Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Čedalje več zahtev za prostovoljno cepljenje

Starševska gibanja razblinjajo iluzije o cepivih

18. okt 2012 11:41
3

Tretji mesec po izidu odmevne e-knjige Iluzije o cepivih, ki jo je ameriška imunologinja podarila slovenskim staršem, potekajo burne razprave o ustreznosti sistema obveznega cepljenja v Sloveniji. Podžgala jih je tudi peticija na mednarodnem portalu AVAAZ, s katero je pravnik Jure Pogačnik 26. septembra pozval vlado in ministra za zdravje k uveljavitvi prostovoljnega cepljenja, kakršnega pozna večina razvitih držav Evropske unije; v treh tednih je peticijo podpisalo prek 4.600 ljudi.

iluzije_o_cepivih


Kaj se pravzaprav dogaja? Zakaj nasprotovati cepljenju? "Ne gre za nasprotovanje cepljenju, gre za to, da čedalje več ljudi ne pristaja na cepljenje kot zakonsko obvezno, brez pravice do ugovora. Ti ljudje vedo, da cepljenje v strokovni javnosti danes velja za, milo rečeno, sporen medicinski poseg.

Slovenija ni edina država z obveznim cepljenjem, je pa preverjeno EDINA s tako ekstremnimi metodami represije zoper starše, ki svojih otrok zaradi različnih vzrokov ne želijo cepiti," pojasnjuje pravnik Jure Pogačnik.

Koliko je k odzivu javnosti pripomogla brezplačna e-knjiga Iluzije ­o cepivih? Knjigo (izšla je 23. julija letos) je že v prvih petih dneh opazilo 3.500 ljudi, po treh mesecih pa ima na spletu 14.000 obiskov. "Knjiga ne odmeva le med starši, ampak tudi med strokovnjaki," pravijo v gibanju Naravna imunost. "Ljudje ne ostajajo hladni, knjigo pošiljajo pediatrom in zahtevajo veliko več informacij o vplivu cepiv, od države pa temeljno pravico odločanja o cepljenju otrok," pojasnjuje Cirila Štuber, prevajalka knjige in ena od ustanoviteljic gibanja Naravna imunost.


Zdravniki (še) tiho, razen izjem

Ugibamo lahko, ali bi se civilno-družbeni pritisk v Sloveniji zgodil že prej, če bi si več zdravnikov, ne le psihiater Miloš Židanik, upalo glasno povedati, kaj si zares mislijo o koristnosti in (ne)varnosti cepiv, pravi predstavnica aktivistične skupine Starši obveščamo Slovenijo. "Povsod v svetu je vrsta uglednih zdravnikov zastavila svoje ime, raziskala in utemeljila, zakaj so po njihovem mnenju necepljeni otroci bolj zdravi od cepljenih. Tudi v Sloveniji imamo take zdravnike, med njimi so tudi pediatri. Žal morajo biti tiho, sicer bi izgubili licence, starši pa smo prikrajšani za informacije – za drugo plat medalje," pravijo v tej skupini.

In še: "Če bi imela Slovenija demokratičen sistem, ki v zvezi s postopki cepljenja ne bi sankcioniral ne zdravnikov, ne staršev, bi lahko tudi nekateri naši zdravniki podprli dokumente, kakršnega je leta 2011 javno objavilo prek 80 znanstvenikov, zdravnikov in zdravstvenih delavcev; govorimo o odmevnem mednarodnem poročilu Cepiva: pridobite celovite informacije. Letos smo ga prevedli in razposlali slovenskim staršem. Starše smo nato z javnim pismom pozvali tudi k tehtnemu premisleku o cepivu HPV in jih povabili k ogledu nagrajenega dokumentarnega filma o cepivih The Greater Good – Najvišje dobro, ki močno odmeva v mednarodni javnosti, saj v njem polemizira vrsta uglednih mednarodnih strokovnjakov. Nismo ga žal še uspeli prevesti."


Odkrita imunologinja

Avtorica knjige Iluzije o cepivih, imunologinja Tetyana Obukhanych, pravi, da je bila v začetku svoje doktorske raziskovalne prakse v imunologiji navdušena nad konceptom cepljenja kot vsak tipični imunolog. "Sčasoma sem spoznala, da je cepljenje eden izmed najbolj zavajajočih izumov, s katerimi je znanosti uspelo prepričati svet," zapiše. Razloži, da je imunost, pridobljena s cepivi, kratkega daha, da cepiva uničijo kolektivno imunost, povzročajo hude alergije in druge resne stranske učinke, ne varujejo pred invazivnimi bakterijskimi okužbami, ampak jih lahko celo okrepijo. "Področje razvoja cepiv, ki ga podpira imunološka teorija, za vsak mišmaš bioloških snovi, ki pridobi nalepko cepivo in je sposoben spodbuditi tvorbo protiteles, nemudoma predpostavi, da je učinkovit pri preprečevanju bolezni, brez vsakršnega napora, da bi to dejstvo demonstrativno in neizpodbitno dokazali," ostro zapiše in doda, da je odločanje o cepljenju velika osebna odgovornost, ki ne bi smela biti prepuščena nobeni medicinski ali znanstveni avtoriteti. "Starši se morajo o cepivih in boleznih tako dobro poučiti, da bodo popolnoma prepričani in pripravljeni prevzeti vso odgovornost za posledice svojih odločitev," je prepričana.

Ob vsem tem ni mogoče odmahniti z roko, saj njena izobrazba bode v oči: doktorat iz imunologije na Rockefellerjevi univerzi v New Yorku, podoktorske raziskave na Medicinski fakulteti Univerze Harvard, podoktorski študij na Medicinski fakulteti Univerze Stanford. "Avtorica prikaže osupljive izsledke znanstvenih študij, s katerimi bi pediatri in starši morali biti seznanjeni, pa večinoma niso. Logično povezuje dejstva, niza zgodovinske okoliščine, razkrinka dogme in tudi slovenski podatki, ki smo jih dodali, se povsem skladajo v celoto. Vse te študije seveda govorijo svojo zgodbo, neodvisno od tega, kdo avtorica je in kje je študirala," pravi Daša Krapež, ena od urednic knjige.


(Ne)zreli starši

Slovenski imunolog Alojz Ihan je dva dni po izidu knjige na medmrežju zapisal, da "besedilo najde zanimiva imunološka vprašanja, ki so sicer splošno znana in jih študentje dobivajo na dodiplomskih izpitih". V gibanju Naravna imunost povedo drugače: "Vsaj en pediater je staršem osebno zagotovil, da so v knjigi popolnoma nasprotne informacije od tistih, ki jih je slišal na medicinski fakulteti. Pediatri na omembo knjige staršem prikimajo, poznajo jo, a večina modro molčijo. Ena zdravnica se je oglasila prek spleta, češ da take informacije ne bi smele krožiti med starši. To bi bilo mogoče razumeti tudi kot poziv k cenzuri, a tako seveda ne bo šlo."

V skupini Starši obveščamo Slovenijo spomnijo: "Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) že leta javno dvomi, da smo se slovenski starši sposobni sami odločati o cepljenju. Večkrat je že bila javno pozvana, naj pove, kdaj bomo zreli za to. Starši jo sprašujemo nekaj drugega: kdaj nas bodo zdravniki v Sloveniji sposobni ustrezno informirati o tveganjih cepljenja? Siti smo skrivanja navodil o uporabi cepiv in izročanja propagandnih brošur, to ni etično in ne koristi zdravju naših otrok, seveda pa korist proizvajalcem cepiv in IVZ, ki se financira s prodajo cepiv, čeprav je državna ustanova."

Pojdi na stran

3

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 22. okt 2012 13:44

    V soboto prebrala knjigo in pogledala film The Greater Good. NUJNO in OBVEZNO branje za vse, tudi nestarše, sploh pa za vse, ki trobezljajo, da cepiva delujejo in da so izkoreninila bolezni. V takih stvareh moramo vsi stopiti skupaj, zato res vabljeni vsi k branju in seveda podpisu peticije. Gre za naše zdravje in zdravje prihodnjih generacij.

   0
   • mimika

   • 19. okt 2012 21:40

    odlično napisano, samo link do peticije bi bil lahko malo večji, dase ga ne spregleda.

   0
   • bodi

   • 18. okt 2012 12:45

    Samo do 10.11.2012 se na upravnih enotah zbirajo podpisi za predlog zakona o samozdravljenju, ki zagotavlja svobodno odločanje glede zdravstvenih posegov, vključno s cepljenji

    http://za4zakone.webs.com/
    http://www.youtube.com/watch?v=vImoOZGPOTQ

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo