Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj so dvojčki nekaj posebnega?

28. jul 2017 10:00 K. R.
0

Vsak se je že kdaj znašel v zadregi, ko ni točno vedel, s katerim od dvojčkov govori. Te nerodne situacije dvojčki zlahka obrnejo v zabavne zgodbe. Vzgoja dvojčkov zagotovo ni lahka, je pa nekaj posebnega. 


 

Zakaj je dobro imeti dvojčke?

 • Opazovanje dvojčkov, ki skupaj zaspijo, je neprecenljivo.
 • Imeti oba hkrati v naročju, navdaja z močno in neustavljivo ljubeznijo.
 • Lahko opazuješ, kako se zgradita njuni identiteti.
 • V otroštvu lahko zamotita en drugega in se skupaj igrata.
 • Veš, da naj se zgodi karkoli, si bosta vedno stala ob strani, ne glede na vse.
 • Ob njuni podobnosti lahko hkrati raziskuješ vse njune razlike.
 • Imeti in vzgojiti dvojčke, da staršem le-teh nesporen dokaz, da so močni in zelo potrpežljivi starši.
 • Napor je res lahko dvojni, vendar je tudi sreča dvojna.

Pričakujete dvojčke? Preberite te nasvete mamic dvojčkov.

 • Pripravite se na to, da se vam bo svet postavil na glavo. Pozabite vse ideje, naloge in zapovedi dobrega starševstva, ker se vam jih enostavno ne bo uspelo držati.
 • Pripravite se na prisrčno brcanje 4-ih malih nogic, v nosečniškem trebuščku (po možnosti ob 3. uri zjutraj).
 • Pripravite se na to, da ne boste razumele pritoževanja mamic, ki nimajo dvojčkov. Res ne boste razumele, zakaj so utrujene, in zakaj mislijo, da vedo, kako izgleda neprespana noč.
 • Če pričakujete enojajčne dvojčke, svojih otrok nikoli, ampak nikoli ne boste zamenjali, vedno jih boste lahko ločili. (No, razen takrat, ko se vam bo mogoče, ampak res mogoče, ponesreči zgodilo, da boste enega nahranili dvakrat, drugega pa pustili praznih rok).
 • Pripravite se na vprašanja:
  ''Vau, kako sta lepa. Ali sta dvojčka?'' (Ne, drugega smo slučajno našli na parkirišču ali ga prejeli gratis.)
  ''Joj, kako sta si podobna!'' (Vau, pa res, kakšno naključje!).
 • Velik plus je, da za ceno enega dobiš dva! Greš skozi eno nosečnost in le eno obdobje neprespanih noči. Dobiš pa 2 čudovita in neprecenljiva otroka.


 

Nekaj zanimivih dejstev o dvojčkih

Ne, dvojčki nimajo enakega prstnega odtisa.

Če ste mislili, da imajo dvojčki zaradi enakega izgleda in enakega DNK, tudi enake prstne odtise, se motite. Drži namreč dejstvo, da je prav vsak prstni odtis na tem planetu unikaten. Tako je tudi pri dvojčkih, saj razvoj prstnega odtisa ni odvisen od dednega materiala.
 

Dvojčke dojenčke lahko ločiš po popkih.

Majhna skrivnost staršev dvojčkov. Dojenčki so si že tako med seboj podobni, kaj šele, če so dvojčki. Starši jih v prvem obdobju zato najhitreje ločijo po popkih!
 

Dvojčki lahko sprva govorijo svoj jezik.

Znano je, kako otroci, preden spregovorijo prve besede (take, ki dejansko obstajajo) 'čebljajo' in momljajo po svoje. Po raziskavah sodeč pa je možno, da kar 40% dvojčkov ustvari svoj 'jezik', s katerim se medsebojno sporazumevajo. Verjetno še dobro, da jih starši še ne razumejo.
 

Dvojčki posebno vez ustvarijo že v maternici.

Že v obdobju nosečnosti, ko sta dvojčka še v varnem zavetju svoje matere, dvojčka ustvarita posebno vez. Rada se dotikata in obstajajo celo posnetki, v katerih se dvojčki držijo za roke.
 
Znane so tudi neverjetne zgodbe, ki so jih ločili ob rojstvu, in so se spoznali kasneje. Fascinantne so informacije, da so si ti, ločeni dvojčki, ustvarili povsem enaka življenja. 
 

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

Neverjetna vez med dvojčki

Kot omenjeno, se vez med dvojčki ustvari že v trebuščku. Nato si delijo vse enake spomine, skupaj se razvijajo, učijo in odraščajo. Za nas ostale, je to povsem nepredstavljivo. Si predstavljate hoditi skozi življenje z ob sebi povsem enakim človekom? In koliko zabave mora to povzročiti! Od rojstva, skozi otroštvo in mladost si delijo enake situacije, razmišljanja, reakcije. 
To povzroči intenzivno medsebojno razumevanje občutkov, misli in idej. Znano je namreč, da si dvojčki brez težav dokončujejo stavke ali berejo misli. Natančno vedo, kaj razmišlja drugi, in to se lahko zgodi le, če je med njima močna vez. Prav tako naj bi imeli močne telepatske sposobnosti. Zaznavajo, da ima drugi težave, čeprav ga v tistem trenutku ni blizu. Nekateri dvojčki se potem skozi razvoj oblikujejo podobno, drugi pa stremijo k svoji individualnosti. Na tej točki je se povsem lahko se zgodi, da se vez med njima razrahlja.
 

PREBERITE TUDI: Vrste družin in njihova struktura - 1. del

Kaj, če te vezi med njima ni?

Razlogov za to je več.
 

 

Od rojstva ju spremlja etiketa – dvojčka!

Družba dvojčke dojema kot nekaj mističnega, fascinatnega in zanimivega. Znane so močne vezi med dvojčki, zato se to od njih tudi pričakuje. Lahko se zgodi, da ravno to dvojčke razdvaja. Po želji po svoji individualnosti se podzavestno oddaljujeta drug od drugega.
 

Želita priložnost, da delujeta individualno.

Dvojčki so od rojstva skupaj in skupaj počnejo vse. Za razliko od ostalih, ki mnogo stvari počno sami, jih to morda nezavedno začne dušiti. Želeli bi kaj doživeti in narediti tudi sami. Ker potrebujejo svoj prostor in čas, se začnejo nezavedno umikati. 
 

Dvojčki so vzgojeni, da poskrbijo drug za drugega

Ne le v vzgoji, že v naravi dvojčkov je, da druga za drugega poskrbijo. Počutijo se odgovorne za stanje drugega in zato jih pretirano začne skrbeti, to pa jih začne dušiti. Ker ne želijo biti več v vlogi varuha, se umaknejo. 
 

PREBERITE TUDI: Vloga družine za posameznika

Če se prepiri nadaljujejo tudi pri dvojčkih v odrasli dobi, se to zgodi zato, ker si dvojčka še vedno ne moreta priznati, da sta si zdaj različna. ker si postaneta različna in dvojčka med seboj ne razumeta odločitev drugega. Kdo ima prav in kdo ne, je večni boj med njima. Naučiti se morajo ponovno spoštovati drug drugega in razumeti odločitve, ki jih drug naredi. Sicer je tak odnos lahko zelo uničujoč za oba, predvsem pa za njune starše.
 
Dvojčki se morajo naučiti, da ima drugi dvojček lahko drugačno mnenje in da je izbral svojo življenjsko pot. Šele, ko se ponovno sprejmeta, je odnos lahko popravljen. 
 
Od najmanj do najbolj povezanih dvojčkov si sicer sledijo takole: Najbolj so povezane enojajčne dvojčice, nato dvojajčne dvojčice, enojajčni dvojčki, dvojajčni dvojčki in najmanj dvojajčna dvojčka moškega in ženskega spola. 
 
Dvojčki, taki in drugačni, so enostavno zares nekaj posebnega, saj obogatijo življenje vsakega, s katerim so tesneje povezani. Njihovo življenje je lahko zares zabavno in obogateno s posebno vrednostjo. Skupaj s starši namreč tvorijo nerazdružljivo enoto, ki je močen steber v življenju, na katerega se vedno lahko oprejo.
 

PREBERITE TUDI: Družinske skrivnosti ... ko so besede odsotne, jih nadomestijo dejanja

Foto: Pixabay, Pinterest

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.