Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Bacopa Monnieri (Brahmi): čudežna zel proti (skoraj) vsem tegobam

6. okt 2021 15:52
0

Obstaja rastlina, ki jo človeštvo že tisočletja uporablja za vse težave, povezane z možgani. Ima tako ugoden vpliv na možgane, spomin in počutje, da je stalnica tako v ajuredski kot tudi indijski medicini; uporabljajo pa jo celo v pripravkih za nego kože, saj ima tudi izjemno antioksidativno in protivnetno delovanje.


 

Govorimo o rastlini Bacopa Monnieri ali Brahmi.

Tisti, ki se s težavami spopadajo na naraven način, uporabljajo Bacopo za vrsto zdravstvenih težav, med drugim Alzheimerjeve bolezni, anksioznosti, simptome motnje pozornosti s hiperaktivnostjo, epilesije in kot adaptogen za kljubovanje stresu. Bacopa je tudi nootropic, kar pomeni, da izboljša delovanje možganov pri zahtevnejših nalogah; mnogi pa jo uživajo tudi za bolečine v hrbtu, sklepih in pri težavah z libidom.

In kar je pri tem najboljše: za razliko od nevarnih farmacevtskih pripravkov, ki imajo lahko tudi izjemno hude stranske učinke, pomagajo pa v precej dvomljivem obsegu, je učinek naravnih adaptogenov vsestransko blagodejen na zdravje in počutje, stranski učinki pa neobstoječi ali komajda omembe vredni in prehodne narave.

10 koristi Bacope Monnieri (Brahmi)

1. Močan adaptogen

Raziskave so pokazale, da je preko 90 odstotkov obiskov zdravnikov zaradi težav, ki so posledica stresa. Številka, ki je zastrašujoča, sploh ker ima kronični stres uničujoče delovanje na možgane in telo. Zato je izjemno pomembno, da na prvem mestu poskrbimo za blaženje stresa.

Bacopa ima intenzivno sproščujoče delovanje, zato je idealna za vse, ki so pod stresom, saj telesu omogoči, da se bolje spopada oz. prilagodi na stres. Raziskava, ki so jo opravili v Indiji, je dokazala, da standardiziran ekstrakt Bacope uspešno varuje tako pred akutnim kot tudi kroničnim stresom. In kar je še posebej neverjetno, je to, da je zmanjšal razjede na želodcu, ki lahko vodijo v raka, ter prekomerno aktivnost adrenalnih žlez.

2. Proti anksioznosti in depresivnem počutju

Povsem logično je, da če blaži stres oz. nas naredi odpornejše nanj, da se zmanjšajo tudi znaki anksioznosti in depresije. Raziskava, opravljena na univerzi Michigan Health System, je pokazala pozitivne učinke Bacope, saj je zmanjšala tako anksiozno kot tudi depresivno počutje.

3. Izboljšanje spomina

Majhna, dvojno slepa placebo študija, ki so jo izvedli v laboratorijih za nevropsihologijo na šoli School of Biophysical Science and Electrical Engineering v Avstraliji, je pokazala, da uživaje 300 mg Bacope na dan neverjetno izboljša spomin. Prostovoljcem, ki so prejemali Bacopo, so se močno izboljšali procesiranje vizualnih informacij, spomin in hitrost procesiranja informacij napram tistim, ki so prejemali placebo.

4. Proti Alzheimerjevi bolezni in demenci

Alzheimerjeva bolezen je motnja, ki povzroči izgubo spomina, ki se tekom časa stopnjuje. Vodi v demenco in hitrejšo smrt. Bacopa je idealno zelišče, ki lahko pomaga pri znakih Alzheimerjeve bolezni; je celo tako učinkovita, da raziskovalci menijo, da je obetavna za preprečevanje in zdravljenje demence.

Poleg tega zmanjšuje oksidativni stres in ima na sploh pozitiven učinek na kognitivne funkcije, zato je idealna za vse z znaki Alzheimerjeve bolezni in demence.

5. Proti epilepsiji

Epileptični napadi se zgodijo, ko možganske celice, ki komunicirajo preko električnih signalov, pošljejo napačne signale. Kar nekaj raziskav je že pokazalo, da je Bacopa učinkovita tudi pri teh težavah, saj regulira izražanje genov in tako prepreči napačno sprejemanje v možganskih celicah. Raziskave so bile sicer zaenkrat opravljene le na živalih.

6. Blaži bolečine

Po uradnih podatkih naj bi bile kronične bolečine velik problem v sodobnem svetu; kar 77 odstotkov ljudi z bolečinami pa posledično trpijo tudi za depresijo. Bacopa je tako za njih idealna, saj ne le, da deluje kot naravni antidepresiv, temveč deluje tudi proti bolečinam. V Current Medicinal Chemistry so objavili, da ima Bacopa monnieri protibolečinsko delovanje, ki se lahko primerja z morfijem – a za razliko od opiatov ni strupena za možgane, ledvice in srce.

7. Uravnava krvni tlak

Nedavna študija je pokazala, da Bacopa poveča sposobnost telesa, da izkoristi dušikov oksid in okrepi vaskularno mišično funkcijo. Oboje lahko pripomore k uravnavanju krvnega tlaka. V znanstveni publikaciji Journal of Ethnopharmacology so tako zapisali, da je po podatkih študij Bacopa monnieri primerna za naravno zniževanje krvnega tlaka.

8. Pri ADHD

Bakozidi v Bacopi monnieri izboljšajo kognitivne sposobnosti tako, da izboljšajo prenos živčnih impulzov, zaradi česar je obetavna tudi pri motnji pozornosti s hiperaktivnostjo. Ta se pogosto začne že v otroštvu. Gre za kronično stanje, ki vključuje težave z zbranostjo, pozornostjo, hiperaktivnost in impulzivnost.

V 12 tednov trajajoči, randomizirani, dvojno slepi klinični raziskavi so otroci, ki so jim dajali dvakrat na dan po 50 mg Bacope, pokazali opazno izboljšanje napram tistim, ki so uživali placebo. Izboljšave so bile pri samokontroli, logičnem spominu in učenju, pokazale pa so se po več tednih rednega uživanja in niso izginile niti ko so prenehali.

9. Pri shizofreniji

Bacopa je obetavna tudi pri blaženju shizofrenije, čeprav so bile dosedanje raziskave opravljene le na živalih.

10. Regulira proizvodnjo dopamina

Raziskave so pokazale, da Bacopa regulira tudi produkcijo dopamina – ali jo zviša, ali pa zniža, kot je trenutno potrebno.

PREBERITE TUDI: Neverjetne koristi, ki jih nudi to starodavno zelišče

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.