Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Avokado na dan prežene holesterol stran!

9. jan 2015 8:31
0

Oglasno sporočilo

... holesterol v krvi kot tisti, ki ga ne, so ugotovili raziskovalci. Uživanje avokada je idealno dopolnilo sicer že uravnotežene prehrane pri debelih ljudeh, ki imajo povišan slab holesterol. V raziskavi so skupini udeležencev nasičene maščobe v prehrani zamenjali z avokadom in ta skupini se je slab holesterol v krvi močno znižal.

Raziskava

45 sicer zdravih, a (zelo) debelih udeležencev v starostni skupini 21 do 70 let so razdelili na tri skupine, kjer so se vsi najprej prehranjevali klasično ameriško (34 % kalorij iz nezdravih maščob, 51 % iz ogljikovih hidratov, in 16 % iz beljakovin), nato je vsaka dobila svojo dieto za zniževanje holesterola. Prišli so do naslednjih ugotovitev: ko so zmanjšali količino zaužitih maščob, se jim je slab holesterol (LDL) znižal za 8.3 mg/dL, ko pa so v prehrano dodali še avokado, se jim je slab holesterol (LDL) znižal za 13.5 mg/dL. Imeli so tudi manj skupnega holesterola, trigliceridov in še nekaterih negativnih postavk v krvi. Vse postavke se smatrajo kot kardio-metabolični rizični faktorji.

Kako ga uživati?

Avocado lahko uživate v solatah (sadnih in zelenjavnih), skupaj z zelenjavo, v zdravih sendvičih (brez pšenice), s pustim mesom in ribami ali samostojno. Poleg zdravih maščob avokado vsebuje tudi vlaknine, fitosterole in druge zdravju koristne snovi. Mediteranska dieta, ki temelji na zelenjavi, sadju, polnozrnatih izdelkih, mastnih ribah in večkrat nenasičenih maščobah (omega-3, olivno olje), slovi kot najbolj zdrava tako za ohranjanje zdrave telesne teže kot tudi zdravja – v največji možni meri pa se izogibajte večkrat nasičenim maščobnim kislinam (cvrtje, margarine, večina sladic).

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 24 h
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vsako leto se nahajamo na dveh ločenih koledarjih: gregorijanskem in astrološkem.