Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Celulit - kateri tretmaji zares pomagajo?

Miti o celulitu

17. sep 2012 0:00 Tanja Matko
19

... in zadnjice, pri nekaterih pa tudi na trebuhu in celo rokah. Gre za nevšečnost, ki nekaterim predstavlja pravo nočno moro. Kateri recepti pa so za odpravo celulita zares učinkoviti in za kaj nima smisla zapravljati denarja?

celulit_1
arttart.tv

Znaki celulita

Celulit ni bolezen ali zdravstveno stanje, ampak gre predvsem za lepotno težavo. Spominja nas na videz pomarančaste kože, zasledimo ga lahko predvsem na zadnjici in stegnih. Pri nekaterih se pojavlja še na drugih delih telesa, npr. na rokah, mečih, tudi na prsih. Dejstvo je, da celulita ni mogoče popolnoma odpraviti, lahko pa precej izboljšamo videz kože in preprečimo njegovo nadaljnje nastajanje ter spreminjanje strukture kože in podkožja, česar posledica je globoko zakoreninjen celulit.

Kje se skrivajo vzroki za nastanek?

Vzroki za nastanek celulita se skrivajo v podkožju. Pri ženskah so kolagenska vlakna razporejena vzporedno in ležijo pravokotno na usnjico, v teh vlaknih pa se skrivajo prostori, kamor se shranjujejo maščobne celice. Če se maščobne celice v teh prostorih spremenijo, je pritisk na zgornje plasti kože večji in to se na površju kože kaže kot celulit. Ženske imajo drugačno strukturo kolagenskih vlaken kot moški, zato je tudi celulit na zunaj pri nežnejšemu spolu bolj opazen.

Vzroki, na katere ne moremo imeti vpliva za nagnjenost k nastanku celulita, se skrivajo v genih, na njegovo nastajanje pa vplivajo tudi hormonske spremembe v nosečnosti in staranje (vezivno tkivo ni več tako čvrsto, elastično). Dejavniki, na katere imamo vpliv, pa so naslednji:

 • nepravilen način prehranjevanja (zavajajoče diete, nepravilni pristopi k izgubljanju telesne teže, ki po koncu dodajo še jo-jo učinek; prehrana z visoko vsebnostjo enostavnih ogljikovih hidratov, z nezdravimi maščobami, …),
 • pomanjkanje gibanja,
 • pomanjkljiv vnos tekočine in izpostavljanje nenehni dehidraciji,
 • manj zdrav način življenja (nezdrava prehrana, pomanjkanje gibanja, kajenje, stres).

Mit št. 1: Vitki ljudje nimajo celulita

Celulit je povezan s strukturo kože, ki je pri nekaterih boljša, pri drugih pa so vezivna tkiva slabša (slabše vezivno tkivo je dedno). Tako je torej nekaj dejavnikov povezanih z gensko zasnovo, veliko pa je odvisno tudi od vašega načina življenja, s katerim lahko omenjeno nevšečnost izboljšate ali pa še poslabšate.

Mit št. 2: Sončenje lahko skrije celulit

Temnejša polt lahko naredi celulit manj očiten, vendar bo po izgubi zagorelega videza kože celulit še bolj opazen. Po poročanju Mednarodne akademije za kozmetično dermatologijo lahko do slabšega videza pomarančaste kože po sončenju pride zaradi izpostavljenosti UV žarkom, ki poškodujejo kožo, jo stanjšajo in prispevajo k temu, da je manj prožna in posledično celulit bolj opazen.

Resnica o kremah proti celulitu

Kreme z retinolom: Nekatere študije so pokazale, da retinol v kremah spodbudi kožno tkivo, da ustvari debelejši sloj kože, kar potem bolje prikrije luknjice in grudice na koži. Druge študije niso potrdile, da bi uporaba krem z retinolom vplivala na debelejšo plast kože.

celulit_krema


Kreme z metilksantinom: Tudi tu so nekatere študije dokazale izboljšanje stanja celulita z uporabo krem z metilksantinom, kofeinom, aminofilinom in teofilinom, a je vprašljiv obstoj teh izboljšav, saj nekatere študije niso dokazale izboljšanja. Takšne kreme namreč pripomorejo k zmanjšanju maščobe, vendar ni jasno, ali v kožo prodre dovolj potrebnih sestavin. Še vedno se moramo zavedati, da lahko predvsem ublažijo videz milejše oblike celulita, ki je viden na zunaj; če je celulit že v stanju globljih faz in njegov razlog globoko v podkožju, pa kreme pri tem ne morejo pomagati. Na ameriškem združenju za estetsko plastično kirurgijo poudarjajo, da so znanstveni dokazi, da bi izdelki z metilksantinomom delovali, še daleč od odkritja.

Zeliščne kreme: vsebujejo številne sestavine kot so izvlečki ginka, sladke detelje, svetlinovega olja, ki bi naj vplivale na boljšo prekrvavitev kože in tako na omilitev znakov celulita. Toda glede tega ne obstaja nobena znanstvena študija, ki bi to podprla. V eni študiji je bilo celo ugotovljeno, da je 32 raziskovanih krem proti celulitu vsebovala več kot 260 različnih kemijskih sestavin in kar četrtina teh sestavin lahko pri nekaterih ljudeh izzove alergijske reakcije.

Tretmaji, ki pomagajo

1. Izguba odvečne telesne maščobe

Če je pojav celulita posledica polnjenja maščobnih zalog (z nepravilnim prehranjevanjem), potem je lahko hujšanje za izboljšanje stanja celulita dobra strategija. Ob tem pa naj bo nujno tudi gibanje, da se zaradi izgube teže čim bolj izognemo videzu ohlapne in viseče kože. Priporočljivi so tudi izdelki za učvrstitev in veliko tekočine.

2. Endermologija / lipomasaža

Endermologija poteka pod nadzorom računalnika in je kombinacija masaže in vakuuma. Obravnava zahteva 35-minutne tretmaje, ki morajo biti izvajani dvakrat na teden in trajati približno 14 tednov. Po prenehanju pa se celulit še posebno pri predajanju slabim razvadam lahko še kako hitro vrne.

celulit_endermologija
theclinique.co.uk

3. Radiofrekvenca

Valovi radofrekvence prodrejo v globlje plasti kože, da bi uničili podkožno maščobo in bolj tesno povezali (učvrstili) vezivno tkivo. Manjše študije so dokazale vsaj začasne koristi.

4. Laserske naprave

Cilji laserskih naprav so povezati vezivno tkivo, katerega najpomembnejša sestavina je kolagen (naravno telesno 'lepilo'). Potrebno je torej pospešiti tvorbo kolagena, kajti njegovo nastajanje se z leti upočasnjuje, in vplivati na nastanek debelejše plasti kože. Tudi tu so manjše študije dokazale vsaj začasne koristi.

5. Liposukcija in kavitacija

Liposukcija je kirurški poseg in postopek izsesavanja maščobe. Uspeh liposukcije je odvisen od posameznika, starosti, elastičnosti kože, načina življenja, … Vključuje tudi bolečine po postopku, okrevanje in izvajanje nadaljnjih postopkov glede na navodila kirurga. Možen je tudi neenakomeren videz po posegu.

Kavitacija pa je nekirurška liposukcija, ki je novejša oblika odstranjevanja maščobe in kjer se z nizkofrekvenčnim ultrazvokom vpliva na vezno tkivo in pospešuje izgorevanje maščob. Tudi tu so mnenja strokovnjakov različna; nekateri kavitacijo podpirajo, drugi pa so odločno proti.

6. Injekcijska lipoliza / mezoterapija

Metoda, kjer se s tankimi injekcijskimi iglami v podkožno maščevje vbrizgava snovi kot je fosfatidil-holin, ki topi maščobo, ta pa se nato s krvjo transportira v jetra, ki jo predelajo in izločijo iz telesa. Možni neželeni učinki so otekline, izpuščaji, okužbe. Nekateri izdelki so povzročili trajne brazgotine, deformacije kože in boleče vozle.

7. Povijanje telesa

Gre za povijanje telesa v tople in z določenimi dišavami in eteričnimi olji (na primer cimet), napojene povoje. To lahko začasno učvrsti kožo, ne obstajajo pa znanstveni dokazi, da ta metoda vpliva na trajno zmanjšanje celulita in odpravo maščob.

100 % zadovoljstvo in učinek?

Znake celulita lahko zmanjšate ali omilite s spremembo načina življenja, s posluževanjem zgoraj naštetih tretmajev, z uporabo proizvodov, ki poskrbijo za gladkejšo polt v obdobju, ko jih uporabljate, a se zavedajte, da ga v celoti ni mogoče odpraviti.

Izhaja namreč iz naravnih značilnosti kože večine žensk. Pomembno je ustaviti njegov razvoj in preprečiti, da bi se ustvarjal globoko v podkožju. Zavedati se je tudi potrebno, da različne kreme delujejo dobro le dokler jih uporabljamo.

Zdravilo proti celulitu, ki je najbolj učinkovito in obljublja trajne rezultate ter zadovoljstvo, se skriva v preprostem receptu: v spremembi načina življenja, ki zahteva zdravo prehranjevanje (izogibajte se živilom z visoko vsebnostjo enostavnih ogljikovih hidratov, večkrat nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, umetnih sladil in drugih strupenih dodatkov), izogibanje stresnemu načinu življenja, posvečanje gibanju, masažo problematičnih področij in uživanje zadostnih količin vode, nesladkanih zeliščnih čajev.

Svojo vadbo torej kombinirajte in se posvečajte tako aerobnim aktivnostim (tek, hoja, plavanje, aerobika, kolesarjenje), kot tudi oblikovanju telesa z utežmi ali vajami, ki bodo telo učvrstile in boste tako pridobili mišično maso ter se znebili maščobe.
 
19

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  • 0
   • barbicer

   • 11. sep 2013 17:22

    jaz pa sem si ravno pred tednom dni kupila collistarjevo zadevščino proti celulitu...intenziven nočni serum + dnevni serum...punce to je men dejansko pomagalo...men se je poznalo že po treh dneh...torej je res vredno svojega denarja (70€)...aia pa gibat se ne pozabit!!! Big smile :D Big smile

   0
   • vermilion

   • 14. maj 2013 14:42

    Od januarja, samo niti nebi mogla reči, da zelo redno in full intenzivno... pa vseeno meni se totalno pozna...

   0
   • Merika19

   • 14. maj 2013 14:04

    vermillion kako dolgo pa približno masiraš?

   0
   • vermilion

   • 14. maj 2013 12:00

    Meni najbolj pomaga pitje zadostne količine vode, masaža z alverde oljem proti celulitu in pilates. Meni 100% pomaga - januarja sem imela celulit še po stegnih, sedaj se mažem in masiram cca 2x na teden, vadim 2x na teden. Pa ga imam samo še malo po zadnjici, drugje ga ni več... toliko o tem, da se ne da odpravit.... najlažje se je pa kar vdati v usodo.

   0
   • Sofija.

   • 17. mar 2013 16:35

    tudi bršljanova kopel .

   0
   • vanika

   • 11. feb 2013 18:30

    Meni se tudi zdi, da najbolj pomaga vsakodnevna masaža, redna vadba in zadosten vnos tekočine (voda).

   0
   • rozica47

   • 11. feb 2013 17:18

    celulit ta večna nadloga

   0
   • kowa

   • 1. feb 2013 9:50

    pomaga redna vadba joge in raztezne vaje! vsaj meni...

   0
   • Ella123

   • 10. jan 2013 9:56

    Meni se zdi, da čisto vsaka krema pomaga, če jo uporabljaš vsak dan...torej pomaga masaža Smile
    In pa voda, voda, voda...

   0
   • MaRa23

   • 10. jan 2013 8:51

    vse lepo in prav, ampak celulita se pač ne da odpravit, ker ni tko kot kak mozoljček...lahko ga edino omiliš, oz ''prikriješ'' seveda je pa na prvem mestu gibanje in velike količine tekočine! Smile

   0
   • tako

   • 27. dec 2012 21:31

    gibanje in tekočina je na 1. mestu

   0
   • rotteja

   • 16. dec 2012 15:11

    res je, ena kavitacija ne zadošča. najboljši recept je pitje dovolj tekočine in gibanje

   0
   • Luciie

   • 14. dec 2012 14:07

    Kavitacija NI zdrava. Maščoba se topi hitreje kot pa jo telo uspe izločati in zato se nalaga na notranje organe in je lahko celo nevarna, ker se lahko pojavijo težave z organi.

   0
   • hrstic.tatjana

   • 12. dec 2012 11:53

    Kolikor vem, le ena kavitacija ni dovolj..potrebno je piti še več tekočine, kar mislim, da že vse vemo...

   0
   • Barbye

   • 3. dec 2012 13:43

    Pri kavitaciji bi jaz kometirala oziroma zastavila sledeče vprašanja: Kam se "izgubi" maščoba? Punce ki opravljajo kavitacije same pravijo da je ne bi nikoli uporabile v boju proti celulitu oz. maščobi, saj le ta nikamor ne izgine ampak se preprosto nekje po telesu prerazporedi. Cimra je bila na kavitaciji trebuha, je bila po njej prvi dan res vitkejša, a je to trajalo le teden dni.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.