Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako lahko olajšamo 'muskelfiber'

22. avg 2017 9:00
0

Oglasno sporočilo
Boleče mišice po velikem naporu najbolje poznamo po izrazu 'muskelfiber', ki nastane kot posledica preobremenjenosti mišic zaradi prenaporne vadbe. Običajno se bolečina pojavi 24 do 72 ur po vadbi. Sprva je veljalo prepričanje, da se to zgodi zaradi nastajanja mlečne kisline, novejše raziskave pa pravijo, da se zaradi preobremenjenosti mišic v mišicah pojavijo majhne pretrganine (poškodbe v mišičnih celicah), ki se nato vnamejo. To je razlog, da mišica oteče in pojavijo se bolečine.
 

 
To se pojavi pri vseh, ki so preobremenili mišice, ne glede na to, ali so profesionalni športniki ali 'le' rekreativni. Bolečina namreč lahko doleti vsakega, ki vadi čez svoje zmogljivosti, ne glede na siceršnjo fizično pripravljenost.
 

Preventiva

Preventiva pred bolečimi mišicami je dobro ogrevanje in raztezanje mišice pred, med in po treningu ter večji vnos magnezija v telo na dan vadbe. Zlato pravilo je seveda zmerna vadba, brez prenapornih treningov in preobremenjenih vadb. 
 

Kaj storiti, ko musklfiber že udari

Seveda pa se kdaj vseeno zgodi, da pretiravamo, brez da bi se tega zavedali, ali da nismo pričakovali, da bo določena vadba za nas prehuda. Pomaga tudi tuširanje z mrzlo in toplo vodo – izmenjujoče. Ko nas 'musklfiber' napade, nimamo kaj veliko možnosti, da bo kar izginil, bolečine lahko le omilimo. Pomaga, če mišico spodbujamo k boljši prekrvavljenosti, kar lahko storimo z nežno masažo in toplimi in hladnimi obkladki. Sicer pa bolečina sama od sebe mine v nekaj dneh. Običajno so drugi dan bolečine močnejše. Kadar vas mišice močno bolijo, poskusite torej naslednje:
 
 • počitek;
 • mrzlo-topli obkladki;
 • mrzlo-toplo tuširanje;
 • vnos magnezija in pravilne prehrane;
 • blago raztezanje in razgibanje;
 • nežna masaža.
'Musklfiber' je varovalo, ki nas opozarja, da moramo počivati, zato vzemimo to resno in si privoščimo počitek. 'Musklfiber' vas tudi lahko spomnil na to, da ste vedno lahko še v boljši telesni formi, zato le telovadite – a zmerno in s počasnejšim tempom obremenitev. Zapomnite si, kar vas ne ubije, vas okrepi, vendar pa je vedno lažje preprečevati kot zdraviti. 
 

PREBERITE TUDI: 5 malih trikov, s katerimi boste vsak dan bolj gibčni

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 3 dnevi
   odličen
  • Akasha 27. avg 2019 8:51
   Lahko bi bilo bolje...
  • numi 26. avg 2019 22:34
   noro lepo diši
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ta teden bomo hodili po tanki liniji med sledenjem svojemu srcu in sledenju načrtu, ki smo si ga zadali.