Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Čudeži narave: Noseča z dvema paroma enojajčnih dvojčkov

30. jun 2022 12:06
0

Oglasno sporočilo

Strokovnjak za perinatalno medicino je zaradi izjemne redkosti tega pojava, ki je 1 proti 10 milijonov, šaljivo predlagal, naj 35-letna Ashley Ness igra na loteriji: "Bila bi zelo bogata."

Zadnja stvar, ki jo je Ashley Ness pričakovala, ko je februarja obiskala svojega ginekologa da bi ji podaljšal recept za kontracepcijo – je bila, da je noseča.

Trajalo je še dva tedna, da je izvedela, kako zelo noseča je.

Šok pri ginekologu

"Dvojčka imam??" 35-letna Ashley je odgovorila ultrazvočni tehnici, ki se je začudeno odzvala z: "Ne vem, draga," in nato odšla iz sobe.

"Zdaj sem sama v sobi in panično gledam: 'Kaj se dogaja? Kaj je videla?" je povedala Ashley za People.com.

"Zdelo se mi je, da je trajalo 20 minut. Lahko bi trajalo tudi uro," pravi Ashley. "Potem se je vrnila in rekla: 'Ali si komu povedala, da boš imela dvojčka?' In sem rekla: 'Zakaj?' Rekla je: 'Ali lahko počakaš, da ne poveš ljudem?'"

"Tako je spet začela delati ultrazvok," se spominja Ashley. "In rekla: 'Draga, tukaj so pravzaprav štirje dojenčki.'"

A ne samo štirje. Nadaljnji testi so pokazali štiri otroke v dveh placenta vrečah, kar kaže na dva kompleta enojajčnih dvojčkov, kar je izjemna redkost "približno 1 proti 10 milijonom", pravi Dr. Ahmet Baschat, direktor Centra za fetalno terapijo in profesor na oddelku za ginekologijo in porodništvo Johns Hopkins Medicine.

"Če bi igrala na loteriji in bi imela to srečo," pravi Baschat, "bi bila zelo bogata."

Po njegovih besedah se ta fenomen pojavi, ko sta oplojeni dve jajčni celici hkrati in nato se vsaka oplojena celica ponovno razdeli. Ker vsako razdeljeno jajčece ostane zaprto v svoji placenti – v nasprotju z običajnimi četverčki, kjer bi vsako od štirih predstavljalo posamezno oplojeno jajčece in bi bilo zaprto ločeno – nastaneta dva kompleta enojajčnih dvojčkov.

Gre za visoko tvegano nosečnost

"Gre za zelo tvegano nosečnost," pravi Baschat, 30-letni veteran na svojem področju. "Česa takšnega še nisem videl. Vidimo veliko redkih stvari, a to je prvič v celi moji karieri."

Enako velja za ultrazvočno tehnico, ki je za kratek čas zapustila Ashley. "Morala sem oditi iz sobe, da sem si ga ogledala in se prepričala," je rekla tehnica, ko se je vrnila, se spominja Ashley.

"Rekla sem: 'Okej. Zaradi tega se počutim odlično," pravi.

Velika družina bo še večja

Mama Ness dela kot frizerka s krajšim delovnim časom, ki si dom s tremi spalnicami v Tauntonu v Massachusettsu deli z osemletno hčerko Chanel in svojim partnerjem Valom, 47-letnim mehanikom malih motorjev, ter njegovima najmlajšima sinovoma, 10-letnim Isaiahom in 7-letnim Zaydenom (Val ima še enega otroka, 24-letnega, ki živi drugje).

Na poti do ponovne zanositve je Ashley doživela štiri spontane splave. "Sprejela sem, da sem bila obdarjena z enim otrokom in njegove dečke sem vzela za svoje," pravi Ashley Ness. "Tako sem si rekla: 'Moje življenje je končano' in nikoli nisem pričakovala, da bom izvedela, da bom imela še enega otroka." Po vsem tem je bila novica "velik šok", pravi.

Njena prva misel je bila: "To sta dvojčka. To je nekaj običajnega. Imamo to." Res je, dvojčki so v njeni družini. Njena mama je imela brata dvojčka, njen dedek je bil dvojček in njena teta je imela dvojčke. Tudi mati njenega fanta je dvojčica, njegova sestra pa je imela dvojčke.

Toda ko je izvedela, da nosi dva para dvojčkov? "Kaj naj rečem?" se vpraša. "Sploh ne vem, kaj naj bi rekla v tistem trenutku."

Nadaljnje posvetovanje s strokovnjaki za fetalno medicino je pokazalo, da bo en par dvojčkov moškega spola, drugi pa ženskega. To je veselo odkritje, ki pa ne prikrije povsem Ashleyine zaskrbljenosti zaradi dveh parov otrok, ki si bosta na videz podobna.

"To je bil res blagoslov za blagoslovom," pravi Ashley Ness. "Kljub temu "sem si mislila, da ju bom zmešala. Pozabila bom, kdo je kdo. Izigrali me bodo. To bo noro."

Problem s financami rešujejo tudi prijatelji, znanci in celo popolni tujci

Prijatelji so pomagali s financami. "Povprečni stroški za vzgojo enega otroka znašajo 17 tisoč dolarjev na leto," so zapisali na strani GoFundMe, na kateri so zbrali več kot 6 500 dolarjev. "Povprečni stroški za štiriletnike znašajo več kot 68 tisoč dolarjev. Ti stroški ne vključujejo specializiranega zdravljenja za nedonošenčke, kar bodo. Dojenčki naj bi se rodili oktobra, vendar bodo zaradi zdravja in dobrega počutja Ashley in njenih otrok najverjetneje rojeni sredi avgusta. Ashley se ne more vrniti v službo, saj bodo ti mali čudeži večino prvega leta potrebovali celodnevno oskrbo."

Polna nosečnost traja 40 tednov. Ashley, ki je trenutno v 24. tednu nosečnosti, pravi, da so se njeni zdravniki pogovarjali o porodu s carskim rezom v približno 30. do 32. tednu, "vendar ne čez to mejo, ker menijo, da je potem tveganje večje". Ljudje se na klice njenih zdravnikov niso takoj odzvali.

"Za zdaj veliko stvari v hiši preurejam," pravi Ashley. "V moji sobi bosta tako dolgo, kot bo treba, ker žal nimam sobe zanju. In kupiti moramo novo vozilo, ker očitno nimaš osem-, devet- in več-sedežnega vozila, ki bi nekje čakalo."

"Imamo srečo. Imamo dve vozili, tako da se bomo morali povsod, kamor bomo šli, peljati z dvema voziloma. Ampak to je zdaj še najmanjša skrb, ki jo imam. Moja glavna skrb je, da bi lahko prihranili vsak najmanjši denar, da bi lahko zgradili prizidek, da bi imela otroka sobo."

Medtem so ji ljudje pomagali s predmeti, ki jih bo potrebovala za dojenčke. "Imam neverjetne stranke, ki so me obdarile z darili," pravi. "Iskreno, celo ljudje, ki jih sploh ne poznam, so se vpisali v moj register in mi kupili stvari. Imam svoje avtomobilske sedeže. Imam visoke stole. Moj oče mi izdeluje mizo za štirikolesnike. To je posebna miza s štirimi sedeži, na kateri lahko sedijo in večerjajo. Dobila sem Pack 'N Play. Dobila sem nekaj oblačil."

Ness pravi, da je "zelo navdušena" nad tem novim poglavjem, vendar priznava, da je "hkrati tudi zelo živčna".

"Ker sem zelo načrtna oseba. Rada imam vse po urniku," dodaja. "Zato se sprašujem, kako bom štiri otroke spravila na urnik? Na primer dojenčke? Enega je bilo enostavno imeti in ga umestiti na urnik. Očitno bom morala to malo opustiti in ne biti tako nora, ker se to ne bo zgodilo čez noč."

Imena so že izbrana

Eno stvar je že črtala: Vsi štirje otroci že imajo imena. V skladu z družinsko tradicijo, po kateri se imena začenjajo s CH, se je odločila, da bosta deklici Chesley in Chatham, dečka pa Chance in Cheston.

"To je pravzaprav začela moja sestra, ki je imela tri otroke in vsi trije imajo imena, ki se začenjajo s C-H," pravi Ashley Ness. "Ko sem se zaljubila v ime hčerke Chanel, sem si rekla: 'Odlično, to je ime na C-H'. To se lahko nadaljuje. In ko sem izvedela, da bom imela štiri otroke, sem si rekla: 'Oh, zdaj ga ne bom spremenila. Vendar je bilo zelo zahtevno najti štiri imena."

Na srečo je njen partner že zdaj "neverjeten oče", pravi. Ker pa je tudi sama ena od štirih sorojencev, se zaveda, da bo tudi svojo sestro in dva brata pripravila do tega, da bodo pomagali. "Tudi če si ne bi želela biti del ekipe, bosta postala del ekipe," pravi Ashley Ness. "Nimajo druge izbire."

PREBERITE TUDI: Zakaj so dvojčki nekaj posebnega?

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča je tudi uradna barva valentinovega, zato je idealna izbira za praznovanje praznika zaljubljencev z manikiro.