. Nič drugega vam ne bo prineslo večjega zadovoljstva.

Dvojčki

Ideja o romantiki vas začenja načenjati in želite spoznati novega partnerja ali dvigniti raven svojega razmerja. Dovolite si priložnost, da raziskujete odnose z odprtimi očmi. Nikoli ne veste, kaj, kdaj in kako se lahko stvari spremenijo.

Rak

Načrtujte domačo večerjo za svoje bližnje, in sicer čim bližje jesenskemu enakonočju. Spremembo letnih časov proslavite tako, da pripravite sezonske jedi iz lokalne zelenjave in sadja, s čimer boste počastili trenutno letino.

Lev

Zdaj ste izjemno zaposleni, zato vas vesolje poziva, da upočasnite in poiščete notranji mir. Na dan je vedno milijon stvari, ki jih je treba postoriti, vendar si morate vzeti čas, da se negujete in včasih rečete "ne".

Devica

Nikoli ni napačen trenutek, da bi delali na sebi. Več energije, kot boste namenili zdravljenju preteklosti in preoblikovanju sebe v sedanjosti, bolje se boste počutili. V času jesenskega enakonočja si privoščite nekaj časa samo zase, da boste lahko sezono začeli s povsem novim odnosom.

Tehtnica

Vaša ljubezen nima meja in na ta dan boste dali vse od sebe tistim, ki jih obožujete, tako da boste z njimi delili svoja najgloblja čustva in naklonjenost. Morda se vam bodo ulile solze, vendar je to dobro, saj se odpirate in govorite iz srca.

Škorpijon

Čeprav si v času enakonočja želite nekaj časa zase, se združite z ljudmi pri zdravih dejavnostih, kot so vodena meditacija, tečaj joge ali skupinski pohod. Bolj ko se boste naučili uravnotežiti svoje osebno in družabno življenje, bolj celostno se boste počutili.

Strelec

Čas je, da se uskladite s svojimi osebnimi težnjami in željami. Ugotavljate, da želite osvežiti svoje cilje za preostanek leta. Vzemite si nekaj časa in preglejte svoj napredek in načrte ter jih po potrebi spremenite. To vam bo pomagalo, da boste svoje cilje začeli uresničevati z navdušenjem in samozavestjo.

Kozorog

Delovne obveznosti vas ovirajo pri zabavi s prijatelji. Če v koledarju načrtujete druženje s prijatelji, lahko pojeste tudi torto. Resnici na ljubo morate v službi malce izpreči.

Vodnar

Željni ste pustolovščin in sprememb ter niste pripravljeni, da se poletje konča. Namesto da bi se sesuli doma, raje načrtujte mini oddih. Poslušajte glasbo s plaže, oglejte si film, ki se dogaja nekje daleč stran, in v udobju svojega kavča srkajte vročo čokolado.

Ribi

To je idealen čas za razvijanje tesnejših odnosov z drugimi. Postavljajte globoka vprašanja, ki vas bodo povezala z vašim pomembnim partnerjem, prijatelji in družino. Ne bodite sramežljivi niti pri odzivanju na njihove prošnje za odgovore.
 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  To so manikire, ki bodo po mnenju poznavalcev najbolj 'in' v letošnjem letu.